Παρασκευή 9 Αυγούστου 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Εισβολές, δολοφονίες, κατεδαφίσεις, εκβιασμοί

Η ισραηλινή πολιτική «κατά της τρομοκρατίας» κοστίζει κι άλλες ζωές, ενώ οι ΗΠΑ πιέζουν για «εκρίζωση των τρομοκρατών από την Παλαιστινιακή Αρχή». Η πολιτική του Σαρόν είναι «καταστροφική», λέει ο Σλόμο Μπεν Αμί, που χτες παραιτήθηκε από το κοινοβούλιο

Οι γνωστές εικόνες με τις πέτρες ενάντια στα τανκς και τις μπουλντόζες...

Associated Press

Οι γνωστές εικόνες με τις πέτρες ενάντια στα τανκς και τις μπουλντόζες...
ΜΠΕΪΤ ΛΑΧΙΑ, ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ, ΡΑΜΑΛΛΑ, ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ και ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Η δεύτερη εισβολή στην Μπέιτ Λάχια τις δύο τελευταίες ημέρες είχε άλλον ένα νεκρό και τέσσερις τραυματίες χτες, και ανυπολόγιστες υλικές καταστροφές, καθώς τα Ισραηλινά άρματα μάχης κατέστρεψαν το ηλεκτρικό δίκτυο της πόλης της Λωρίδας της Γάζας και αρκετά σπίτια. Ο Παλαιστίνιος δήμαρχος της πόλης είπε ότι ο Ισραηλινός στρατός πραγματοποίησε έρευνες σπίτι με σπίτι και όταν ένα πλήθος πολιτών, ανάμεσά τους και πολλά παιδιά, προσπάθησαν να τους απωθήσουν με πέτρες τα άρματα μάχης άνοιξαν πυρ με πολυβόλα στο πλήθος, τραυματίζοντας σοβαρά τουλάχιστον πέντε άτομα. Ενα από αυτά, ένας έφηβος, αργότερα υπέκυψε στα τραύματά του...

Στις επιχειρήσεις τους στη Λωρίδα της Γάζας, οι Ισραηλινοί στρατιώτες συνέλαβαν δύο στελέχη παλαιστινιακών οργανώσεων, τον Γιάσερ Αμπού Σίτα του Ισλαμικού Τζιχάντ και τον Ατεφ Αμπού Χούλι της Φατάχ. Στην Τουλκαρέμ ένας ισραηλινός στρατιώτης τραυματίστηκε ελαφρά. Οι κατεδαφίσεις σπιτιών στελεχών οργανώσεων και «βομβιστών» συνεχίζονταν στο μεταξύ -- ένα μέτρο συλλογικής τιμωρίας που εφαρμόζεται όλο και πιο συχνά.

Στην Ουάσινγκτον, ο γύρος των συνομιλιών της παλαιστινιακής αντιπροσωπείας, με επικεφαλής τον Σαέμπ Ερεκάτ, ξεκίνησε με τη συνάντηση, το απόγευμα, με την Κοντολίζα Ράις, τη Σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας του Προέδρου Μπους, και συνεχίστηκαν με τη συνάντησή τους με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κόλιν Πάουελ. Η αμερικανική πλευρά φερόταν να πιέζει -απηχώντας τις θέσεις του Αριέλ Σαρόν- να «ξεριζωθούν τα τρομοκρατικά στοιχεία» μέσα στην... παλαιστινιακή αρχή. Ο Ερεκάτ είπε ότι οι συναντήσεις θα βοηθήσουν στην «ανταλλαγή ιδεών για τον τερματισμό του κύκλου της βίας», αλλά διευκρίνισε, μάλλον προς αμερικανική δυσφορία, ότι «δε θέλουμε να διαπραγματευτούν οι Αμερικανοί για εμάς, χρειαζόμαστε απλώς τη βοήθειά τους για να ξεκινήσουν οι συνομιλίες».


Associated Press

Στην Ιερουσαλήμ, ταυτόχρονα, γινόταν γνωστό ότι η πρόταση του υπουργού Αμυνας του Ισραήλ Μπεν-Ελιέζερ για «σταδιακή αποχώρηση» -που μάλλον θεωρήθηκε... πολύ γενναιόδωρη από πλευράς Σαρόν- αποσύρθηκε, πράγμα που σήμανε την κατάρρευση των προσπαθειών αποχώρησης των Ισραηλινών στρατευμάτων και την απαρασάλευτη συνέχιση της νέας κατοχής των παλαιστινιακών εδαφών. Οπως το θέτει ο Ερεκάτ, οι 3,3 εκατ. Παλαιστίνιοι ζουν «στη μεγαλύτερη φυλακή του κόσμου».

Ο Μπους, πάντως, συνεχίζει να αποδίδει στον Γιάσερ Αραφάτ την κύρια ευθύνη (!) για τον κύκλο της βίας, και φέρεται να υποστηρίζει πλήρως τη θέση του Αριέλ Σαρόν, η οποία είναι -όπως την εξέφρασε χτες στο Υπουργικό συμβούλιο- είναι ότι η Παλαιστινιακή Αρχή αποτελεί «μια συμμορία τρομοκρατών» και το Ισραήλ δε θα επαναλάβει τις διαπραγματεύσεις, ώσπου οι «τρομοκράτες να ξεριζωθούν».

Η κυβέρνηση του Ισραήλ υπέστη, πάντως, χτες ένα συμβολικό πολιτικό πλήγμα, με την παραίτηση από το κοινοβούλιο του Σλόμο Μπεν Αμί. Ο βουλευτής των Εργατικών, από τις γνωστότερες προσωπικότητες του κόμματος, και πρώην υπουργός Εξωτερικών, είπε πως παραιτήθηκε «για να διαμαρτυρηθώ κατά της παραμονής του κόμματός μου στους κόλπους της κυβέρνησης εθνικής ενότητας» του Σαρόν. Η γραμμή που ακολουθεί ο Σαρόν έναντι των Παλαιστινίων, πρόσθεσε, είναι «καταστροφική για το Ισραήλ, τόσο από την άποψη της ασφάλειας όσο και εξαιτίας των κοινωνικών και οικονομικών συνεπειών της... παραμένοντας στην κυβέρνηση, το Εργατικό Κόμμα χρησιμεύει ως άλλοθι στη Δεξιά».


Associated Press


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ