Παρασκευή 9 Αυγούστου 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΚ
Πολεμική προετοιμασία

Από τη χτεσινή στρατιωτική παρέλαση

Associated Press

Από τη χτεσινή στρατιωτική παρέλαση
ΒΑΓΔΑΤΗ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΣΑΝΤΙΑΓΟ -ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Παρά το γεγονός ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος, που έχει βρεθεί μεταξύ διασταυρούμενων πυρών από κάποιους εκ των Ευρωπαίων ηγετών, αλλά και εντός των ΗΠΑ για ενδεχόμενο πόλεμο εναντίον της Βαγδάτης, δείχνει να αλλάζει, επισήμως, πλεύση υποσχόμενος σύνεση και υπομονή στην αντιμετώπιση του ζητήματος του Ιράκ, η βρετανική εφημερίδα Guardian δείχνει να διαψεύδει τον Τζορτζ Ουόκερ Μπους.

Ο στρατηγός Τόμι Φρανκς, ο οποίος ηγήθηκε της επίθεσης κατά του Αφγανιστάν, θα είναι και ο επικεφαλής του πολέμου κατά του Ιράκ, σύμφωνα με τον Γκάρντιαν. Στο δημοσίευμά της μάλιστα, η βρετανική εφημερίδα, αναφέρει ότι ο Φρανκς παρουσίασε στον Πρόεδρο Μπους, αναλυτικό, λεπτομερές και συγκεκριμένο σχέδιο επίθεσης καθώς και τις πιθανές συνέπειες αυτής της ευρείας κλίμακας στρατιωτικής επίθεσης.

Νέες αντιδράσεις

Εντούτοις, οι Αμερικανοί αξιωματούχοι αναμένεται ότι θα συναντήσουν υπέρμετρες δυσκολίες στην προώθηση αυτού του σχεδίου εντός της «αντιτρομοκρατικής συμμαχίας». Εκτός των Ευρωπαίων και ο αραβικός κόσμος εναντιώνεται σε μια πιθανή επίθεση. Σε όλους τους τόνους οι ηγέτες των αραβικών χωρών έχουν προειδοποιήσει την αμερικανική ηγεσία ότι θα «είναι μόνη της» σε περίπτωση επίθεσης κατά του Ιράκ. Χαρακτηριστικότερο όλων είναι η στάση της Σαουδικής Αραβίας, του πιστότερου εδώ και δεκαετίας συμμάχου των ΗΠΑ στην περιοχή. Οπως αναφέρει ο χτεσινός Ιντιπέντεντ οι Σαουδάραβες αξιωματούχοι έστειλαν σαφές μήνυμα προς την Ουάσινγκτον ότι δεν πρόκειται να αφήσει τις ΗΠΑ να κάνουν χρήση των βάσεών τους, αλλά και ότι δεν πρόκειται να παρέχει καμία βοήθεια στις αμερικανικές δυνάμεις.

Στο προσκήνιο και ο ακαδημαϊκός του Χάρβαρντ, Σάμουελ Χάντιγκτον, που έχει προβλέψει σύγκρουση πολιτισμών ανάμεσα στη Δύση και το Ισλάμ, προειδοποίησε την Τετάρτη εναντίον μιας αμερικανικής εισβολής στο Ιράκ κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε χιλιανό Πανεπιστήμιο.

«Καταδικασμένη επίθεση»

Στο μεταξύ, ο Ιρακινός πρόεδρος Σαντάμ Χουσεΐν σε βιντεοσκοπημένη 22λεπτη ομιλία του που μεταδόθηκε από την τηλεόραση, με την ευκαιρία της 14ης επετείου της λήξης του πολέμου Ιράν-Ιράκ, τόνισε αναφερόμενος στις αμερικανικές απειλές ότι κάθε επίθεση εναντίον Αράβων και Μουσουλμάνων είναι καταδικασμένη σε αποτυχία και πρόσθεσε ότι ο ιρακινός λαός είναι έτοιμος να υπερασπιστεί τη χώρα του. Συνέχισε, τονίζοντας ότι ο ΟΗΕ πρέπει να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του σε σχέση με τις εμπορικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν στο Ιράκ το 1990, μετά την εισβολή του στο Κουβέιτ.

Τέλος, ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ, Ντόναλντ Ράμσφελντ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Πεντάγωνο, δήλωσε ότι μέλη της τρομοκρατικής οργάνωσης Αλ Κάιντα βρίσκονται στο Ιράκ, αρνούμενος φυσικά να διευκρινίσει εάν η παρουσία τους εκεί έχει την υποστήριξη της Βαγδάτης. Οπως σημείωσε ο Αμερικανός υπουργός, μετά τις αμερικανικές επιθέσεις στα προπύργια της Αλ Κάιντα στο Αφγανιστάν τα μέλη της διασκορπίστηκαν σε όλη την περιοχή. «Βρίσκονται στην Υεμένη, στη Σαουδική Αραβία, στις Ηνωμένες Πολιτείες, στο Ιράκ, στο Ιράν, στο Αφγανιστάν, στο Πακιστάν, βρίσκονται σίγουρα σε χώρες στα βόρεια του Αφγανιστάν, βρίσκονται αναμφίβολα στη νοτιοανατολική Ασία. Βρίσκονται παντού», τόνισε ο Ράμσφελντ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ