Τρίτη 23 Ιούλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Οικονομική τρομοκρατία με τη συνάφεια

Η κυβέρνηση εκβιάζει με τσουχτερά πρόστιμα όσους δε συμβιβαστούν με την πληρωμή του - «ετσιθέλικου» - φόρου «συνάφειας». Στη Βουλή το θέμα με Ερώτηση βουλευτών του ΚΚΕ

Στην τακτική των απροκάλυπτων εκβιασμών σε βάρος των ΕΒΕ προχωρεί για μια ακόμη φορά η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών προκειμένου να εισπράξει το φοροχαράτσι της διαβόητης «συνάφειας». Ετσι αφού διαπίστωσαν ότι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, στη μεγάλη πλειονότητά τους «γύρισαν την πλάτη», στις επιχειρούμενες μεθοδεύσεις, οι κυβερνώντες επιχειρούν τώρα να πείσουν για τις δυνατότητες του φοροεισπρακτικού μηχανισμού να διενεργήσει εκτεταμένους ελέγχους στις λεγόμενες «εκκρεμείς υποθέσεις». Στο πλαίσιο αυτό προσπαθούν να περάσουν ένα «ιδιαίτερο σκληρό μήνυμα» προς τους φορολογούμενους αναφέροντας ότι όσοι παραλάβουν από την Εφορία «φύλλο ελέγχου» δε θα υπάγονται στη ρύθμιση και θα απειληθούν με άλλα πρόστιμα.

Σύμφωνα με τα λεγόμενά τους δόθηκαν εντολές για τουλάχιστον 30 τέτοιους ελέγχους ανά ΔΟΥ για το μήνα Αύγουστο, που θα αφορούν τη «συνάφεια της 3ετίας 1999- 2001 και για 50 ελέγχους ανά ΔΟΥ το μήνα από το Σεπτέμβρη και μετά. Με βάση προηγούμενη εγκύκλιο η προθεσμία για την υποβολή δηλώσεων συνάφειας της 6ετίας παρατείνεται μέχρι το τέλος του έτους. Ομως, από τις 2 Σεπτέμβρη και μετά, όσοι δεν υποβάλουν δήλωση θα εκβιάζονται με «φορολογικούς ελέγχους» και στην περίπτωση που τους προλάβει η Εφορία, θα «χάσουν» τη δυνατότητα να υπαχθούν στη ρύθμιση.

Ωστόσο ούτε η υποτιθέμενη δυνατότητα του φοροεισπρακτικού μηχανισμού να διενεργεί ελέγχους, ούτε και η δήθεν ευνοϊκότερη ρύθμιση που προβλέπει η κατάπτυστη ρύθμιση της συνάφειας δε φαίνεται να αποδίδουν στους κυβερνώντες. Μέχρι σήμερα οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις ανταποκρίθηκαν ελάχιστα. Στην Αττική, σύμφωνα με όσα ισχυρίζονται οι ίδιοι, το ποσοστό προσέλευσης είναι περίπου 1 στις 3 επιχειρήσεις και στην επαρχία ακόμη μικρότερο. Στην πραγματικότητα τα ποσοστά προσέλευσης και τα χαράτσια που εισπράττει η κυβέρνηση είναι ακόμη χαμηλότερα, και αυτός είναι ο λόγος των αλλεπάλληλων εκβιασμών που επιχειρεί το υπουργείο Οικονομίας.

Ερώτηση του ΚΚΕ

Το θέμα της «συνάφειας» φέρνει το ΚΚΕ στη Βουλή με Ερώτηση των βουλευτών Τάκη Τσιόγκα, Σπύρου Στριφτάρη, Αγγελου Τζέκη και Παναγιώτη Κοσιώνη, η οποία απευθύνεται στον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών.

Οι επαγγελματίες βιοτέχνες και οι έμποροι οι οποίοι βρίσκονται σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις, εκφράζουν την έντονη αγανάκτησή τους, για τα οξυμένα προβλήματα που δημιουργήθηκαν από την εφαρμογή της συνάφειας για το κλείσιμο των εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων 1993 - 1998, δεδομένου ότι γι' αυτά τα χρόνια έχουν φορολογηθεί με τα αντικειμενικά κριτήρια και η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ τούς υποσχέθηκε ότι δε θα ξαναφορολογηθούν.

Θα πρέπει άμεσα να ανασταλεί η εφαρμογή της ρύθμισης κλεισίματος των χρήσεων 1993 - 1998 και να γίνει επαναδιαπραγμάτευση του προβλήματος με βάση το αυτόματο κλείσιμο των χρήσεων χωρίς νέα βάρη. Αυτό ισχύει για όλους τους ΕΒΕ ανεξαρτήτως του αν υποβάλουν δήλωση και μέχρι της επίτευξης λύσης να μην γίνονται έλεγχοι για κλείσιμο χρήσεων παρελθόντων ετών.

Ερωτάται ο κ. υπουργός αν προτίθεται να ικανοποιήσει τα αιτήματα της ΓΣΕΒΕΕ για την ανατροπή της φορομπηχτικής πολιτικής για να μπορέσουν να επιζήσουν οι ΕΒΕ και να αντέξουν στον ανταγωνισμό των πολυκαταστημάτων και των πολυεθνικών τη στιγμή που η αγορά περνάει μεγάλη κρίση;».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ