Τετάρτη 30 Δεκέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
«Παιχνίδια» στις πλάτες των απολυμένων

Μια σοβαρή πλευρά των «παιχνιδιών» που παίζει η εργοδοσία στις πλάτες των απολυμένων, με ευθύνη της κυβέρνησης, αναδεικνύει η περίπτωση των πτωχευμένων εταιρειών «Φίλκεραμ - Τζόνσον» και ΒΙΟΜΕ.

Η «Φίλκεραμ» πτώχευσε το Σεπτέμβρη του 2011 αφήνοντας απλήρωτους τους 222 εργαζόμενους, ασφαλιστικά ταμεία, Δημόσιο και πιστωτές. Με την ανακοίνωση της πτώχευσης της «Φίλκεραμ», οι μέτοχοι πτώχευσαν ταυτόχρονα τη ΒΙΟΜΕ ΑΕ και την «Ιππόκαμπος ΑΕ», που ήταν της ίδιας ιδιοκτησίας και λειτουργούσαν εντός των εγκαταστάσεων της μητρικής «Φίλκεραμ».

Από τις τρεις εταιρείες, μόνο η πτώχευση της «Ιππόκαμπος» έχει εκτελεστεί. Η πτώχευση της ΒΙΟΜΕ δεν προχώρησε, καθώς ορισμένοι από τους 75 εργαζόμενους αποφάσισαν να προχωρήσουν σε αυτοδιαχείριση του εργοστασίου και μέσω ΚΟΙΝΣΕΠ εμπορεύονται σαπούνια και καθαριστικά. Οι υπόλοιποι εργαζόμενοι, που δεν συμμετέχουν στο εγχείρημα, ακόμη δεν έχουν απολυθεί (από το 2011), με αποτέλεσμα να μην μπορούν να ενταχθούν στο Ταμείο ανεργίας, ή να διεκδικήσουν την ένταξή τους σε άλλα προγράμματα και επιδόματα του ΟΑΕΔ.

Στους 222 απολυμένους εργαζόμενους της «Φίλκεραμ» οφείλονται μισθοί από το Μάρτη του 2011 και οι αποζημιώσεις των απολύσεων που τους δόθηκαν από τον «σύνδικο πτώχευσης» το Γενάρη του 2012. Συνολικά, η πρώην εργοδότρια εταιρεία χρωστάει σ' αυτούς 11 εκατ. ευρώ και περισσότερα από 3,5 εκατ. στο ΙΚΑ. Μέχρι τώρα, στα τέσσερα χρόνια των εκποιήσεων, έχει πουληθεί το 70% των κινητών περιουσιακών στοιχείων της «Φίλκεραμ», χωρίς ωστόσο οι απολυμένοι της να πάρουν έστω και 1 ευρώ.

Για να πάρουν τα λεφτά τους, ή έστω μέρος από αυτά, οι απολυμένοι της «Φίλκεραμ» έχουν εναποθέσει τις ελπίδες τους στην εκποίηση του οικοπέδου - φιλέτου της εταιρείας, έκτασης 140 στρεμμάτων.

Ο πλειστηριασμός όμως αυτού του οικοπέδου αντιμετωπίζεται αρνητικά από τους πρώην συναδέλφους τους στην («αυτοδιαχειριζόμενη» πλέον) ΒΙΟΜΕ, οι οποίοι διεκδικούν το διαχωρισμό του οικοπέδου της ΒΙΟΜΕ από την υπόλοιπη κινητή και ακίνητη περιουσία της «Φίλκεραμ», ώστε το μεν οικόπεδο της ΒΙΟΜΕ να παραχωρηθεί στο συνεταιρισμό τους, για να συνεχίσουν την «αυτοδιαχείριση», η δε κινητή και ακίνητη περιουσία της «Φίλκεραμ» να εκποιηθεί, για να αποζημιωθούν οι εργαζόμενοί της.

Από την άλλη, οι εργαζόμενοι της «Φίλκεραμ» ισχυρίζονται ότι δεν υπάρχει ακίνητη περιουσία της ΒΙΟΜΕ και ότι για τα 140 στρέμματα να γίνει πλειστηριασμός «πακέτο». Μέχρι τώρα, έχουν γίνει τέσσερις απόπειρες πλειστηριασμού, χωρίς να υπάρξει ενδιαφέρον. Με δεδομένο ότι δεν έχουν άλλη διέξοδο, ευελπιστούν ότι στις 27 Γενάρη, που έχει οριστεί ο επόμενος πλειστηριασμός, θα βρεθεί αγοραστής που θα δώσει ικανοποιητικό τίμημα, ώστε να πάρουν κι αυτοί μέρος όσων τους οφείλει ο πρώην εργοδότης.

Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, οδηγεί στο να παραμένουν όμηροι της εργοδοσίας και του κράτους οι απολυμένοι της «Φίλκεραμ», ενώ και οι «συνεταιριστές» της ΒΙΟΜΕ δεν βλέπουν φως στην άκρη του τούνελ, παρά την προσπάθεια της κυβέρνησης να τους παρουσιάσει σαν «υπόδειγμα» στην οργάνωση της λεγόμενης «κοινωνικής οικονομίας» και σαν «πρότυπο» της ανάπτυξης που ευαγγελίζεται.

Μάλιστα, τις προηγούμενες μέρες, η κυβέρνηση παρενέβη για να αναβληθεί ο πλειστηριασμός του οικοπέδου της «Φίλκεραμ», εντάσσοντας στο λεγόμενο «παράλληλο πρόγραμμα» - που τελικά αποσύρθηκε - διάταξη για εξάμηνη παύση των πλειστηριασμών του συγκεκριμένου ακινήτου. Με τον τρόπο αυτό συντηρεί αυταπάτες στους «συνεταιριστές» ότι το εγχείρημά τους μπορεί να τους εξασφαλίσει αξιοπρεπή δουλειά και εισόδημα σε συνθήκες καπιταλιστικού ανταγωνισμού και κυριαρχίας των μονοπωλίων, ενώ διατηρεί στον «αέρα» και τους απολυμένους της «Φίλκεραμ». Και, βέβαια, οι μεν στρέφονται ενάντια στους δε, ενώ τα συμφέροντά τους αντικειμενικά είναι κοινά απέναντι στον εργοδότη που τους απέλυσε και στο κράτος που του κάνει πλάτες.

Τελικά, ο μόνος κερδισμένος είναι η πρώην εργοδότρια εταιρεία, η οποία, αφότου κήρυξε πτώχευση, απαλλάχθηκε με τη στήριξη του κράτους από τις υποχρεώσεις της απέναντι στους απολυμένους, είτε επέλεξαν το δρόμο του συνεταιρισμού, είτε κρέμονται από τους πλειστηριασμούς των περιουσιακών στοιχείων για να πάρουν έστω και λίγα απ' όσα τους χρωστάει ο πρώην εργοδότης...


Α. Π.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ