Σάββατο 27 Ιούλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Υπόσχεση αγώνα και διεκδίκησης

Κοινή συνέντευξη Τύπου των υποψηφίων νομαρχών, επικεφαλής των ενωτικών αγωνιστικών συνδυασμών της Θεσσαλίας, χτες στη Λάρισα

Από τη συμπαράσταση όλων των λαϊκών στρωμάτων στις αγροτικές κινητοποιήσεις, το Φλεβάρη 2002
Από τη συμπαράσταση όλων των λαϊκών στρωμάτων στις αγροτικές κινητοποιήσεις, το Φλεβάρη 2002
Να αξιοποιήσει τις νομαρχιακές εκλογές για την προώθηση των πραγματικών συμφερόντων του, ενισχύοντας τους ενωτικούς αγωνιστικούς συνδυασμούς, κάλεσαν το λαό της Θεσσαλίας οι υποψήφιοι νομάρχες, Λάρισας Μπ. Μπακούλας, Καρδίτσας Β. Μπούτας, Τρικάλων Γ. Παπασίμος και Μαγνησίας Απ. Νάνος, σε κοινή συνέντευξη Τύπου, που έδωσαν χτες στη Λάρισα. Οι υποψήφιοι νομάρχες - επικεφαλής των συνδυασμών της Νομαρχιακής Ενωτικής Αγωνιστικής Συνεργασίας Λάρισας, της Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας Καρδίτσας, της Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συσπείρωσης Τρικάλων και της Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας Μαγνησίας, αντίστοιχα - ανακοίνωσαν, επίσης, τη λήψη πρωτοβουλιών για την οργάνωση κοινών εκδηλώσεων σε κάθε νομό. Στόχος αυτών των πρωτοβουλιών είναι η ανάδειξη κοινών ζητημάτων που απασχολούν τους κατοίκους της Θεσσαλίας, και της ανάγκης συντονισμένων προσπαθειών και αγώνων όλων των φορέων της περιοχής για την αντιμετώπισή τους.

Οι υποψήφιοι νομάρχες υπερτόνισαν ότι στις ερχόμενες εκλογές οι Θεσσαλοί πρέπει και μπορούν ν' αναδείξουν μια αγωνιστική, διεκδικητική και αποτελεσματική Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση.

Αναφερόμενοι στα οξυμένα προβλήματα που απασχολούν τους κατοίκους της Θεσσαλίας, επισήμαναν ότι το πιο σημαντικό είναι η συρρίκνωση της παραγωγικής βάσης της περιοχής με αρνητικά επακόλουθα για τους εργαζόμενους, τους αγρότες, τους επαγγελματοβιοτέχνες και εμπόρους, για τη νεολαία.

Ο Μπάμπης Μπακούλας
Ο Μπάμπης Μπακούλας
Υπογράμμισαν ότι η Θεσσαλία, με μεγάλες παραγωγικές δυνατότητες, βρίσκεται σήμερα ανάμεσα στις πιο φτωχές περιφέρειες της Ευρωπαϊκής Ενωσης και σημαντικό ρόλο σ' αυτήν την αρνητική πορεία, εκτός των άλλων, έπαιξε η αντιαγροτική πολιτική των κυβερνήσεων και της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Οι προτάσεις

Ιδιαίτερη αναφορά στη συνέντευξη Τύπου έγινε στα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο αγροτικός κόσμος της περιοχής και σ' αυτό της λειψυδρίας. Οι υποψήφιοι νομάρχες των τεσσάρων νομών επισήμαναν ότι η εφαρμογή της αντιαγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης και της ΕΕ είναι καταστροφική, όχι μόνο για τους μικρομεσαίους αγρότες, αλλά και συνολικά για την οικονομική ανάπτυξη της περιοχής. Επιπλέον, σχετικά με τη νέα πρόταση που προωθείται για την ενδιάμεση αναθεώρηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, που γίνεται στα πλαίσια της διεύρυνσης της ΕΕ, σημείωσαν πως οι συνέπειες θα είναι ολέθριες στην ελληνική γεωργία και στους μικρομεσαίους αγρότες. Επίσης, πρόσθεσαν ότι η παραπέρα μείωση της αγροτικής παραγωγής θα έχει αρνητικές συνέπειες στη βιοτεχνία, στο εμπόριο και την απασχόληση.

Παρουσιάζοντας τις προτάσεις για τον αγροτικό τομέα, τόνισαν ότι οι αγωνιστικοί ενωτικοί συνδυασμοί στηρίζουν την αύξηση της αγροτικής παραγωγής, που με τη σειρά της θα στηρίξει και άλλες οικονομικές δραστηριότητες (μεταποίηση, γεωργικά εφόδια, εμπορία αγροτικών προϊόντων) και θα δημιουργήσει κύκλο εργασιών και νέες θέσεις εργασίας. Και υπογράμμισαν πως μια αγωνιστική Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση πρέπει να αξιοποιήσει τις όποιες δυνατότητες υπάρχουν για τη βελτίωση της θέσης των αγροτών, να αποκαλύπτει τις αντιαγροτικές πολιτικές και τους υπεύθυνους που τις προωθούν, να αντιστέκεται και να συμβάλει στην προβολή των αιτημάτων της αγροτιάς, να στηρίζει τους αγώνες και να διεκδικεί μαζί με τους αγρότες και τους φορείς λύσεις στα αιτήματά τους.

Ο Αποστόλης Νάνος
Ο Αποστόλης Νάνος
Συγκεκριμένα, επισήμαναν ότι στηρίζουν τα αιτήματα του αγροτικού κινήματος, όπως αυτά έχουν διατυπωθεί στις πρόσφατες κινητοποιήσεις τους, υπογραμμίζοντας ότι οι ενωτικοί αγωνιστικοί συνδυασμοί υποστηρίζουν μια αγροτική πολιτική, η οποία:

  • Θα στηρίζεται και θα εξυπηρετεί τα συμφέροντα των συνεταιρισμένων σε παραγωγικούς συνεταιρισμούς μικρομεσαίων αγροτών.
  • Θα αξιοποιεί τις παραγωγικές και εξαγωγικές δυνατότητες της χώρας.
  • Θα ανταποκρίνεται στις σύγχρονες διατροφικές ανάγκες τους λαού μας.
  • Θα σέβεται το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία.
  • Θα ικανοποιεί τις σύγχρονες κοινωνικές ανάγκες του αγροτικού πληθυσμού στους τομείς της Υγείας, της Παιδείας, του Πολιτισμού και του Αθλητισμού, της Κοινωνικής Προστασίας.
Για τη λειψυδρία

Σχετικά με το πρόβλημα της λειψυδρίας, οι υποψήφιοι νομάρχες των τεσσάρων νομών της Θεσσαλίας τόνισαν ότι, με ευθύνη των ελληνικών κυβερνήσεων και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, με τη συνενοχή των τοπικών παραγόντων που συμφωνούν με την εφαρμοζόμενη αγροτική πολιτική, χρόνο με το χρόνο, η Θεσσαλία αντιμετωπίζει τεράστια προβλήματα με την έλλειψη του νερού.

Ανάμεσα στις προτάσεις των ενωτικών αγωνιστικών συνδυασμών για την επίλυση του προβλήματος της λειψυδρίας είναι:

  • Να προχωρήσουν τα έργα εκτροπής του άνω ρου του Αχελώου, ο ταμιευτήρας της Κάρλας, τα φράγματα Σμοκόβου, Πύλης, Μουζακίου και άλλα μικρότερης εμβέλειας εγγειοβελτιωτικά και αρδευτικά έργα.
  • Να κατασκευαστούν νέα σύγχρονα δίκτυα ύδρευσης και άρδευσης και να επιδιορθωθούν τα υπάρχοντα.
  • Να ληφθούν μέτρα για ορθολογική και δίκαιη κατανομή των νερών στη διάρκεια του καλοκαιριού, με προτεραιότητα την ύδρευση.

Ο Βαγγέλης Μπούτας
Ο Βαγγέλης Μπούτας
Και επισήμαναν ότι για την προώθηση όλων των μεγάλων αρδευτικών έργων χρειάζεται ο συντονισμός, η συνεργασία και ο κοινός αγώνας των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων της Θεσσαλίας και των φορέων της περιοχής.

Στο πλευρό του λαού

Ιδιαίτερα σημαντικές στη συνέντευξη Τύπου ήταν οι τοποθετήσεις των τεσσάρων υποψηφίων νομαρχών, σχετικά με τη διεκδικητική αντίληψη των αγωνιστικών ενωτικών συνδυασμών.

Ο Μπ. Μπακούλας τόνισε ότι τα προβλήματα των κατοίκων της Θεσσαλίας είναι κοινά και χρειάζονται κοινές συντονισμένες ενέργειες των Νομαρχιών και όλων των φορέων της περιοχής, για τη διεκδίκηση μιας άλλης πολιτικής που θα εξυπηρετεί τα λαϊκά συμφέροντα. Και τόνισε ότι οι ενωτικοί αγωνιστικοί συνδυασμοί αναδεικνύουν τα πραγματικά λαϊκά προβλήματα, αποκαλύπτουν τις αιτίες που τα αναπαράγουν, καταθέτουν πολιτικές προτάσεις και διεκδικούν λύσεις

Ο Β. Μπούτας, ανάμεσα στ' άλλα, τόνισε ότι οι Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις πρέπει να λειτουργούν στην κατεύθυνση στήριξης των αγώνων, των αιτημάτων και των συμφερόντων των λαϊκών στρωμάτων της Θεσσαλίας. Εφερε, δε, ως παράδειγμα τις πρόσφατες μεγάλες αγροτικές κινητοποιήσεις, λέγοντας ότι οι Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις ήταν απούσες και συνέβαλαν στη δημιουργία προϋποθέσεων αποδυνάμωσης και όχι ενίσχυσης του αγώνα. Γιατί, πρόσθεσε, εάν ενισχυόταν ο αγώνας, τα πράγματα θα ήταν διαφορετικά σήμερα για τους αγρότες, αναφέροντας χαρακτηριστικά την καταστροφική απόφαση της ΕΕ και της Κομισιόν για το βαμβάκι.

Ο Γ. Παπασίμος, σχετικά με το πρόβλημα της λειψυδρίας, επισήμανε ότι ο θεσσαλικός κάμπος βρίσκεται προ του κινδύνου της ερημοποίησης και κάθε χρόνο επαναλαμβάνεται το ίδιο έργο, χωρίς καμία προσπάθεια επίλυσής του από τις κεντρικές κυβερνήσεις, αλλά και από τις τοπικές ηγεσίες που έχουν βαθύτατες ευθύνες γι' αυτό, προσθέτοντας ότι απέναντι σ' αυτό το μεγάλο πρόβλημα πρέπει άμεσα να υπάρξει μεγάλος αγώνας του θεσσαλικού λαού.

Ο Γιώργος Παπασίμος
Ο Γιώργος Παπασίμος
Ο Απ. Νάνος, αναφερόμενος στα προβλήματα των εργαζομένων, τόνισε ότι στη Μαγνησία και αλλού οι Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις έγιναν ο «Δούρειος Ιππος» για την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, όπως με τα Τοπικά Σύμφωνα Απασχόλησης. Και πρόσθεσε ότι η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, ενημερώνοντας τους εργαζόμενους, τους αγρότες και τ' άλλα λαϊκά στρώματα για το ποιες είναι οι αιτίες των προβλημάτων τους, δίνουν ταυτόχρονα και την κατεύθυνση της διεκδίκησης για την ανατροπή της εφαρμοζόμενης αντιλαϊκής πολιτικής.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ