Τετάρτη 17 Ιούλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Κέρδος εναντίον πολιτισμού

Την αντίθεσή τους στην κατάργηση του 2% από την πώληση ηλεκτρονικών υπολογιστών υπέρ των πνευματικών δικαιωμάτων των δημιουργών που προωθεί η κυβέρνηση με τροπολογία, επανέλαβαν οι Οργανισμοί Συλλογικής Διαχείρισης των πνευματικών δικαιωμάτων των εικαστικών (ΟΣΔΕΕΤΕ), του λόγου (ΟΣΔΕΛ) και των φωτογράφων («Ο Φοίβος») κατά τη χτεσινή ενημερωτική εκδήλωση που οργάνωσαν στην Τεχνόπολη.

Η εκδήλωση είχε σκοπό την ενημέρωση και κινητοποίηση κυρίως του πολιτικού και δημοσιογραφικού κόσμου, αλλά πλην ελαχίστων εφημερίδων και του μέλους του Πολιτιστικού Τμήματος της ΚΕ του ΚΚΕ, Γ. Σκαρπερού, κανένα άλλο κόμμα ή μέσο δεν προσήλθε, δείγμα κι αυτό του ενδιαφέροντος του δικομματισμού για τον πολιτισμό.

Ο πρόεδρος του ΟΣΔΕΕΤΕ, Χ. Δαραδήμος σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι «από τη μια μεριά είναι μια μικρή ομάδα επιχειρηματιών και η κυβέρνηση και από την άλλη οι χιλιάδες δημιουργοί. Από τη μια είναι τα συμφέροντα της αγοράς, που κεντρικός στόχος της είναι το κέρδος και μόνο το κέρδος, και από την άλλη ο πολιτισμός». Πρόσθεσε ότι από το 1993, που ψηφίστηκε ο νόμος για τα πνευματικά δικαιώματα - τον οποίο επιχειρεί να τροποποιήσει προς το χειρότερο τώρα η κυβέρνηση - καμία κυβέρνηση δεν τον στήριξε. Αντίθετα, υπονόμευσε τα δικαιώματα των δημιουργών με τον χειρότερο τρόπο. Οπως στην περίπτωση των δύο δημοπρασιών του οίκου «Κρίστις». Την πρώτη φορά έγινε τροπολογία του νόμου για να μην πληρώσει δικαιώματα ο οίκος και τη δεύτερη φορά, με απόφαση υπουργού, «καταργήθηκαν» οι Οργανισμοί Συλλογικής Διαχείρισης μέχρι να γίνει η δημοπρασία και «επανασυστάθηκαν» μόλις τέλειωσε, για να μην μπορέσουν οι δημιουργοί να διεκδικήσουν ένα ελάχιστο, αλλά εύλογο ποσό για την πνευματική τους ιδιοκτησία!

Ο γενικός διευθυντής του ΟΣΔΕΛ, Αρης Πετρόπουλος, είπε ότι η τροπολογία δεν καταργεί μόνο το 2%, αλλά και τα αναδρομικά που χρωστούν στους δημιουργούς οι εταιρίες πληροφορικής! Ηδη οι Οργανισμοί έχουν κάνει 175 δικαστικές ενέργειες προς εταιρίες που παρανομούν και τώρα η κυβέρνηση έρχεται να τους τα χαρίσει. Ο ομιλητής τόνισε πως είναι νομικά αδύναμη η κατάργηση των αναδρομικών, ακόμα κι αν γίνει νόμος και ότι οι δημιουργοί θα τα διεκδικήσουν με κάθε νόμιμο τρόπο. Την απόσυρση της τροπολογίας ζήτησε και ο πρόεδρος του «Φοίβου», Δ. Αντωναρόπουλος.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αντιδράσεις προκάλεσε η στάση της ΝΔ για τα πνευματικά δικαιώματα των δημιουργών (2019-04-18 00:00:00.0)
Κινητοποίηση - δρώμενο για τα προβλήματα του κλάδου (2017-05-18 00:00:00.0)
Οι ιδιώτες θα αποφασίζουν για όλα (2002-07-20 00:00:00.0)
«Μάχες» για τα αυτονόητα (2002-03-03 00:00:00.0)
Το ΚΚΕ αντίθετο με την απόδοση των "αναδρομικών" (1997-04-10 00:00:00.0)
Ενοχοι και συνένοχοι εις βάρος των καλλιτεχνών (1996-03-21 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ