Πέμπτη 15 Αυγούστου 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
«ΑΪΖΟΤΡΟΝ ΑΕΒΕ»
«Αδυνατούσε» να πληρώσει επί τρεισήμισι μήνες

Απλήρωτοι επί τρεισήμισι μήνες παρέμεναν οι 70 εργαζόμενοι της επιχείρησης «ΑΪΖΟΤΡΟΝ ΑΕΒΕ» που κατασκευάζει ηλεκτρονικά κυκλώματα (υπάγεται στην αμυντική βιομηχανία) και ανήκει στη γνωστή φιλάνθρωπη οικογένεια Βαρδινογιάννη. Η επίσημη δικαιολογία που επικαλούνταν ήταν απλά ότι «αδυνατούσε» να καταβάλει τους μισθούς και μόλις πρόσφατα έδωσε μόνο τα μισά χρήματα από αυτά που χρωστούσε, πριν ξεκινήσουν οι καλοκαιρινές διακοπές. Βέβαια, και αυτά δόθηκαν κάτω από την πίεση των ίδιων των εργαζομένων, οι οποίοι είχαν προχωρήσει σε καταγγελίες στην Επιθεώρηση Εργασίας αλλά και στο ΙΚΑ όπου και εκεί η επιχείρηση χρωστάει ακόμα περισσότερα.

Στην επιχείρηση βρέθηκε προχτές ο Γιώργος Πέρρος, μέλος της Συντονιστικής Σωματείων Αθήνας και του ΠΑΜΕ, και συνομίλησε με τον πρόεδρό της και εργαζόμενους για την κατάσταση. Εκεί αντιμετώπισε και το μέγεθος της εργοδοτικής ειρωνείας στη συνάντηση με τον πρόεδρο, ο οποίος του ανέφερε ότι το μηνιαίο κόστος μισθοδοσίας αγγίζει μόλις τα 60 εκατομμύρια δραχμές, όταν από μία και μόνο παραγγελία η επιχείρηση της οικογένειας Βαρδινογιάννη κερδίζει μέχρι και 2,5 δισεκατομμύρια δραχμές... Ετσι, στο βωμό του κέρδους η γνωστή μεγαλοεργοδοσία και εκμεταλλευόμενη την κυβερνητική πολιτική, που επιτρέπει αυτή την ασυδοσία, δε διστάζει, παρά τα τεράστια κέρδη της, να αφήνει απλήρωτους τους εργαζόμενους.

Ο συνδικαλιστής στη συνέχεια συνομίλησε με εργαζόμενους που του ανέφεραν την τραγική κατάστασή τους τους τελευταίους μήνες. Ολο αυτό τον καιρό, όπως τόνισαν, αντιμετώπισαν μεγάλα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα. Η κατάσταση έτσι κι αλλιώς, όπως είπαν, ήταν δύσκολη με τους πενιχρούς μισθούς των 170.000 δραχμών που παίρνει η πλειοψηφία των εργαζομένων. Μετά από τρεισήμισι μήνες απλήρωτοι με γραμμάτια και λογαριασμούς να τρέχουν είχαν φτάσει στα όρια της εξαθλίωσης.

Ο Γ. Πέρρος, μιλώντας στους εργαζόμενους, τους κάλεσε να μην επιτρέψουν άλλο αυτή την κατάσταση. Οπως σημείωσε, χρειάζεται να προχωρήσουν ενωμένοι και συσπειρωμένοι και να απαιτήσουν αυτά που δικαιούνται. «Τα χρήματα που σας χρωστάει ο εργοδότης είναι ψίχουλα μπροστά στα κέρδη που εξασφαλίζει από την εργασία σας και ό,τι "αδυναμίες" προβάλει είναι δικαιολογίες», σημείωσε.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ