Κυριακή 10 Μάρτη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Οι βάσεις ... φεύγουν, μένοντας

Μία από τις "λαμπρότερες" σελίδες της υποτέλειας των κυβερνώντων απέναντι στην αμερικανοΝΑΤΟική επικυριαρχία στη χώρα, φέρει την υπογραφή του ΠΑΣΟΚ. Πρόκειται φυσικά για την περιβόητη συμφωνία παραμονής των βάσεων στην Ελλάδα,η οποία υπογράφηκε το 1983 και την οποία η κυβέρνηση είχε το θράσος να εμφανίζει ως συμφωνία "απομάκρυνσης" των βάσεων. Σύμφωνα με τα όσα προέβλεπε η συμφωνία και με βάση τα όσα υποστήριζε τότε ο Α. Παπανδρέου,οι αμερικανοΝΑΤΟικές βάσεις θα παρέμεναν στη χώρα μέχρι το τέλος του 1988. Πέντε μήνες πριν, θα υπήρχε "έγγραφη ειδοποίηση" της ελληνικής προς την αμερικανική κυβέρνηση για την αποχώρηση των εγκαταστάσεών τους, η οποία θα έπρεπε να ολοκληρωθεί μέσα σε 17 μήνες.

Βέβαια, οι βάσεις, που εγκαταστάθηκαν στη χώρα μας από το 1953, μετατρέποντας την Ελλάδα σε προκεχωρημένο φυλάκιο του ιμπεριαλισμού και σύμβολο εξάρτησης και εμπλοκής της χώρας στους γκανγκστερικούς τυχοδιωκτισμούς των "συμμάχων", ουδέποτε έφυγαν. Αντίθετα, εκσυγχρονίστηκαν, προστέθηκαν και άλλες επί εποχής ΠΑΣΟΚ - όπως η κατασκοπευτική βάση των ΑΒΑΚΣ στο Ακτιο - και όσες έπαψαν πλέον να λειτουργούν οφείλεται στο ότι κατέστησαν άχρηστες για τους ίδιους τους Αμερικανούς και το ΝΑΤΟ. Η τότε συμφωνία εγκρίθηκε στη Βουλή με τις ψήφους του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, ενώ τα κείμενα της συμφωνίας και οι τοποθετήσεις στη Βουλή του Α. Παπανδρέου ενσωματώθηκαν στο μακρύ κατάλογο των επιδόσεων ραγιαδισμού και υποκρισίας των κυβερνώντων.

Ανέγγιχτη η εξάρτηση

Στο άρθρο 1 της συμφωνίας ξεκαθαριζόταν ότι η τελευταία στηριζόταν, με "βάση τις υπάρχουσες διμερείς διευθετήσεις και τις πολυμερείς συμφωνίες" μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ. Εκ προοιμίου, δηλαδή, τονιζόταν ότι ολόκληρο το πλέγμα της εξάρτησης που είχε υφανθεί από το 1952, μετά από την είσοδο της χώρας στο ΝΑΤΟ, θα παρέμενε άθικτο, παρά τις περί του αντιθέτου δηλώσεις του Α. Παπανδρέου, που έκανε λόγο για "αναθεώρηση ή κατάργηση" των 108 συμφωνιών μεταξύ των δυο χωρών από το '50.

Βάσεις του πολέμου

Στο άρθρο 2 αναφερόταν ότι η ελληνική κυβέρνηση "δίνει την άδεια στην κυβέρνηση των ΗΠΑ... να διεξάγει αποστολές και δραστηριότητες στις εγκαταστάσεις αυτές για αμυντικούς σκοπούς... " Θυμίζουμε ότι και το ΝΑΤΟ, σύμφωνα με το Καταστατικό του, για "αμυντικούς σκοπούς" συστήθηκε...

Στην πραγματικότητα, οι αμερικανοΝΑΤΟικές βάσεις στην Ελλάδα έπαιξαν και παίζουν ρόλο υποστήριξης των πολεμικών επιδρομών κατά λαών της περιοχής. Τέτοιο ρόλο έπαιξε η βάση της Νέας Μάκρης το Σεπτέμβρη του 1983 και το Φλεβάρη του 1984 κατά τον κανονιοβολισμό της Βηρυτού από τον 6ο Στόλο, με αποτέλεσμα να απονεμηθεί και "εύφημος μνεία" από τις ΗΠΑ για τη "συνεισφορά" της! Τέτοιο ρόλο έπαιξε η βάση της Σούδας κατά την επιδρομή των ΗΠΑ ενάντια στη Λιβύη το 1984. Τέτοιο ρόλο έπαιξαν οι βάσεις την περίοδο της επίθεσης στον Περσικό Κόλπο. Ανάλογο ρόλο παίζουν σήμερα οι βάσεις του Ακτίου και της Σούδας στους βομβαρδισμούς της Βοσνίας,λειτουργώντας είτε ως κατασκοπευτικό είτε ως επιχειρησιακό κέντρο για την εκτέλεση των ΝΑΤΟικών αεροπορικών επιδρομών στο Σαράγεβο. Ανάλογη πολεμική ετοιμότητα επέδειξαν οι βάσεις την περίοδο του πολέμου των 6 ημερών στη διώρυγα του Σουέζ, κατά τον αραβοϊσραηλινό πόλεμο, το 1973, στην επιδρομή των Ισραηλινών στο Λίβανο, στα γεγονότα της Κύπρου κλπ.

Ξέφραγο αμπέλι

Στο άρθρο 5 σημειώνεται ότι "με εξαίρεση τις εθνικές κρυπτογραφικές αίθουσες, ο Ελληνας αντιπρόσωπος (θα υπήρχε σε κάθε βάση ένας Ελληνας αξιωματούχος) θα έχει τη δυνατότητα πρόσβασης σε όλους τους χώρους της εγκατάστασης, εκτός όπου η πρόσβαση στους διαβαθμισμένους χώρους, όπου διεξάγονται τεχνικές επιχειρήσεις και άλλες δραστηριότητες των ΗΠΑ, θα γίνεται σύμφωνα με προκαθορισμένες διαδικασίες... ". Δε θα μπορούσε να υπάρχει καλύτερη διατύπωση, από την παραπάνω, για να περιγράψουν οι Αμερικανοί πως θεωρούν την Ελλάδα "ξέφραγο αμπέλι". Τέτοιοι χώροι, άβατο για τους Ελληνες αξιωματούχους, είναι οι αμερικανοΝΑΤΟικές βάσεις και οι χώροι, όπου οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ επεξεργάζονται "κρυπτογραφικά" τα δολοφονικά τους σχέδια κατά των λαών της περιοχής. Είναι χαρακτηριστικό ότι όταν το Μάρτη του 1984 ο Ελληνας διοικητής της βάσης του Ελληνικού επιχείρησε να επισκεφτεί το χώρο που βρίσκονταν τα κατασκοπευτικά αεροπλάνα των ΗΠΑ, ο Αμερικανός του το απαγόρευσε με το γνωστό "καουμπόικο" τρόπο...

Διαιώνιση των δεσμών

Στο άρθρο 8 γίνεται λόγος για την "αμυντική βοήθεια" που θα παρέχουν οι ΗΠΑ προς την Ελλάδα, η οποία "θα διέπεται από τις αρχές που καθορίζει η αμερικανική νομοθεσία, η οποία αφορά στην ισορροπία της στρατιωτικής ισχύος στην περιοχή", ενώ στο άρθρο 9 αναφέρεται ότι "και τα δυο Μέρη αναλαμβάνουν... την προώθηση νέων προγραμμάτων συνεργασίας και αμοιβαίου σχεδιασμού στρατιωτικού υλικού". Με άλλα λόγια, η συμφωνία για τις βάσεις αποτέλεσε και συμφωνία διαιώνισης του καθεστώτος της κούρσας εξοπλισμών μεταξύ Ελλάδας - Τουρκίας, παραπέρα κατοχύρωσης της στρατιωτικής και οικονομικής εξάρτησης της Ελλάδας από τις ΗΠΑ, στη βάση της γνωστής ισορροπίας του 7:10, αλλά και του μονομερούς προσανατολισμού της Ελλάδας για αγορά στρατιωτικού υλικού από τις ΗΠΑ.

Το ακροτελεύτιο άρθρο 12 αναφέρει ότι "η συμφωνία αυτή μπορεί να τερματιστεί μετά πέντε χρόνια με έγγραφη ειδοποίηση οποιουδήποτε των μερών, η οποία θα πρέπει να δοθεί πέντε μήνες πριν από την ημερομηνία, κατά την οποία θα λάβει χώρα ο τερματισμός της συμφωνίας". Την αξία του παραπάνω άρθρου την έδειξε η ίδια η ζωή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ