Σάββατο 27 Ιούλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Ελλάδα, οικόπεδο και αποικία...

«Ελλάδα, Ελλάδα, οικόπεδο και αποικία». Ο στίχος αυτός ταιριάζει απόλυτα ως τίτλος στην υπόθεση της σκανδαλώδους παραχώρησης στην αμερικανική πρεσβεία του όμορου οικοπέδου που ανήκει στο Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων. Μιας έκτασης 17 στρεμμάτων στην ακριβότερη περιοχή της Αθήνας, εμπορικής αξίας περίπου 30 δισ. δραχμών, που παραχωρείται στους Αμερικανούς έναντι του ποσού των περίπου 8,5 δισ. προκειμένου να επεκταθούν οι εγκαταστάσεις της πρεσβείας τους στην Αθήνα.

Μάλιστα, για να νομιμοποιηθεί αυτή η αποικιοκρατικού χαρακτήρα πράξη, υπήρξε και σχετική νομοθετική ρύθμιση με τροπολογία που ψηφίστηκε στη Βουλή με τη σύμφωνη γνώμη ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Το οικόπεδο αυτό και ό,τι συνοδεύει τη διαδικασία παραχώρησής του στους Αμερικανούς, είναι μια μικρογραφία της Ελλάδας, όπου αντανακλάται όλο το πλέγμα της εξάρτησης και της υποτέλειας στους επικυρίαρχους.

Είναι χαρακτηριστικά και όσα είπε η υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Β. Παπανδρέου στη διάρκεια της συζήτησης της σχετικής τροπολογίας. Επιχείρησε, λοιπόν, να παρουσιάσει τη ρύθμιση αυτή ως ευκαιρία για... αξιοποίηση του εν λόγω ακινήτου. Πρόκειται για την ίδια λογική με βάση την οποία όλη η Ελλάδα παραχωρήθηκε ως οικόπεδο στους Αμερικανούς για να στήσουν τις βάσεις τους, τους ραδιοφωνικούς σταθμούς τους, για να διέρχονται τα στρατεύματά τους και να αλωνίζουν ελεύθερα.

Στο οικόπεδο αυτό του Μετοχικού Ταμείου Πολιτικών Υπαλλήλων, αποτυπώνεται ακόμα και μια άλλη πλευρά αυτής της πολιτικής, εξυπηρέτησης των μονοπωλίων και του ιμπεριαλισμού. Είναι αυτή της απαξίωσης της δημόσιας περιουσίας, των δημόσιων επιχειρήσεων, της περιουσίας των ασφαλιστικών ταμείων, με απώτερο σκοπό την εκποίηση - παράδοσή τους στη συνέχεια στο μεγάλο κεφάλαιο, ντόπιο και πολυεθνικό, σε εξευτελιστικές τιμές.

Ετσι «αξιοποιεί» η χώρα μας τη θέση της, μεταβαλλόμενη σε πολεμικό ορμητήριο του ιμπεριαλισμού. Με τον ίδιο τρόπο, ως «οικόπεδο» προς... αξιοποίηση, αντιμετωπίστηκε και με το περιβόητο «δόγμα Τρούμαν», όπου με το «σχέδιο Μάρσαλ» εξαγόρασαν την πείνα και την εξαθλίωση του ελληνικού λαού, που αυτοί οι ίδιοι προκάλεσαν, για να προωθήσουν τα στρατηγικά τους σχέδια στην περιοχή.

Με αυτόν τον τρόπο «αξιοποιείται» και σήμερα η θέση της χώρας με τις λεγόμενες «επιχειρησιακές διευκολύνσεις» στα αμερικανονατοϊκά στρατεύματα, είτε αυτά εξορμούν στα Βαλκάνια, είτε στο Αφγανιστάν, είτε όπου αλλού οι επιχειρησιακές ανάγκες του ιμπεριαλισμού το απαιτούν. Και βέβαια μην ξεχνάμε πως όταν «επενδύουν» σε ένα οικόπεδο είτε εκτάσεως 17 στρεμμάτων, είτε 131.944 τετραγωνικών χιλιομέτρων, που είναι η Ελλάδα, οικοδομούν και δικαιώματα παρεμβάσεων στο εσωτερικό της χώρας. Η ιστορία έχει πολλά να διδάξει. Οπως επίσης διδάσκει ποιος είναι και ο ρόλος αυτών που έχουν αναλάβει να υπηρετούν την εξάρτηση. Το «συμβόλαιο» αυτό το συνυπογράφουν σήμερα το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ, που σε αγαστή συνεργασία ψηφίζουν από κοινού όποιο νομοθέτημα έρχεται να εξυπηρετήσει τους επικυρίαρχους.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Παιχνίδια» στις πλάτες των απολυμένων (2015-12-30 00:00:00.0)
Επιχείρηση - ξεπούλημα στο μεγάλο κεφάλαιο (2010-01-01 00:00:00.0)
Περί ιμπεριαλισμού, ενδιάμεσης και εξαρτημένης θέσης, ιμπεριαλιστικής πυραμίδας και πιθανών παρανοήσεων (2009-01-23 00:00:00.0)
Η κυβέρνηση παραχωρεί «γην και ύδωρ» στους Αμερικανούς (2002-07-23 00:00:00.0)
Ελεύθεροι χώροι μεγάλης αξίας (1997-08-05 00:00:00.0)
Οι βάσεις ...φεύγουν, μένοντας (1996-03-10 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ