Τετάρτη 24 Ιούλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΥΠΟΘΕΣΗ «17Ν»
Προφυλάκιση Γιωτόπουλου, Τζωρτζάτου και Ψαραδέλλη

Eurokinissi

Τρεις ειδικοί εφέτες - ανακριτές αναλαμβάνουν το έργο της κύριας ανακριτικής διαδικασίας για την υπόθεση της «17Ν», με απόφαση της Ολομέλειας των Εφετών. Η Ολομέλεια συνήλθε χτες με συμμετοχή 170 εφετών και, μετά από σχετική εισήγηση του προέδρου του Τριμελούς Συμβουλίου Διοίκησης Χαρίδ. Παπαδάκη, αποφάσισε να αναθέσει την κύρια ανάκριση για τη «17Ν» στον πρόεδρο εφετών Λεωνίδα Ζερβομπεάκο, λόγω της σοβαρότητάς της (κάτι ανάλογο είχε συμβεί στις υποθέσεις της «εταιρίας δολοφόνων», του «σκανδάλου Κοσκωτά», των «τηλεφωνικών υποκλοπών», της ΑΓΕΤ, και του ναυαγίου του «Σάμινα»). Ορισε, επίσης, ως αναπληρωτές ειδικούς ανακριτές τους εφέτες Παν. Πετρόπουλο και Θεοχ. Μπίρμπο. Ετσι, η δικογραφία της υπόθεσης θα διαβιβαστεί τις αμέσως επόμενες μέρες στο Εφετείο και θα τη μελετήσουν οι εφέτες ανακριτές για να είναι σε θέση να συνεχίσουν την ανάκριση από το σημείο που θα την έχει αφήσει η 4η τακτική ανακρίτρια Αθηνών Θεώνη Μπούρη. Λέγεται, μάλιστα, ότι είναι πολύ πιθανόν οι εφέτες ανακριτές να εγκατασταθούν σε ειδικό χώρο των φυλακών Κορυδαλλού, όταν πλέον θα έχουν προφυλακιστεί όλοι οι συλληφθέντες, για να είναι ευκολότερη η λήψη συμπληρωματικών καταθέσεών τους, καθώς και η κατ' αντιπαράσταση εξέτασή τους.

Στον εισαγγελέα

Χτες το απόγευμα οδηγήθηκαν στα δικαστήρια της πρώην Σχολής Ευελπίδων με τα γνωστά μέτρα ασφαλείας άλλοι τρεις κατηγορούμενοι, προκειμένου να απολογηθούν. Πρόκειται για τον φερόμενο ως καθοδηγητή της τρομοκρατικής οργάνωσης «17Ν» Αλέξανδρο Γιωτόπουλο, που αρνείται τις κατηγορίες και τους «ομολογήσαντες», κατά την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία, Βασίλη Τζωρτζάτο και Θεολόγο Ψαραδέλλη. Πρώτος απολογήθηκε ο Βασ. Τζωρτζάτος, που σύμφωνα με δηλώσεις του συνηγόρου του Κ. Κούρκουλου, «θέλει, όπως και οι άλλοι, να διαλευκανθεί η υπόθεση». Ο ίδιος, κατά την απολογία του στην αστυνομία, η οποία διέρρευσε προχτές σκόπιμα στον Τύπο μαζί με όλο το προανακριτικό υλικό, φέρεται ότι είχε το κωδικό όνομα «Σταμάτης» και «στρατολογήθηκε» στη «17Ν» από τον Χριστόδουλο Ξηρό το 1985. Φέρεται, επίσης, ότι έχει παραδεχτεί τη συμμετοχή του στις δολοφονίες Μομφεράτου, Αγγελόπουλου, Ανδρουλιδάκη, Αθανασιάδη, Μποδοσάκη, Μπακογιάννη, στην απόπειρα κατά του ψυχιάτρου Καψαλάκη και του Γ. Πέτσου, στην επίθεση σε λεωφορείο των ΜΑΤ και σε λεωφορείο με Αμερικανούς αξιωματικούς, στις επιθέσεις στο ΑΤ Βύρωνα και στο Πολεμικό Μουσείο Αθηνών, καθώς και σε ληστείες.

Στον εισαγγελέα οδηγήθηκαν χτες άλλοι κατηγορούμενοι ως μέλη της «17Ν»

Eurokinissi

Στον εισαγγελέα οδηγήθηκαν χτες άλλοι κατηγορούμενοι ως μέλη της «17Ν»
Δεύτερος απολογήθηκε ο Θ. Ψαραδέλλης, ο αποκαλούμενος συνθηματικά «Φώτης», ο οποίος κατηγορείται για συμμετοχή σε δύο ληστείες τραπεζών, αλλά παραδέχεται μόνο τη μία, αυτή που έγινε στην Εθνική Τράπεζα στην οδό Ι. Δροσοπούλου το 1986.

Τελευταίος προσήχθη ενώπιον της ανακρίτριας ο Αλ. Γιωτόπουλος, συνοδευόμενος από τον συνήγορό του Ιω. Ραχιώτη, ο οποίος δήλωσε αργότερα: «Ο εντολέας μου Αλ. Γιωτόπουλος, ο εδώ και καιρό αναγγελθείς ως αρχηγός ή κατ' άλλες διαρροές εκπρόσωπος των συνταξιούχων της 17Ν, αρνείται βεβαίως κάθε κατηγορία. Δηλώνει ότι η κατηγορία στηρίζεται σε προανακριτικές ομολογίες άλλων κατηγορουμένων, που συγκροτήθηκαν με βάση αρχειακό υλικό επενδυμένο με λίγα ψευδώνυμα και πολλά ψέματα, κενά και ανακρίβειες. Κρατείστε πολλές επιφυλάξεις για το τι από αυτά θα επαληθευτεί στο πλαίσιο μιας δίκαιης δίκης. Απέναντι στις αυθόρμητες ομολογίες δεκάδων πράξεων που "τυχαία;" ανατρέχουν μέχρι το χρονικό όριο της παραγραφής, κάθε δημοκρατικός πολίτης οφείλει να είναι καχύποπτος, ιδιαίτερα όταν αυτά τα πρόσωπα, που ομολογούν εμπλέκοντας άλλους, προσδοκούν - βάσιμα ή όχι - από τη στάση τους αυτή ευνοϊκή μεταχείριση ή πιθανώς άλλα οφέλη. Πιστεύω ότι οι άνθρωποι του Τύπου πρέπει να συμβάλουν στην πραγματική διαλεύκανση της υπόθεσης με πρωτογενή έρευνα. Σε μια υπόθεση, που σημάδεψε την πρόσφατη ελληνική ιστορία, χρειάζεται κάτι παραπάνω από αναμετάδοση διαρροών, σχολίων και σεναρίων».

Αργά το απόγευμα η ανακρίτρια και ο αρμόδιος εισαγγελέας αποφάσισαν την προσωρινή κράτηση και των τριών παραπάνω κατηγορουμένων.

Σχετικά με τον καταζητούμενο Δ. Κουφοντίνα, χτες ο βουλευτής Γ. Καρατζαφέρης δήλωσε ότι οι Βρετανοί έχουν ζητήσει την παράδοσή του από τους Αμερικάνους από τους οποίους και κρατείται, ενώ συμπλήρωσε ότι το περασμένο Σάββατο κατά τη διάρκεια σύσκεψης που έγινε στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης, οι Βρετανοί της Σκότλαντ Γιαρντ απαίτησαν να ανακριθούν έξι αξιωματικοί του Στρατού και της ΕΛ.ΑΣ. για την υπόθεση της 17Ν.

  • Ποινική προκαταρκτική εξέταση διέταξε χτες ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών Σωτ. Μπάγιας σχετικά με τη διαρροή του προανακριτικού υλικού για τη «17Ν» στον Τύπο. Θα τη διενεργήσει ο εισαγγελέας Ιω. Καραΐσκος, ο οποίος θα εξετάσει αρχικά ως μάρτυρες τους συνηγόρους των κατηγορουμένων.
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
ΑΤΙΤΛΟ (2007-01-17 00:00:00.0)
Ενσταση και από τον Χρ. Ξηρό για την προανάκριση (2003-07-30 00:00:00.0)
Πρόταση εισαγγελέα για παραπομπή των 18 σε δίκη (2002-11-30 00:00:00.0)
Ελεύθερος χωρίς όρους ο Αυγουστίνος Ξηρός (2002-11-07 00:00:00.0)
Θα προαυλίζονται κατά παρέες (2002-08-23 00:00:00.0)
Προφυλακίστηκαν χωρίς να απολογηθούν (2002-07-26 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ