Τρίτη 5 Αυγούστου 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ελεύθεροι χώροι μεγάλης αξίας

Στη λίστα των πιο πυκνοδομημένων και πυκνοκατοικημένων περιοχών με έλλειψη ελεύθερων χώρων πρασίνου "συναντούμε" τους Ανω Αμπελόκηπους. Λόγω της θέσης της στον ευρύτερο χώρο της πόλης - βρίσκεται πολύ κοντά στο κέντρο, σε επαφή με το μικρό δακτύλιο και σε άξονες συγκοινωνιακούς και κυκλοφοριακούς - η περιοχή των Ανω Αμπελοκήπων έχει προσελκύσει νέους κατοίκους, δημόσιες υπηρεσίες και επαγγελματικές δραστηριότητες, παρουσιάζοντας ταυτόχρονα συνεχή μείωση των ελεύθερων χώρων.

Με βάση, λοιπόν, την υπάρχουσα κατάσταση, αποτελεί κυρίαρχη απαίτηση η προστασία των τελευταίων ελεύθερων χώρων από την τσιμεντοποίηση και η αξιοποίησή τους για λειτουργικό πράσινο.

Οι χώροι που σήμερα θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν στην κατεύθυνση αυτή είναι: Το οικόπεδο της ΔΕΗ, επί των οδών Λάμψα - Φλώρου - Γεωργούλα, πίσω από το Γηροκομείο, έκτασης 16 στρεμμάτων. Το οικόπεδο του ΚΑΠΑΨ, επί των οδών Λάμψα - Τριφυλίας - Λάκωνος, έκτασης 10 στρεμμάτων, ιδιοκτησίας της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου (ΚΕΔ) και το οικόπεδο του Λαμπρόπουλου, στην οδό Ριανκούρ, δίπλα στην πλατεία Βέμπο.Τα συγκεκριμένα οικόπεδα έχουν γίνει αντικείμενο διεκδίκησης για ανάσα και πράσινο από τους κατοίκους και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Ανω Αμπελοκήπων.

Σ' ό,τι αφορά το πρώτο οικόπεδο, η ΔΕΗ έχει ήδη καταθέσει φάκελο για έκδοση οικοδομικής άδειας στην Πολεοδομία του Δήμου Αθηναίων με σκοπό την ανέγερση κτιρίου, ύψους 26 μέτρων, που θα στεγάσει τις κεντρικές της υπηρεσίες, καλύπτοντας 4.500 τετραγωνικά μέτρα, με τρεις υπόγειους χώρους στάθμευσης και έναν υπαίθριο 344 θέσεων. Να σημειώσουμε πως ο χώρος όπου η ΔΕΗ θέλει να κτίσει το μεγαθήριό της βρίσκεται μεταξύ των δύο παιδικών σταθμών του Δήμου Αθηναίων, του ανοιχτού πέτρινου θεάτρου, του γηπέδου μπάσκετ και του Γηροκομείου. Γεγονός, που παράλληλα με την έλλειψη ελεύθερων χώρων, καθιστά απαγορευτική την ανέγερση ενός τέτοιου οικοδομήματος. Αίτημα των κατοίκων και του Συλλόγου είναι να αξιοποιηθούν έξι στρέμματα του χώρου της ΔΕΗ για λειτουργικό πράσινο και στα υπόλοιπα τέσσερα να ανεγερθεί το 58ο Γυμνάσιο - Λύκειο (που σήμερα συστεγάζεται με το Βαρβάκειο), όπως είχε κρίνει ο ΟΣΚ το 1989.

Την πλήρη τσιμεντοποίηση του χώρου του ΚΑΠΑΨ θέλει η ΚΕΔ. Στα σχέδιά της είναι στη μισή έκταση να γίνει σχολείο και στην υπόλοιπη κτίριο Δημόσιας Διοίκησης και υπόγειο γκαράζ, με το επιχείρημα μάλιστα ότι "το υπόγειο γκαράζ θα της εξασφαλίσει ανταποδοτικό όφελος" και ότι "δεν είναι δυνατόν τοπικά συμφέροντα να υπερισχύουν της υπερτοπικής πολιτικής διαχείρισης - δηλαδή εκποίησης - της δημόσιας περιουσίας". Να σημειώσουμε πως στο χώρο αυτό λειτουργούσε το Κέντρο Εργασίας Αναπήρων Αμπελοκήπων. Υπάρχουν ακόμη παλιά κεραμοσκεπή κτίσματα (κοιτώνες, εργαστήρια κλπ.), ένας μεγάλος χώρος με πράσινο και ένα γήπεδο μπάσκετ. Οι κάτοικοι της περιοχής, με υπογραφές, συγκεντρώσεις και διάφορες εκδηλώσεις, έχουν κάνει σαφές το αίτημά τους να ολοκληρωθεί ο χώρος του ΚΑΠΑΨ, που ήδη λειτουργεί σαν πάρκο και να αξιοποιηθεί για λειτουργικό πράσινο. Για την ανέγερση του σχολείου - πρόκειται για το 58ο Γυμνάσιο και Λύκειο - προτείνουν είτε τα τέσσερα στρέμματα του οικοπέδου της ΔΕΗ, είτε άλλα αδόμητα οικόπεδα. Με τις θέσεις των κατοίκων έχει συμφωνήσει, με απόφασή του στις 19 Μάρτη του 1996, το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αθηναίων.

Σε υπαίθριο χώρο στάθμευσης έχει μετατραπεί ο χώρος στο οικόπεδο Λαμπρόπουλου.Ο Λαμπρόπουλος έχει κατορθώσει να αποχαρακτηρίσει το χώρο, τριών στρεμμάτων, από κοινόχρηστο χώρο - πράσινο σε οικοδομικό τετράγωνο. Εκκρεμεί προσφυγή των κατοίκων της περιοχής στο ΣτΕ. Οι κάτοικοι ζητούν να γίνει χώρος λειτουργικού πρασίνου και να ενοποιηθεί με την παρακείμενη πλατεία Βέμπο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ