Τρίτη 5 Αυγούστου 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΧΩΡΟΙ
Ενας κυκλώνας από μπετόν σαρώνει την Αθήνα

Στη δίνη ενός οικοδομικού κυκλώνα βρίσκεται τις τελευταίες δεκαετίες η Αθήνα. Κυκλώνας, που, στο πέρασμά του, παρέσυρε μονοκατοικίες, νεοκλασικά, αυλές, αλάνες και τώρα "καταπίνει" τις τελευταίες ανάσες, τους ελεύθερους χώρους της πόλης.

Στη θέση τους, ξεφυτρώνουν τσιμεντένια μεγαθήρια, πολυώροφα πάρκινγκ, καταδικάζοντας σε ασφυξία τα εκατομμύρια των κατοίκων της πρωτεύουσας.

Το 1940, το λεκανοπέδιο της Αθήνας διέθετε 12 τετραγωνικά μέτρα πράσινο ανά κάτοικο, το οποίο έπεσε στα 6 τ.μ. το 1965, στα 4 τ.μ. το 1977, ενώ σήμερα το πράσινο που αντιστοιχεί σε κάθε κάτοικο της πόλης αγγίζει τα 3 τ.μ..Στον αριθμό αυτό περιλαμβάνονται περιοχές δύσβατες, όπως ο Λυκαβηττός, ή περιφραγμένες και με εισιτήριο, όπως οι αρχαιολογικοί χώροι. Κάτι, που σημαίνει ότι αυτός ο αριθμός είναι κατά πολύ μικρότερος και μάλιστα σε πυκνοκατοικημένες περιοχές, όπως η Κυψέλη και τα Πατήσια, όπου το πράσινο που αντιστοιχεί σε κάθε κάτοικο είναι μόλις μισό τετραγωνικό μέτρο.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι οι ίδιες οι προδιαγραφές του ΥΠΕΧΩΔΕ, για τις πολεοδομικές μελέτες επεκτάσεων του σχεδίου πόλης, απαιτούν τουλάχιστον 9,5 τ.μ. ελεύθερου χώρου ανά κάτοικο, από τα οποία 6 τ.μ. καθαρό πράσινο πάρκων. Η ίδια η πολιτική πρακτική της ηγεσίας του ΥΠΕΧΩΔΕ, όμως, είναι αυτή που χαρίζει, στην κυριολεξία, έναν - έναν τους τελευταίους ελεύθερους χώρους σε ιδιώτες.

Μέσα στα όρια του Δήμου Αθηναίων, η συνολική έκταση των ελεύθερων χώρων και του πρασίνου είναι 5.430 στρέμματα, δηλαδή το 14,3% της συνολικής έκτασης του Δήμου. Σ' αυτό, όμως, το ποσοστό περιλαμβάνονται και οι αρχαιολογικοί χώροι (970 στρέμματα), οι οποίοι, στη μεγάλη τους πλειοψηφία, δεν είναι προσβάσιμοι άνευ εισιτηρίου και οι περίβολοι κοινωφελών χρήσεων (579 στρέμματα), όπως εκκλησίες, Εθνική Βιβλιοθήκη, Προεδρικό Μέγαρο, που και αυτοί δεν είναι πάντα κοινόχρηστοι. Επομένως, οι πραγματικά ελεύθεροι χώροι ανέρχονται σε 3.872 στέμματα ή 10,2% του Δήμου. Στο ποσοστό αυτό, όμως, περιλαμβάνονται και τα Τουρκοβούνια, με τον αυθαίρετο οικισμό και τις αρκετά βραχώδεις εκτάσεις.

(Αν)αντιστοιχίες

Η έκταση ελεύθερων χώρων που αντιστοιχεί στους 772.000 κατοίκους της Αθήνας είναι 5 τ.μ. Οι πραγματικοί χώροι πρασίνου, όμως, δεν είναι ούτε οι μισοί. Συγκεκριμένα:

- Στο 1ο Διαμέρισμα (Κέντρο, Μεταξουργείο, Κολωνάκι) οι ελεύθεροι χώροι καταλαμβάνουν συνολικά το 18,8%, ποσοστό συγκριτικά μεγάλο, λόγω, όμως, του Λυκαβηττού και του Εθνικού Κήπου. Απ' αυτό το ποσοστό, μόνο το 8,37% είναι χώροι πρασίνου.

- Στο 2ο Διαμέρισμα (Παγκράτι, Νέος Κόσμος, Δουργούτι) οι ελεύθεροι χώροι καταλαμβάνουν το 18,9%. Το μισό απ' αυτό είναι περίβολοι κοινωφελών χώρων και το 2,31% αρχαιολογικοί χώροι, με πράσινο 10,78%.

- Στο 3ο Διαμέρισμα (Πετράλωνα, Θησείο, Μοναστηράκι, Βοτανικός) οι ελεύθεροι χώροι καταλαμβάνουν το 15,23% της έκτασής του, εκ του οποίου το 13,18% είναι αρχαιολογικοί χώροι και ό,τι περισσεύει είναι χώροι πρασίνου...

- Στο 4ο Διαμέρισμα (Σεπόλια, Κολωνός) οι ελεύθεροι χώροι καταλαμβάνουν το 6,04% χωρίς αρχαιολογικούς χώρους, εκ των οποίων το πράσινο είναι 4,43%. - Στο 5ο Διαμέρισμα (Πατήσια, Λαμπρινή) οι ελεύθεροι χώροι καταλαμβάνουν το 4,39%. Εδώ το πράσινο είναι είδος προς εξαφάνιση και καταλαμβάνει το 2,98%.

- Στο 6ο Διαμέρισμα (Κυψέλη, Πολύγωνο) οι ελεύθεροι χώροι καταλαμβάνουν το 7,21%, εκ των οποίων το 4,9% είναι πράσινο.

- Στο 7ο Διαμέρισμα (Αμπελόκηποι, Γκύζη, Γηροκομείο, Ελληνορώσων) οι ελεύθεροι χώροι καταλαμβάνουν το 18,93%, εκ των οποίων το 10,79% είναι χώροι πρασίνου. Αυτό είναι και το υψηλότερο ποσοστό, λόγω, όμως, της ύπαρξης των Τουρκοβουνίων και του Γουδιού (το 1,14% είναι περίβολοι).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ