Κυριακή 10 Μάρτη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Προτεκτοράτο των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ

Το πλέγμα της εξάρτησης της χώρας μας από το ΝΑΤΟ "υφάνθηκε" και με μια σειρά από συμφωνίες (άγνωστος μέχρι και σήμερα ο πραγματικός τους αριθμός) μεταξύ των ελληνικών κυβερνήσεων, είτε με τα όργανα του συνασπισμού είτε με την αντίστοιχη κυβέρνηση των ΗΠΑ. Αξίζει να σταθούμε σε μερικές από αυτές, οι οποίες, χωρίς καμία προσπάθεια ρετουσαρίσματος, αποπνέουν ακριβώς τη σχέση μεταξύ ΝΑΤΟ - ΗΠΑ και Ελλάδας. Σχέση αποικιοκράτη από τη μια μεριά και υπόδουλου, από την άλλη.

Η Ελλάδα εισέρχεται στο ΝΑΤΟ το 1952, βάσει του πρωτοκόλλου προσχώρησής της (και της Τουρκίας) στο Βορειοατλαντικό Σύμφωνο που υπεγράφη στις 17 Οκτώβρη 1951 στο Λονδίνο.Μετά την προσχώρηση άρχισαν εκείνες οι "εθνικά περήφανες" παραχωρήσεις των ελληνικών κυβερνήσεων στον ιμπεριαλιστικό οργανισμό, ώστε να λέει ο σύμβουλος του Νίξον στις συνεδριάσεις του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας ότι η Ελλάδα αποτελεί "το πιο αξιόλογο οικόπεδο που απόκτησαν οι Αμερικάνοι στην Ευρώπη"...

Στις 18-6-52,με επιστολή του υπουργού Εξωτερικών Σοφ. Βενιζέλου παραχωρείται το ελεύθερο στην πολεμική αεροπορία των ΗΠΑ να κάνουν χρήση των ελληνικών αεροδρομίων. Με συμφωνία του 1952,η οποία βαίνει ανανεούμενη κάθε πέντε χρόνια, οι ΗΠΑ αποκτούν το δικαίωμα να προχωρήσουν στην εγκατάσταση αμερικανικών τηλεπικοινωνιακών βάσεων στο "βασιλικό" κτήμα του Τατοίου.

Επαίσχυντος ραγιαδισμός

Και ερχόμαστε στην ελληνοαμερικανική συμφωνία που υπογράφηκε στις 12-10-53 από την κυβέρνηση Παπάγου, και αποτελεί σύμβολο αμερικανοδουλείας και μετατροπής της χώρας σε ΝΑΤΟικό εξάρτημα. Ανάμεσα στα άλλα η εν λόγω συμφωνία προβλέπει:

Αρθρο 1 - α): "Διά του παρόντος η ελληνική κυβέρνησις εξουσιοδοτεί την κυβέρνησιν των ΗΠΑ να χρησιμοποιή οδούς, σιδηροδρομικάς γραμμάς και χώρους και να κατασκευάζη, αναπτύσση, χρησιμοποιή και θέτη εν λειτουργία στρατιωτικά και βοηθητικά έργα εν Ελλάδι... διά την εφαρμογήν ή την προαγωγήν εγκεκριμένων σχεδίων του ΝΑΤΟ".

β) "Αι ένοπλαι δυνάμεις των ΗΠΑ και το υπό τον έλεγχόν των υλικόν δύνανται να εισέρχονται, εξέρχονται, κυκλοφορούν, υπερίπτανται ελευθέρως εν Ελλάδι και εις τα χωρικά της ύδατα".

γ) "Αι καθορισθησόμεναι διά τας ενόπλους δυνάμεις των ΗΠΑ προτεραιότηται, επίπεδα καταναλώσεως και τιμολόγια υπηρεσίας ως ηλεκτρικόν ρεύμα, αποχετεύσεις, υδρεύσεις, μέσα επικοινωνιών, μεταφοράς προσωπικού και υλικού διά σιδηροδρόμων, δε θα είναι ολιγώτερον ευνοϊκαί των ισχυουσών διά τας ελληνικάς ενόπλους δυνάμεις".

Αρθρο 2 - α): "Μηχανήματα, υλικά και εφόδια, τα οποία θέλουν εισέλθει υπό ή διά λογαριασμόν της κυβερνήσεως των ΗΠΑ έχοντα σχέσιν με την κατασκευήν, ανάπτυξην, λειτουργίαν ή συντήρησιν των συμφωνηθεισών εγκαταστάσεων και έργων ως και τον υπό των αρμοδίων αρχών εφοδιασμόν των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ, των πολιτικών αυτών υπαλλήλων και των μελών των οικογενειών των, θα είναι απηλλαγμένα τελών, φόρων, τελωνειακών περιορισμών και ελέγχων".

β) "... πάσαι αι κινηταί εγκαταστάσεις αι συναρμολογηθησόμεναι ή κατασκευασθησόμεναι υπό ή διά λογαριασμόν της κυβερνήσεως των ΗΠΑ, δαπάναις ταύτης, ως επίσης άπαντα τα μηχανήματα, υλικά και εφόδια τα εισηχθησόμενα εις Ελλάδα ή αγορασθησόμενα εν Ελλάδι υπό ή διά λογαριασμόν της κυβερνήσεως των ΗΠΑ... θα παραμείνουν ιδιοκτησία της κυβερνήσεως των ΗΠΑ και θα δύνανται να εξαχθούν εξ Ελλάδος".

γ) "Αι ΗΠΑ θα αποζημιωθούν από την Ελληνική Κυβέρνησιν διά την υπολειπομένην αξία, εφ' όσον υπάρξει, των δαπάναις των ΗΠΑ... αγορασθέντων, αναπτυχθέντων και κατασκευασθέντων έργων, τα οποία δεν εξήχθησαν... συμπεριλαμβανομένων και των από κοινού με αμερικανικά και ελληνικά κεφάλαια αναπτυχθέντων ή κατασκευασθέντων έργων, όταν ταύτα ή μέρος αυτών δε θα είναι πλέον αναγκαία εις τας Ενόπλους Δυνάμεις των ΗΠΑ...".

Στα πλαίσια της παραπάνω συμφωνίας ενσωματώθηκε και η αρχή της ετεροδικίας,η επαίσχυντη δηλαδή πράξη των ελληνικών κυβερνήσεων να παραιτηθούν του δικαιώματος να δικάζουν με βάση του ελληνικούς νόμους τους Αμερικανούς οι οποίοι ενδεχομένως να διέπρατταν αξιόποινες πράξεις. Οι τελευταίοι θα παραδίδονταν στην αμερικανική... Δικαιοσύνη. Ετσι ακριβώς έγινε το 1957 με τους Αμερικανούς δολοφόνους του στρατηγού του ΕΛΑΣ, Σ. Σαράφη.

Και άλλες ρυθμίσεις

Βέβαια οι συμφωνίες... "αμοιβαίου συμφέροντος", δε σταματούν εδώ. Ετσι έχουμε:

  • Τη συμφωνία για χρήση ατομικής ενέργειας "δι' αμοιβαίους αμυντικούς σκοπούς", το 1959.
  • Τη συμφωνία "διά την εγκατάστασιν αποθεμάτων πυρηνικών όπλων εν Ελλάδι", το 1959.
  • Τη συμφωνία για "διευθετήσεις... ως προς τη δι' ατομικών κεφαλών υποστήριξιν των ελληνικών μονάδων ατομικών εκτοξεύσεων", στις 17-6-60.
  • Την υπογραφή, το 1958, μυστικής συμφωνίας που δίνει στους Αμερικάνους το δικαίωμα χρήσης του αεροδρομίου της 110 ΠΜ Λάρισας.
  • Τη συμφωνία στις 16-2-62 που δίνει στους Αμερικάνους το δικαίωμα να εφοδιάζονται στα ελληνικά αεροδρόμια με βενζίνη της τότε "Βασιλικής Αεροπορίας".
  • Τη συμφωνία στις 9-11-1971 όπου η χούντα παραχωρεί το δικαίωμα χρήσης των πολιτικών αεροδρομίων της χώρας σε αεροσκάφη του 6ου Στόλου, χωρίς καμία διατύπωση ή άδεια, εάν "βρίσκονται εν κινδύνω". Δικαίωμα που ασκήθηκε ευρύτατα το 1973.
  • Τη συμφωνία του 1973 περί "διευκολύνσεων ελλιμενισμού" που επιτρέπει μέχρι σήμερα στους "πειρατές" να πλέουν στα λιμάνια μας.

Ο "εκσυγχρονισμός" της αμερικανονατοϊκής επικυριαρχίας στη χώρα μας επήλθε εκτός των άλλων με τη συμφωνία Ρότζερς, το 1980, για την επανένταξη της Ελλάδας στο στρατιωτικό σκέλος του ΝΑΤΟ και με τη συμφωνία για την παραμονή των βάσεων, το 1983.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ