Παρασκευή 9 Αυγούστου 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΝΩΜΕΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΙΕΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ - ΟΔ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ
Προωθούν συμφωνία για ασυλία των Αμερικανών από το Διεθνές Δικαστήριο...

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Τη σύναψη διμερούς συμφωνίας με στόχο την εξασφάλιση ασυλίας των Αμερικανών στρατιωτών που δρουν στην ΟΔ Γιουγκοσλαβίας από το νεοσύστατο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) εγκλημάτων πολέμου επιχειρεί εντατικά αυτήν την περίοδο η Ουάσιγκτον.

Σύμφωνα με χτεσινές δηλώσεις του ειδικού διπλωμάτη του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για εγκλήματα πολέμου, Πιερ Προσπέρ, η Ουάσιγκτον επιχειρεί να εξασφαλίσει συμφωνία που θα υποχρεώνει το Βελιγράδι να μην κινήσει διαδικασία παραπομπής Αμερικανών πολιτικών και στρατιωτικών αξιωματούχων ή στρατιωτών μελών της KFOR στο ΔΠΔ. «Θα εξηγήσουμε στις αρχές του Βελιγραδίου πως οι στρατιώτες και άλλοι Αμερικανοί δε θα πρέπει να αναμένεται πως θα παραπεμφθούν σε δίκη από ένα δικαστήριο έναντι του οποίου οι ΗΠΑ δε δεσμεύονται», είπε ο Προσπέρ. Ανήγγειλε μάλιστα πως το Σεπτέμβρη θα μεταβεί στο Βελιγράδι για να συζητήσει με την κυβέρνηση Τζίντζιτς «το ζήτημα συμφώνου για την εξασφάλιση ασυλίας στους Αμερικανούς αξιωματούχους, αλλά και θέματα συνεργασίας (του Βελιγραδίου) με το Δικαστήριο της Χάγης»...

Οσο για το εάν το Βελιγράδι θα φέρει αντιρρήσεις στη συγκεκριμένη απαίτηση της Ουάσιγκτον; Η Αμερικανο-Σέρβα αναλύτρια διεθνών υποθέσεων, Λιλιάνα Σμαΐλοβιτς, δήλωσε χαρακτηριστικά όταν ρωτήθηκε χτες από δημοσιογράφο του σερβικού ραδιοσταθμού «Β-92»: «Το Βελιγράδι θα βρει μάλλον δυσάρεστο το αίτημα της Ουάσιγκτον για ασυλία των Αμερικανών, αλλά το πιθανότερο δεν πρόκειται να έχει σημαντικές αντιρρήσεις. Πρόσφατα, ο πρεσβευτής της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ απείχε από τη διαδικασία ψηφοφορίας σε πρόταση σχετικά με τη χρήση όπλων απεμπλουτισμένου ουρανίου, όπως αυτά ακριβώς που χρησιμοποιήθηκαν κατά της Γιουγκοσλαβίας το 1999. Είναι μάλλον απίθανο να υπάρχουν, εν προκειμένω, αντιρρήσεις...»!

Από τις αρχές Ιούλη, οπότε τέθηκε επίσημα σε λειτουργία το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο Εγκλημάτων Πολέμου (στο οποίο αντιδρά επίμονα η κυβέρνηση του Τζορτζ Ουόκερ Μπους) οι ΗΠΑ έχουν, έως σήμερα, πετύχει ανάλογες διμερείς συμφωνίες για την εξασφάλιση της ασυλίας των Αμερικανών με τις κυβερνήσεις της Ρουμανίας και του Ισραήλ. Αυτή την περίοδο Αμερικανοί αξιωματούχοι πραγματοποιούν ανάλογου περιεχομένου συνομιλίες στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη.

Απόπειρα σύλληψης του Ιβάνοβιτς...

Μόνο συντρίμμια δεν άφησαν χτες πίσω τους Γάλλοι στρατιώτες, μέλη της πολυεθνικής KFOR στο Κοσσυφοπέδιο, που επιχείρησαν δύο φορές -χωρίς επιτυχία...- να συλλάβουν τον ηγέτη των Σέρβων της Μιτρόβιτσα, Μίλαν Ιβάνοβιτς. Σύμφωνα με όσα κατήγγειλε ο ίδιος ο Ιβάνοβιτς, οι Γάλλοι κυανόκρανοι, επιβαίνοντας σε δύο στρατιωτικά οχήματα συνοδεία στρατιωτικού ελικοπτέρου, έφθασαν χτες γύρω στις 14.00 το μεσημέρι στο σπίτι του, εισέβαλλαν καταστρέφοντας σχεδόν τα πάντα και ανακρίνοντας για αρκετή ώρα την 70χρονη μητέρα του, Βέρα. Η επιδρομή των Γάλλων στρατιωτών έγινε αφότου εισαγγελέας του ΟΗΕ είχε εκδώσει ένταλμα σύλληψης σε βάρος του Μίλαν Ιβάνοβιτς κατηγορώντας τον για «απόπειρα φόνου» στη διάρκεια επεισοδιακής διαδήλωσης Σέρβων του Κοσσυφοπεδίου στις 8 Απρίλη στη Μιτρόβιτσα με αποτέλεσμα τον τραυματισμό 22 αστυνομικών της δύναμης του ΟΗΕ.

Ο Ιβάνοβιτς, που είναι πρόεδρος του «Σερβικού Εθνικού Συμβουλίου Βορείου Κοσσυφοπεδίου» της άτυπα διχοτομημένης (σε αλβανικό και σερβικό τομέα) Κοσόβσκα Μιτρόβιτσα, μιλώντας αργότερα σε δημοσιογράφους κατήγγειλε τις προσπάθειές σύλληψής του ως «σχέδιο του ύπατου εκπροσώπου του ΟΗΕ στο Κοσσυφοπέδιο Μίχαελ Στάινερ με στόχο την πολιτική αποδυνάμωσή του ενόψει των τοπικών εκλογών του ερχόμενου φθινοπώρου στην επαρχία». Θεώρησε δε πως η απόφαση για την επιχείρηση σύλληψής του «πρέπει να ελήφθη με τη σύμφωνη γνώμη της σερβικής κυβέρνησης στο Βελιγράδι».

Ο ίδιος κατέληξε λέγοντας πως οι Γάλλοι στρατιώτες εάν θέλουν μπορούν να δοκιμάσουν να τον συλλάβουν σήμερα το πρωί στο γραφείο του...

Χτες, αξιωματούχοι της KFOR ανακοίνωσαν πως συνέλαβαν 13 Κοσσοβάρους Αλβανούς «εξτρεμιστές», επειδή αποτελούσαν «άμεση απειλή για την ασφάλεια και τη σταθερότητα στη μεθοριακή περιοχή Κοσσυφοπεδίου - ΠΓΔΜ»...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ