Τετάρτη 17 Ιούλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΝΕΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ
Χάνει την ψυχραιμία της η κυβέρνηση

Πολυμέτωπη, αλλά, δυστυχώς γι' αυτόν, ανούσια επίθεση βρήκε την ευκαιρία να εξαπολύσει χτες ο υπουργός Πολιτισμού, Ε. Βενιζέλος, από το «βήμα» της συνέντευξη Τύπου στο κτίριο «Βάιλερ» στου Μακρυγιάννη, με αφορμή την επίσκεψη του προεδρείου της Βρετανικής Επιτροπής για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα.

Ο υπουργός, έχοντας χάσει, προφανώς, την ψυχραιμία του από το συνεχώς διογκούμενο κύμα διαμαρτυρίας κατά της κατασκευής του Νέου Μουσείου Ακρόπολης στο Μακρυγιάννη και, συνεπώς, έχοντας εγκαταλείψει κάθε προσπάθεια να απαντήσει επί της ουσίας στις τεκμηριωμένες αντιδράσεις, επιτέθηκε, κατ' αρχήν, στον πρόεδρο της Αρχαιολογικής Εταιρείας, κ. Δοντά. Λέγοντας, μεταξύ άλλων, ότι «η οδός της απωλείας είναι ανοιχτή όπως και η οδός της σοβαρότητας» και ότι δεν παίρνει αυτά που λέει ο κ. Δοντάς στα σοβαρά, διότι αν το έκανε «θα θύμωνε»! Κι αυτό γιατί ο κ. Δοντάς, όπως και η Αρχαιολογική Εταιρεία, αντιτίθεται στην καταστροφική χωροθέτηση του ΝΜΑ στου Μακρυγιάννη, ενώ, σχετικές δηλώσεις του περιλαμβάνονται και σε προχτεσινό δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας «Γκάρντιαν». Επιτέθηκε και στην Αρχαιολογική Εταιρεία λέγοντας ότι σε αυτήν, «όποιος διαφωνεί διαγράφεται» κατά τη «λενινιστική δομή»! Επιτέθηκε στον αρχαιολόγο Χρ. Ντούμα, ανασκαφέα του Ακρωτηρίου της Σαντορίνης, για την υποστήριξή του στη Συντονιστική Επιτροπή Φορέων που αντιτίθενται στην κατασκευή του μουσείου στου Μακρυγιάννη. Επιτέθηκε ακόμη και στο «Ριζοσπάστη» - εμμέσως βέβαια, αλλά με σαρκαστικό τρόπο - επειδή προφανώς τον ενόχλησε ότι δημοσιεύσαμε την επιστολή Ντούμα!

Κατά τ' άλλα, ο υπουργός ανακοίνωσε ότι η κατασκευή του μουσείου αρχίζει σε λίγες μέρες, ότι ο ανάδοχος της πρώτης φάσης της κατασκευής (δηλαδή της θεμελίωσης μέσα στην ανασκαφή) είναι η «Θεμελιοδομή ΑΕ», ότι η προκήρυξη για τον ανάδοχο της β' φάσης θα γίνει τον ερχόμενο Σεπτέμβρη και ότι το ΝΜΑ θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι την έναρξη των Ολυμπιακών του 2004. Για τη θεμελίωση του μουσείου είπε πως θα γίνει κατά τη μέθοδο της θεμελίωσης του νέου στεγάστρου στον αρχαιολογικό χώρο στο Ακρωτήρι, «επιχείρημα» που το χρησιμοποίησε και κατά του κ. Ντούμα, λέγοντας πως ο τελευταίος έτσι «αντιφάσκει» όταν αντιδρά στην καταστροφή του αρχαιολογικού χώρου στου Μακρυγιάννη! Με ανάλογο τρόπο απέφυγε να απαντήσει και σε άλλες ερωτήσεις, που μάλιστα προέκυψαν από δικές του αναφορές. Ετσι, ενώ ο ίδιος αναφέρθηκε στο Μαραθώνα για να υποστηρίξει - για πολλοστή φορά - ότι εκεί που κατασκευάζεται το κωπηλατοδρόμιο δεν έχει βρεθεί αρχαία ανθρώπινη παρουσία και ότι «ήταν βάλτος», δεν απάντησε όταν κλήθηκε να σχολιάσει το γεγονός ότι ο Μαραθώνας εμπίπτει στους ιστορικούς τόπους, άρα προστατεύεται εξίσου όπως ένας αρχαιολογικός χώρος.

Πάντως, η Βρετανική Επιτροπή στήριξε πλήρως τον υπουργό, αφού, η εκτίμηση του προεδρείου της ήταν πως τα ευρήματα στου Μακρυγιάννη όχι μόνο δεν καταστρέφονται, αλλά «προστατεύονται» κιόλας!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ