Κυριακή 18 Αυγούστου 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
«ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ»
Προτάσεις και μέτρα σωτηρίας

Ο Μαν. Δανδουλάκης, δημοτικός σύμβουλος της «Συμπαράταξης για την Αθήνα» μιλά για μεγάλες ευθύνες της δημοτικής αρχής, διότι ενώ χρόνια τώρα έχει τη μελέτη του ΕΜΠ για τους κινδύνους από σεισμό στην πόλη και τι μέτρα πρέπει να παρθούν, δεν έχει κάνει τίποτα. Σημειώνει ότι στο ενδιάμεσο τα περιγραφόμενα από τους επιστήμονες προβλήματα οξύνθηκαν παραπέρα, χωρίς αυτό να συγκινεί τη δημοτική πλειοψηφία, και παρότι η «Συμπαράταξη» φέρνει και ξαναφέρνει το ζήτημα στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Η «Συμπαράταξη» προτείνει συγκεκριμένα μέτρα για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Συμπληρώνει ότι αυτά πρέπει να παρθούν άμεσα και καταγγέλλει την εφαρμοζόμενη πολιτική, που στο όνομα του κέρδους, θέτει σε κίνδυνο ή και θυσιάζει ανθρώπινες ζωές. Τα στελέχη του συνδυασμού αποσαφηνίζουν ότι οι νεκροί, οι τραυματίες και οι άστεγοι είναι το φυσικό επακόλουθο της αντιλαϊκής πολιτικής, που υποτάσσει πλήρως την ανθρώπινη ζωή στους νόμους του κέρδους. Οτι οι αιτίες της τραγωδίας από τον κάθε σεισμό, πρέπει να αναζητιούνται στην αντιλαϊκή πολιτική γης και στη χρήση της, στην ανυπαρξία προγραμμάτων λαϊκής στέγης, στην απουσία αντισεισμικής θωράκισης, που αποτελούν μερικές από τις βασικές πλευρές του προβλήματος. Σημειώνουν τις μεγάλες ευθύνες του κράτους όσον αφορά στην κατεύθυνση, στην επάρκεια και στη μη ουσιαστική εφαρμογή του υπάρχοντος θεσμικού πλαισίου. Πως πρέπει να παρθούν μακροπρόθεσμα μέτρα αντιμετώπισης του φαινομένου. Πως κάθε χρόνο δαπανάμε, ως χώρα, πάνω από 150 δισ. δραχμές για την αποκατάσταση των ζημιών από σεισμούς. Πως η αντισεισμική θωράκιση της χώρας είναι άμεση αναγκαιότητα και απαιτεί ολοκληρωμένο σχεδιασμό, με τα ακόλουθα - μεταξύ άλλων - ειδικά μέτρα όπως:

  • Την καταγραφή, παραπέρα έρευνα και μελέτη της σεισμικής επικινδυνότητας της Αττικής.
  • Τον επιστημονικό έλεγχο όλων των κτιρίων του Λεκανοπεδίου. Επέκταση των ελέγχων σε όλα τα κτίρια μαζικών συναθροίσεων (Νοσοκομεία, Θέατρα, Κινηματογράφοι, σχολεία, φροντιστήρια, κέντρα διασκέδασης κλπ).
  • Για τους χώρους εργασίας - όπου παρατηρούνται οι περισσότεροι νεκροί από σεισμούς - απαιτείται η ουσιαστική και συνδυασμένη εφαρμογή του αντισεισμικού κανονισμού, της νομοθεσίας προστασίας από τον επαγγελματικό κίνδυνο και της Οδηγίας Σεβέζο, που προβλέπει σχέδιο αντιμετώπισης ατυχημάτων μεγάλης έκτασης.
  • Χρειάζεται συνεχής ενημέρωση του κόσμου για τη σεισμικότητα της περιοχής του και για τον τρόπο αντιμετώπισης των σεισμών.
  • Θεσμοθέτηση σχεδίου αντιμετώπισης του φαινομένου. Επικαιροποίηση και εκσυγχρονισμός, ενίσχυση σε υλικοτεχνική υποδομή και ανθρώπινο δυναμικό του μηχανισμού επέμβασης.
  • Υπάρχει ανάγκη μεγιστοποίησης της αντοχής των κτιρίων, με συνεχή επικαιροποίηση των αντισεισμικών κανονισμών και έλεγχο της ποιότητας των οικοδομικών υλικών.

Η «Συμπαράταξη» κάνει ιδιαίτερη μνεία στους ελεύθερους χώρους, που ελαχιστοποιήθηκαν, αφού δόθηκαν για οικοδόμηση, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να καλύψουν, ούτε καν την εκτόνωση σ' αυτούς, μετά το σεισμό. Τονίζει ότι η πάλη για την προστασία τους και για τη δημιουργία νέων, πρέπει να ενταθεί. Θυμίζουν ότι στον περασμένο σεισμό οι δρόμοι της πόλης «φράκαραν» για όλους και για τα οχήματα πρώτης ανάγκης.

Τέλος, η «Συμπαράταξη» είναι αντίθετη στην ιδιωτική ασφάλιση των ακινήτων που προωθεί η κυβέρνηση, γιατί, προκειμένου να αποποιηθεί τις ευθύνες της, επιβάλλει περισσότερα βάρη στους πολίτες και εξυπηρετεί τα κέρδη των ασφαλιστικών εταιριών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ