Κυριακή 21 Ιούλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΔΗΜΟΥ ΒΥΡΩΝΑ
Στόχος ο Λαϊκός Μαζικός Αθλητισμός

Τα προβλήματα, οι στόχοι και οι επιτυχίες του Αθλητικού Οργανισμού, όπως μας εξομολογήθηκε ο πρόεδρός του και αντιδήμαρχος του Δήμου Βύρωνα, Αντώνης Μηλάς

Πολλοί είναι αυτοί που λένε πως αποτελούν τη μεγάλη μερίδα των ρομαντικών σε ό,τι αφορά στο χώρο του αθλητισμού. Μάλιστα, αρκετοί είναι αυτοί που προσπαθούν να αποδείξουν, χωρίς επιτυχία, πως ανήκουν σε αυτή την κατηγορία. Μια κατηγορία που είναι ικανή να κάνει τα πάντα για να προασπίσει τις ιδέες οι οποίες παραμένουν αλώβητες στο χρόνο, ό,τι «πόλεμο» κι αν δεχτούν. Αλλοι κάνουν τα πάντα για να αποδείξουν πως δεν υπάρχει ρομαντισμός στο χώρο του αθλητισμού, καθώς στα πάντα έχει εισχωρήσει το χρήμα των λίγων, που στόχο έχουν την «κλοπή» των συνειδήσεων και τη δημιουργία ψευδών εντυπώσεων.

Στην κατηγορία των πραγματικών όμως «ρομαντικών», που προσπαθούν με... νύχια και με δόντια να κρατήσουν ψηλά την ιδέα του Λαϊκού Μαζικού Αθλητισμού, ανήκουν και οι Βυρωνιώτες, που χάρη στη δημοτική αρχή χαίρονται τη συμμετοχή, την ψυχαγωγία, την ευγενή άμιλλα που προσφέρουν οι αθλητικές διοργανώσεις τις οποίες διεξάγει ο Αθλητικός Οργανισμός του δήμου τους.

Στην προσπάθειά μας να αναδείξουμε πως υπάρχει η μεγάλη ιδέα του αθλητισμού και του πολιτισμού (αφού αυτά τα δυο συμπίπτουν) συνομιλήσαμε με τον πρόεδρο του Αθλητικού Οργανισμού και αντιδήμαρχο Βύρωνα, Αντώνη Μηλά, προκειμένου να γίνει φανερό πόσο μεγάλη προσπάθεια χρειάζεται ώστε να γίνει πραγματικότητα το αυτονόητο. Ενας αθλητισμός που το κίνητρο θα είναι η άθληση και η αρχή το «νους υγιής εν σώματι υγιεί».

Τι είναι ο ΑΟΔΒ

Ο πρόεδρος του ΑΟΔΒ, Αντώνης Μηλάς, είναι κατηγορηματικός: «Χρειαζόμαστε έναν αθλητισμό που να μην είναι εμπορευματοποιημένος»
Ο πρόεδρος του ΑΟΔΒ, Αντώνης Μηλάς, είναι κατηγορηματικός: «Χρειαζόμαστε έναν αθλητισμό που να μην είναι εμπορευματοποιημένος»
Η πρώτη μας ερώτηση αφορούσε στον Αθλητικό Οργανισμό. Τι ακριβώς είναι και ποιες είναι οι αρμοδιότητές του καθώς δεν είναι λίγες οι... κακές γλώσσες που προσπαθούν να παραπληροφορήσουν τον κόσμο προκειμένου να τον οδηγήσουν στα δικά τους μέτρα και στα δικά τους σταθμά. «Ο Αθλητικός Οργανισμός είναι νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου και ανήκει στο δήμο. Δεν είναι δημοτική επιχείρηση αλλά είναι δραστηριότητα του δήμου. Εχει σχέση με τα αθλητικά δρώμενα της περιοχής, με τα σωματεία της περιοχής, που είναι πάρα πολλά, στο ποδόσφαιρο, στο μπάσκετ, στο βόλεϊ, στο χάντμπολ», μας είπε ο Α. Μηλάς και συνέχισε δίνοντας μια εικόνα του δήμου, που σε όλους είναι γνωστή και πολύ περισσότερο στους Βυρωνιώτες. «Ο δήμος μας είναι κατά βάση αθλητική περιοχή. Επειδή τα σωματεία που ανήκουν στο Βύρωνα αγωνίζονται στις πρώτες κατηγορίες, αν δεν υπήρχε ο δήμος δεν ξέρω κατά πόσο θα μπορούσαν να λειτουργήσουν σε αυτά τα πρότυπα και να έχουν αυτές τις επιτυχίες».

Οχι έργα βιτρίνας

Ως γνωστόν, για να υπάρξουν έργα χρειάζονται και χρήματα. Ως συνήθως, και δυστυχώς, τα χρήματα δεν επαρκούν για την καλή λειτουργία όλων όσα χρειάζεται μια πόλη. Ομως, ο αντιδήμαρχος Βύρωνα ξεκαθάρισε προς αποφυγήν παρεξηγήσεων: «Δε χρηματοδοτείται από πουθενά ο δήμος. Για όλα αυτά που σας είπα χρειάζονται αίθουσες και εγκαταστάσεις. Για όλα αυτά υπάρχουν τα γήπεδα, τα οποία έχει φτιάξει ο δήμος χωρίς καμιά βοήθεια από πουθενά. Να επισημανθεί μάλιστα πως η σημερινή δημοτική αρχή, και ο δήμαρχος κ. Νίκος Ρογκάκος, αντί να κάνει έργα βιτρίνας, επενδύει στον αθλητισμό και στον πολιτισμό, που τα θεωρεί βάθρα για την ανάπτυξη της παιδείας και ένα είδος άμυνας σε όλη την ξενόφερτη μόδα που μας πλασάρουν, απ' τα ναρκωτικά μέχρι τις καφετερίες. Ο δήμος επενδύει σε πολιτιστικές και αθλητικές δραστηριότητες».

Τα άτομα με ειδικές ανάγκες έχουν στο Βύρωνα το δικαίωμα στην άθληση
Τα άτομα με ειδικές ανάγκες έχουν στο Βύρωνα το δικαίωμα στην άθληση
Το πιο σημαντικό κατόρθωμα, του δήμου αλλά και του Οργανισμού, δεν είναι άλλο από τη συμμετοχή στο πρόγραμμα της δημιουργικής απασχόλησης των μαθητών στα σχολεία του Βύρωνα, με τη βοήθεια ειδικευμένων γυμναστών που πληρώνονται από το δήμο. «Πιστεύω ότι ο Δήμος Βύρωνα είναι αυτή τη στιγμή ένας από τους κορυφαίους δήμους από πλευράς παραγωγής αθλητισμού και πολιτισμού. Γι' αυτό είμαστε περήφανοι. Εχουμε κάνει παρέμβαση μέσα στα σχολεία, έχουμε πάρει διδακτική ώρα από όλα τα σχολεία και έχουμε στείλει γυμναστές στο πρόγραμμα της δημιουργικής απασχόλησης, όπου, πάλι με έξοδα του δήμου, γυμνάζονται τα παιδιά».

Πόσο εύκολο όμως είναι να κάνεις όλα αυτά τα έργα χωρίς να υπολειτουργεί ο δήμος και χωρίς να λείψει κάτι από τους δημότες; Ο Α. Μηλάς προσπάθησε να μας βάλει στο νόημα πως όταν θέλει κάποιος μπορεί. «Θέλει πολύ σκληρή και διάφανη διαχείριση. Πολλοί κάνουν έργα βιτρίνας. Αρχή και φιλοσοφία μας είναι πως πάνω στον πολιτισμό και στον αθλητισμό μπορούμε να στερεώσουμε το μέλλον της πατρίδας μας. Σε αυτό επενδύουμε. Ενα μεγάλο κεφάλαιο από τον προϋπολογισμό του δήμου επενδύεται εκεί».

Η πολιτεία... απουσιάζει

Και συνεχίζοντας δεν παρέλειψε να ρίξει τις απαραίτητες ευθύνες στην πολιτεία, που όχι μόνο δεν επιδοτεί τη συγκεκριμένη δημοτική αρχή, η οποία έχει πάνω από όλους μόνο τους δημότες της περιοχής της και προσπαθεί να κρατήσει το πολιτιστικό επίπεδο εκεί που πρέπει να είναι, αλλά, αντιθέτως, λόγω των «πιστεύω» της, προσπαθεί να ανακόψει την ανοδική πορεία με μηνύσεις και δικαστήρια. «Η βοήθεια από την πολιτεία είναι μηδαμινή. Αυτή τη στιγμή, αντί να βοηθηθούμε, να επιδοτηθούμε, γιατί δεν επιδοτείται ο δήμαρχος αλλά όλη η πόλη, δεχόμαστε κυνηγητό. Αρκεί να σας πω ότι για τα δύο θέατρα που ανήκουν στο δήμο, τα Θέατρα Βράχων, "Μελίνα Μερκούρη" και "Αννα Συνοδινού", που θεμελιώθηκαν, εγκαινιάστηκαν και χτίστηκαν από την Μελίνα Μερκούρη, όχι ως καλλιτέχνιδα, αλλά ως υπουργό Πολιτισμού, αυτή τη στιγμή, ο αριστερός δήμαρχος και εγώ αντιμετωπίζουμε Ποινικά Δικαστήρια. Το ίδιο ισχύει και για πολλά γήπεδα, με το σκεπτικό ότι δεν έχουν άδεια οικοδομής. Λες και το Ηρώδειο, ή το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, που είναι δίπλα στον αιγιαλό, έχουν άδεια οικοδομής».

Ο αθλητισμός χρόνια δεν κοιτά


Στόχος του Αθλητικού Οργανισμού, αλλά και της δημοτικής αρχής είναι, γενικότερα, η συμμετοχή του κόσμου, όλων των ηλικιών καθώς ο υγιής αθλητισμός χρόνια δεν κοιτά. «Στόχος μας είναι μόνο ο Λαϊκός Μαζικός Αθλητισμός. Να δώσουμε τη δυνατότητα και το κίνητρο στα παιδιά να αθληθούν». Εχοντας αυτό στο μυαλό της, η δημοτική αρχή διοργανώνει αρκετούς αγώνες κάθε χρόνο, σε όλα τα αθλήματα (ποδόσφαιρο 5Χ5, μπάσκετ, ποδόσφαιρο, χάντμπολ, βόλεϊ, τένις, σκάκι, πινγκ-πονγκ, γυμναστική και στίβος), όπου υπάρχουν υποδομές για να ανυψώσει το επίπεδο του αθλητισμού όχι μόνο του Βύρωνα αλλά και της ευρύτερης περιοχής. «Μέσα σε όλα υπάρχει τμήμα άθλησης ατόμων με ειδικές ανάγκες, που φτάνουν περίπου τους 100, οι οποίοι κάτω από τις οδηγίες των γυμναστών τους, που είναι ειδικευμένοι σε αυτό που κάνουν, παίρνουν μέρος σε αγώνες. Παράλληλα, υπάρχουν και τμήματα για την 3η ηλικία καθώς στο Μαζικό Αθλητισμό δεν υπάρχουν διαχωριστικές γραμμές».

Τα «Παμβυρώνια»

Μία από τις αθλητικές εκδηλώσεις είναι και τα «Παμβυρώνια», που φέτος ήταν η 23η χρονιά διεξαγωγής τους, και τα οποία διαρκούν έναν ολόκληρο μήνα. Ο Αντώνης Μηλάς τόνισε πως στους αγώνες αυτούς λαμβάνουν μέρος περίπου 3.000 παιδιά, δίνοντάς τους έτσι το κουράγιο να συνεχίσουν με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα και την επόμενη χρονιά να δώσουν τον καλύτερό τους εαυτό για το επιθυμητό αποτέλεσμα. «Τα "Παμβυρώνια", που γίνονται για έναν μήνα κάθε χρόνο, είναι η μεγαλύτερη και μαζικότερη αθλητική εκδήλωση του Βύρωνα, όπου συμμετέχουν πάνω από 3.000 παιδιά. Κατά τη διάρκεια του χρόνου γίνονται διάφορες αθλητικές δραστηριότητες σε κάθε τομέα. Παραδείγματος χάριν, γίνονται δύο ή τρεις με επίκεντρο τα παιδιά με ειδικές ανάγκες, που έχουν επίκεντρο το Βύρωνα καθώς προσκαλούνται και από αλλού. Θέλουμε κάθε χρόνο να είναι καλύτερα από πέρσι. Θεωρώ ότι η συμμετοχή των παιδιών είναι συγκινητική. Μας δίνει δύναμη και κουράγιο για να συνεχίσουμε».

Μέγιστη είναι η σημασία που δίνουν οι υπεύθυνοι του ΑΟΔΒ στο σχολικό αθλητισμό. «Για μας είναι επένδυση στο μέλλον...»
Μέγιστη είναι η σημασία που δίνουν οι υπεύθυνοι του ΑΟΔΒ στο σχολικό αθλητισμό. «Για μας είναι επένδυση στο μέλλον...»
Για να μπορέσουν να αντεπεξέλθουν με επιτυχία οι αθλούμενοι, χρειάζονται και οι κατάλληλες υποδομές, οι οποίες υπάρχουν. Εκτός από τα δύο γήπεδα, το Δημοτικό Στάδιο όπου αγωνίζεται ο Αθηναϊκός και η Δόξα Βύρωνα και το Κλειστό Γυμναστήριο, τα οποία ανήκουν στο δήμο, όλες οι άλλες εγκαταστάσεις είναι στην επίβλεψη του Αθλητικού Οργανισμού. Πιο συγκεκριμένα, είναι: Το 1ο Αθλητικό Κέντρο στην Αγία Τριάδα, που αποτελείται από γήπεδα μπάσκετ, το 2ο Αθλητικό Κέντρο (γήπεδα μπάσκετ, βόλεϊ και χάντμπολ), οι εγκαταστάσεις του Κουταλά (μπάσκετ, τένις, βόλεϊ, μίνι ποδόσφαιρο), το Δημοτικό Γήπεδο Ποδοσφαίρου, το Αστικό Κέντρο Καρέα (μπάσκετ, βόλεϊ) και το Δημοτικό Γυμναστήριο (Αίθουσα Αερόμπικ).

Δε μεταφράζονται όλα σε χρήμα

Κλείνοντας θέλαμε τη γνώμη του προέδρου για το τι είδους αθλητισμό χρειάζονται οι πολίτες και κατά πόσο οι σπόνσορες, που έχουν μπει για τα καλά σε αυτό το χώρο, καταστρέφουν την ιδέα. «Χρειαζόμαστε έναν αθλητισμό που να μην είναι εμπορευματοποιημένος και να μη μεταφράζονται όλα σε χρήματα. Εναν αθλητισμό που το κίνητρο θα είναι η άθληση και ως αρχή το "νους υγιής εν σώματι υγιεί". Τίποτα άλλο. Οτιδήποτε εμπορευματοποιείται και μεταφράζεται σε χρήμα θεωρώ ότι είναι καταστροφή. Ακόμα μεγαλύτερη στον πολιτισμό και στον αθλητισμό».


Πέτρος ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ