Παρασκευή 19 Ιούλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΝΩΜΕΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΙΕΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ
Τα ταχυδρομεία είπαν «όχι» στο πρόγραμμα χαφιέδων...

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Η Ταχυδρομική Υπηρεσία ήταν η πρώτη που αρνήθηκε να συμμετάσχει επίσημα στο πιλοτικό πρόγραμμα στρατολόγησης εργαζομένων ως καταδοτών της αστυνομίας (TIPS), ενώ η Αμερικανική Ενωση Πολιτικών Ελευθεριών καταφέρθηκε κατά του υπουργείου Δικαιοσύνης, εκφράζοντας τις επιφυλάξεις της για τις προθέσεις και τους απώτερους στόχους του προγράμματος TIPS, το οποίο τίθεται πιλοτικά σε λειτουργία τον Αύγουστο στις δέκα μεγαλύτερες πόλεις των ΗΠΑ!

«Η Εσωτερική Ασφάλεια επικοινώνησε με την Ταχυδρομική Υπηρεσία αναφορικά με την επιχείρηση TIPS. Αποφασίστηκε πως η Ταχυδρομική Υπηρεσία και οι ταχυδρόμοι δε θα συμμετάσχουν σ' αυτό το πρόγραμμα αυτή την περίοδο» έγραφε λιτά, αλλά χαρακτηριστικά η ανακοίνωση της εταιρίας... Και η ανακοίνωση των αμερικανικών ταχυδρομείων κατέληγε υπονοώντας πως αυτή η «συνεργασία» είναι - προς το παρόν... τουλάχιστον - περιττή αφού εάν προκύψει «ύποπτο ζήτημα» οι αρχές ενημερώνονται ούτως ή άλλως.

«Θέλουν κατασκόπους της διπλανής πόρτας»!

Και ενώ το πολιτικό κατεστημένο στις ΗΠΑ τυρβάζει περί άλλα, π.χ. όχι με την ουσία του εκτρωματικού σχεδίου Μπους «Εθνική Στρατηγική για την Ασφάλεια της Πατρίδος», αλλά με το εάν το Κογκρέσο θα διατηρήσει στο πλαίσιο αυτού του σχεδίου τον έλεγχο του κρατικού κορβανά, η Αμερικανική Ενωση Πολιτικών Ελευθεριών (ACLU) επέκρινε με δριμύτητα τις προσπάθειες του υπουργείου Δικαιοσύνης να στρατολογήσει ως καταδότες εργαζομένους σε τηλεπικοινωνίες, επιχειρήσεις, μεταφορές, με πρόσχημα την πάταξη της τρομοκρατίας.

Το πρόγραμμα TIPS δεν είναι παρά μια οργανωμένη προσπάθεια μετατροπής του μέσου Αμερικανού σε χαφιέ, που θα κατασκοπεύει τη ζωή των διπλανών του και θα κάνει «έρευνες» σε σπίτια για λογαριασμό της αστυνομίας, απολαμβάνοντας την «ασυλία» του καταδότη, κατήγγειλε η ACLU. Μάλιστα, η Ρέιτσελ Κινγκ, νομική σύμβουλος της Αμερικανικής Ενωσης Πολιτικών Ελευθεριών, δήλωσε χαρακτηριστικά: «Η κυβέρνηση προφανώς επιθυμεί να εφαρμόσει ένα πρόγραμμα που θα μετατρέψει τον υδραυλικό, τον ηλεκτρολόγο ή τον τεχνίτη τηλεπικοινωνιών της γειτονιάς σε χαφιέδες επιδοτούμενους απ' την κυβέρνηση».

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Τζον Ασκροφτ, έκανε πως δεν κατάλαβε... Ισχυρίστηκε δε πως το όλο πρόγραμμα, «που είναι ακόμη στα σπάργανα», δεν έχει τέτοιους σκοπούς... Ο δε επικεφαλής της κυβέρνησης Μπους για την Εσωτερική Ασφάλεια, Τομ Ριτζ, δεν καθησύχασε κανέναν, όταν δήλωνε χτες το απόγευμα πως «το τελευταίο πράγμα που θέλουμε είναι οι Αμερικανοί να κατασκοπεύουν Αμερικανούς...».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ