Κυριακή 4 Αυγούστου 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΥΓΕΙΑ
Κέντρα «φαντάσματα» και απροκάλυπτη κοροϊδία

Μικρό χρονικό των υποσχέσεων της τελευταίας πενταετίας

Παπαγεωργίου Βασίλης

Οι παλιές μονάδες της Πρόνοιας -πέρα απ' τις συγχωνεύσεις- οδηγήθηκαν στη συρρίκνωση, καθώς εδώ και μια δεκαετία δε γίνονται προσλήψεις.

Οι νέες μονάδες λειτουργούν μόνο στα χαρτιά. Αποκαλυπτική είναι η περίπτωση των Κέντρων Κοινωνικής Υποστήριξης και Κατάρτισης των ΑμΕΑ (ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ), που εξαγγέλθηκαν πριν μια πενταετία, αλλά η κυβέρνηση τα παρουσιάζει κάθε λίγο και λιγάκι ως επίδειξη του έργου της.

Ιδού -με δικές μας υπογραμμίσεις- ένα μικρό χρονικό της κοροϊδίας:

  • Στις 22 Φλεβάρη 1997 η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες (ΕΣΑΕΑ) πραγματοποίησε το συνέδριό της. Στο χαιρετισμό του προς το συνέδριο ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης έλεγε: «Ολοκληρώθηκε η χωροταξική κατανομή των ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ σε 32 νομούς της χώρας. Προχωρούν ταχύτατα οι διαδικασίες στήριξης και ένταξης στο Β' ΚΠΣ των υποδομών που θα καλύψουν τις ανάγκες με σύγχρονα μέσα και ειδικευμένο προσωπικό που θα στελεχώσει τις νέες Μονάδες. Υστερα από έγκριση και στήριξη του κτιριολογικού και λειτουργικού προγράμματος βρίσκεται σε εξέλιξη ο προγραμματισμός για την ανέγερση τριών Μονάδων Προστασίας Αυτιστικών Ατόμων (Β' ΚΠΣ)».
  • Στις 15.10.1998 ψηφίστηκε ο νόμος 2646/98 για την Ανάπτυξη του Εθνικού Συστήματος Κοινωνικής Φροντίδας (ΕΣΚΦ) που προέβλεπε τη δημιουργία Δικτύου από ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ, με σκοπό τη συμβουλευτική στήριξη των ΑμΕΑ και των οικογενειών τους, τη λειτουργική τους αποκατάσταση και την ένταξη στον κοινωνικό ιστό.

Ο 2646/98 προέβλεπε επίσης τη λειτουργία Δικτύου Κέντρων Στήριξης Αυτιστικών Ατόμων

  • Στις 18.2.2000, έγινε το επόμενο συνέδριο της ΕΣΑΕΑ.

Και στο μήνυμά του ο Κ. Σημίτης έλεγε: «Δημιουργείται δίκτυο φορέων προστασίας εθνικής εμβέλειας, στο οποίο υπάγονται νέες δομές: 23 Κέντρα Κοινωνικής Υποστήριξης και Κατάρτισης ΑμΕΑ (ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ) σε ισάριθμους νομούς της χώρας, το πρώτο Κέντρο Αυτιστικών Ατόμων, καθώς και το Εθνικό Κέντρο Αμεσης Κοινωνικής Βοήθειας, το οποίο θα εξυπηρετεί και ΑμΕΑ. Η πλειοψηφία των υποδομών θα είναι έτοιμη μέσα στο 2000. Στη νέα προγραμματική περίοδο 2000 - 2006 έχουν προταθεί για ένταξη στο Γ' ΚΠΣ η συμπλήρωση του δικτύου ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ όπου απαιτείται, καθώς και άλλα 3 Κέντρα Αυτιστικών Ατόμων».

  • Στις 21.6.2002 ο υφυπουργός Υγείας Δ. Θάνος απαντώντας σε αναφορά βουλευτών του Συνασπισμού ανέφερε τα εξής: «Αμεσα πρόκειται να λειτουργήσουν 24 πρότυπα ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ σε αντίστοιχους νομούς της χώρας με στόχο την παροχή ίσων ευκαιριών, την κοινωνική ένταξη και την αποφυγή της ιδρυματοποίησης των ατόμων με αναπηρίες, με την παροχή υπηρεσιών ψυχοκοινωνικής και συμβουλευτικής υποστήριξης, λειτουργικής αποκατάστασης, επαγγελματικού προσανατολισμού και κατάρτισης, εκπαίδευσης, στήριξης της αυτόνομης διαβίωσης, ψυχαχωγίας και αθλητισμού».
  • Στις 16.7.2002 -ένα μήνα μετά δηλαδή- ο Δ. Θάνος απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ Ν. Κακλαμάνη ανέφερε: «Εχουν ολοκληρωθεί και τα 24 ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ σε αντίστοιχους νομούς της χώρας ενώ στα 17 από αυτά έχει ολοκληρωθεί και διοικητική παραλαβή τους εκ των οποίων λειτουργούν τα 12. Τα κέντρα βρίσκονται στη φάση της οργάνωσης της λειτουργίας. Το προσωπικό ασχολείται με την κοινωνική έρευνα και την καταγραφή των ατόμων με αναπηρίες και σταδιακά έχει ξεκινήσει η ένταξη των περιστατικών στο πρόγραμμα».

Στην απάντηση αναφέρεται ότι προσλήφθηκαν οχτώ άτομα σε 17 ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ! Δηλαδή με οχτώ άτομα λειτουργούν 12 κέντρα και μάλιστα πρότυπα!!

Καταπληκτική είναι η απάντηση στο ερώτημα για τις υπηρεσίες των ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ και τον αριθμό των εξυπηρετούμενων ΑμΕΑ: «Το προσωπικό, αναφέρεται στην απάντηση, ασχολείται με την κοινωνική έρευνα και την καταγραφή των ατόμων με αναπηρίες και σταδιακά έχει ξεκινήσει η ένταξη των περιστατικών στο πρόγραμμα. Κατά συνέπεια δεν είναι επί του παρόντος διαθέσιμα στοιχεία σχετικά με τον αριθμό των ατόμων που εξυπηρετούνται ημερησίως καθώς και τις υπηρεσίες που διαθέτει κάθε ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ ξεχωριστά».

  • Στις 30.7.2002 οι βουλευτές του ΚΚΕ Αγγ. Τζέκης και Γ. Χουρμουζιάδης κατέθεσαν ερώτηση προς τον υπουργό Υγείας Κ. Στεφανή για το Κέντρο Αποθεραπείας Φυσικής και Κοινωνικής Αποκατάστασης -που αρχικά προοριζόταν για Κέντρο Χρονίων Παθήσεων - στο Αμύνταιο Φλώρινας.

Το κέντρο όπως αναφέρουν οι βουλευτές του ΚΚΕ ξεκίνησε το 1982 αλλά κινείται με πάρα πολύ αργούς ρυθμούς με αποτέλεσμα οι κάτοικοι να το θεωρούν «φάντασμα» και να ανησυχούν έντονα για τη συνέχειά του. «Οι φόβοι τους, συνεχίζουν οι βουλευτές, φαίνεται να είναι δικαιολογημένοι, αφού ο εξοπλισμός του Κέντρου γίνεται με το σταγονόμετρο, ο Οργανισμός του δεν έχει εγκριθεί ακόμη και, συνεπώς, δε γίνονται οι προσλήψεις του αναγκαίου ιατρικού, νοσηλευτικού, τεχνικού και διοικητικού προσωπικού. Η ανησυχία των κατοίκων εντείνεται από τις πληροφορίες ότι τόσο ο εξοπλισμός, όσο και το προσωπικό που τελικά θα διατεθεί από την κυβέρνηση θα είναι εντελώς ανεπαρκή».

  • Ο νόμος 2646/1998 προέβλεπε τη σύσταση 250 θέσεων για την κάλυψη των ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ και των Κέντρων Στήριξης Αυτιστικών Παιδιών.

Τώρα στο σχέδιο νόμου προβλέπεται η σύσταση 200 θέσεων για τη στελέχωση δέκα ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ (Νιγρίτας Σερρών, Αργους Ορεστικού Καστοριάς, Φλώρινας -σ.σ. δεν είναι το Κέντρο στο Αμύνταιο- Αμφιλοχίας, Ηπείρου, Αιγίου, Φιλιατρών και Ρόδου, καθώς και του κέντρου «Περσεύς»).

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Καθαίρεσαν μητέρα αυτιστικού παιδιού (2007-11-08 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (2007-11-01 00:00:00.0)
Γύμνια σε υπηρεσίες και άγριες πληρωμές (2004-12-02 00:00:00.0)
Φτηνή ευρω-κοροϊδία με 5% (2003-10-03 00:00:00.0)
Σε τροχιά εγκατάλειψης και ο ΕΟΠ (2002-09-01 00:00:00.0)
Διάλυση μετά τη σύνθλιψη (2002-02-07 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ