Τρίτη 23 Ιούλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΝΕΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ
«Δε θα περάσουν οι μπουλντόζες»

Την απόφασή της ότι «θα προστατεύσει με όλα τα νόμιμα μέσα που διαθέτει και καθοιονδήποτε ενδεικνυόμενο τρόπο», τον αρχαιολογικό χώρο του Μακρυγιάννη «από επίβουλους καταστροφείς, είτε είναι οργανισμοί, είτε άτομα, είτε αντίπαλοι, είτε πρόσκαιροι παρατρεχάμενοι με τάσεις προσωπικής προβολής, είτε ιδιοκτήτες ακινήτων, είτε μονομανείς σχεδιαστές κτιρίων, είτε φιλέλληνες» δηλώνει σε ανακοίνωσή της η Συντονιστική Επιτροπή Φορέων για την προστασία του αρχαιολογικού χώρου Μακρυγιάννη. Απαντώντας, προφανώς, στις πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Πολιτισμού, Ε. Βενιζέλου, ότι οι εργασίες θεμελίωσης του Νέου Μουσείου Ακρόπολης θα αρχίσουν σύντομα.

Η Επιτροπή «δηλώνει κατηγορηματικά, και προειδοποιεί, με πλήρη συνείδηση και αποφασιστικότητα, προς όλες τις κατευθύνσεις, ότι δε θα γίνει χάριν προπαγανδιστικών τεχνικών οποιαδήποτε παράνομη ενέργεια εκσκαφής, θεμελίωσης και καταστροφής του αρχαιολογικού χώρου του περιβάλλοντος χώρου της Ακρόπολης και παράλληλα των αξιών του Ελληνισμού και της Παγκόσμιας Κοινότητας».

Στην ανακοίνωση σημειώνεται, μεταξύ άλλων, ότι «οι διεθνείς συμβάσεις που έχει υπογράψει η Ελληνική Κυβέρνηση (Γρανάδας, κλπ.) απαγορεύουν ρητά την καταστροφή αρχαιοτήτων». Και προστίθεται ότι «ο Αρχαιολογικός Χώρος του οικοπέδου Μακρυγιάννη επανειλημμένα έχει χρησιμοποιηθεί ως πεδίο βολής με την αφελή ανοχή ή συμμετοχή αρχιτεκτόνων, σε διαγωνισμούς, με αποτέλεσμα την αδιέξοδη και παράνομη παρούσα κατάσταση και παράλληλα κατασπατάληση του δημοσίου χρήματος». Η επιτροπή ασκεί κριτική και στο Σύλλογο Αρχιτεκτόνων, σημειώνοντας ότι ο τελευταίος «μπορούσε να ζητήσει την ακύρωση και του τέταρτου διάτρητου κλειστού διαγωνισμού, όπως όφειλε», αλλά «ουδέν έπραξε».

Τέλος σημειώνεται ότι «τα μάρμαρα του Παρθενώνα είναι αποσπασμένα μέλη μνημείου και η θέση τους είναι στο μνημείο και κανένα μουσείο στον κόσμο δε δικαιούται να τα οικειοποιηθεί. Το μνημείο οφείλει να είναι ένα προσκύνημα στο ανθρώπινο πνεύμα και όχι πολιτιστικός χαβαλές για συγκεκριμένα συμφέροντα. Αυτό συνεπάγεται και περπάτημα και αναρρίχηση στον Ιερό Βράχο και αντάξιο περιβάλλοντα χώρο. Αυτή η άποψη άλλωστε ταυτίζεται με τις απόψεις της Μελίνας Μερκούρη και Cubit».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συνεχίζεται η καταστροφή (2005-10-27 00:00:00.0)
Και νέες αντιδράσεις (2004-03-16 00:00:00.0)
Για τον Αρχαιολογικό Χώρο Μακρυγιάννη (2003-08-06 00:00:00.0)
Διεθνές «ράπισμα» για την καταστροφή αρχαίων (2002-12-13 00:00:00.0)
«Χίλιες και μία νύχτες»... στου Μακρυγιάννη (2002-10-26 00:00:00.0)
Στο βωμό του καταστρέφουν αρχαία (2002-07-04 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ