Κυριακή 10 Μάρτη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Χ. ΦΛΩΡΑΚΗΣ
Σε κίνδυνο η εθνική μας ταυτότητα

Χαιρετισμό του επίτιμου Προέδρου του ΚΚΕ, στο συνέδριο της Ομοσπονδίας Σαρακατσαναίων, το οποίο ξεκίνησε, χτες, στην Αθήνα

Ξεκίνησαν, χτες, σε αίθουσα του Πολεμικού Μουσείου στην Αθήνα οι διήμερες εργασίες του Α συνεδρίου Σαρακατσαναίων Ελλάδας και Διασποράς,που το διοργανώνει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Σαρακατσαναίων.

Τις εργασίες του συνεδρίου παρακολουθούν εκατοντάδες εκπρόσωποι από 37 συλλόγους Σαρακατσαναίων, που λειτουργούν στην Ελλάδα και 17 Συλλόγους Σαρακατσαναίων της Βουλγαρίας καθώς και από άλλες χώρες.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Σαρακατσαναίων ιδρύθηκε το 1982 με βασικό σκοπό τη διατήρηση της ελληνικής εθνικής και πολιτιστικής ταυτότητας των Σαρακατσαναίων της Ελλάδας και της διασποράς.

Κατά την τελετή έναρξης των εργασιών παρευρέθηκαν και χαιρέτισαν ο πρόεδρος της Βουλής Απ. Κακλαμάνης,ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Γ. Σουφλιάς,ο υφυπουργός Εργασίας Ν. Φαρμάκης εκ μέρους του πρωθυπουργού, ο επίτιμος Πρόεδρος του ΚΚΕ Χ. Φλωράκης,εκπρόσωπος της Πολιτικής Ανοιξης κ.ά.

Στο χαιρετισμό που απηύθυνε κατά την έναρξη των εργασιών ο επίτιμος Πρόεδρος του ΚΚΕ εξέφρασε την πεποίθηση ότι το συνέδριο θα προσφέρει στην παράδοση και τον πολιτισμό του τόπου και πρόσθεσε: "Πιστεύω πως θα αποτελέσει ένα σημαντικό σταθμό και αφετηρία στις προσπάθειές σας, για τη διατήρηση των πολιτιστικών παραδόσεων του τόπου μας".

Ξεχωριστή αναφορά έκανε στη δική του αγραφιώτικη καταγωγή. "Αγραφιώτης, είπε, από μάνα και πατέρα νιώθω ότι κρατάω από την ίδια ρίζα που κρατάει και η δική σας γενιά, από τα Αγραφα, που θεωρούνται και η φυσική σας πατρίδα. Δε σας κρύβω πως αυτές τις μέρες, με κάποιο αίσθημα νοσταλγίας, αναπολώ τα χρόνια εκείνα που επισκεπτόμουνα τα καλοκαίρια τα σαρακατσάνικα κονάκια του Καλέ, του Αραπατσάκου, του Τετραμίδα Κουμπάρων, πότε στην Κούλια του Ιταμου, πότε στα υψώματα της Σάικας και στα Καμάρια".

Ο Χ. Φλωράκης τόνισε με έμφαση τους κινδύνους αλλοτρίωσης της εθνικής μας ταυτότητας στο όνομα του δήθεν εξευρωπαϊσμού."Η δύσκολη κατάσταση, είπε, για τη χώρα μας δεν περιορίζεται μονάχα στον τομέα της οικονομίας. Αγκαλιάζει όλους τους τομείς της πολιτικής και πολιτιστικής ζωής. Ποιος δε βλέπει σήμερα τα έντονα φαινόμενα αλλοτρίωσης και αλλοίωσης τόσο των τοπικών όσο και των εθνικών μας χαρακτηριστικών, στο όνομα του δήθεν εξευρωπαϊσμού. Φαινόμενα που βάζουν σε κίνδυνο ακόμα και την εθνική μας ταυτότητα".

Στο σημείο αυτό επισήμανε: "Γι' αυτό εκτιμούμε πάρα πολύ την προσπάθεια που κάνετε, για να διατηρηθούν και αναπτυχθούν οι ωραίες σαρακατσάνικες παραδόσεις σε μια εποχή που καταλυτικές αντιλήψεις απειλούν παραδόσεις και και πολιτισμούς αιώνων. Οι Σαρακατσάνοι άντεξαν στο χρόνο και δεν είναι λίγα τα χρονάκια τους. Αντέξανε στις κακουχίες, στις επιδρομές, στις μετακινήσεις πληθυσμών και τόσα άλλα.

Και σήμερα που η Ομοσπονδία σας προσπαθεί να κρατήσει άσβεστη τη σαρακατσάνικη παράδοση, και μάλιστα όχι μόνο στους Σαρακατσάνους της Ελλάδας, αλλά και στους Σαρακατσάνους που ζουν πέρα από τα σύνορα, δίνει και το μέτρο της προσφοράς στην Ελλάδα και στον πολιτισμό της".

Συνεχίζοντας, επισήμανε τη σημασία της πρόταση της Ομοσπονδίαςγια τη δημιουργία ενός πρότυπου παραδοσιακού Σαρακατσάνικου οικισμού στα Αγραφα και τόνισε ότι η πολιτεία έχει χρέος να χρηματοδοτήσει την εκπλήρωση αυτού του στόχου.

Κλείνοντας το χαιρετισμό του, ευχήθηκε η Ομοσπονδία των Σαρακατσαναίων να γίνει γέφυρα φιλίας με τις γειτονικές χώρες, όπου επίσης ζουν, δεν έχει σημασία, είπε, ο αριθμός, Σαρακατσαναίοι.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στο χορό των Σαρακατσαναίων Βοιωτίας (2020-02-04 00:00:00.0)
Η διέξοδος για το λαό βρίσκεται στο δρόμο ανάπτυξης που προτείνει το ΚΚΕ (2017-10-31 00:00:00.0)
Στο 36ο Πανελλήνιο Αντάμωμα Σαρακατσαναίων χαιρέτισε ο Δ. Κουτσούμπας (2016-06-28 00:00:00.0)
Ιδιότυπη αλλά αρμονικά οργανωμένη κοινωνία (1998-05-29 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ