Σάββατο 17 Αυγούστου 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Δημοσιεύματα του Τύπου

Τα «ΝΕΑ» σε θέμα με τίτλο «Νέα ερωτήματα για Σόντερς» σημειώνουν ότι «το ενδιαφέρον έγκειται στην πιθανή ύπαρξη ενός αγνώστου δικτύου ενημέρωσης που είχε η 17Ν». Με βάση την ομολογία του Β. Ξηρού ότι γνώριζαν πως «θα έρθει ένας Εγγλέζος της Αεροπορίας, ανώτατος αξιωματούχος, ο οποίος είχε πάρει μέρος σε κάποιο βομβαρδισμό άγριο στον Περσικό και ότι είχε σκοτώσει χιλιάδες κόσμο», και αποδίδουν σε ανώτατο αξιωματικό της ΕΛ.ΑΣ τα εξής: «Πώς είναι δυνατόν να γνώριζαν εκ των προτέρων ποιος Βρετανός στρατιωτικός ακόλουθος θα έρθει στην Ελλάδα; Αν ισχύει κάτι τέτοιο, καταλαβαίνει ο καθένας ότι οι έρευνες θα πρέπει να στραφούν προς κατευθύνσεις που δε θα μπορούσαμε να προβλέψουμε. Σε αυτήν την περίπτωση θα μιλάμε για "πρώιμη γνώση", για διαβαθμισμένη πληροφόρηση, η οποία μπορεί να προέρχεται είτε από ελληνικές υπηρεσίες που σχετίζονται με διπλωματικές υποθέσεις είτε από ξένες ή διεθνείς υπηρεσίες». Σε άλλο θέμα υπό τον τίτλο «Ο μύθος των αρχείων της Στάζι», γράφουν ότι αυτά βρίσκονται στα χέρια των ΗΠΑ και «έδωσαν πληροφορίες, κυρίως για τον ΕΛΑ, που όμως δεν μπορούσαν να αξιοποιηθούν».

Η «ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ» με πρωτοσέλιδο τίτλο «Ο δολοφόνος "ντυμένος γιατρός" προσπάθησε να τον σκοτώσει στο Τζάνειο. ΕΝΕΣΗ-ΦΟΝΙΑΣ για το Σάββα Ξηρό» γράφει: «"Γνωστός-άγνωστος" αποπειράθηκε να δολοφονήσει το Σάββα Ξηρό τις πρώτες ώρες της εκεί νοσηλείας του». Γράφει επίσης ότι λίγες ώρες μετά το περιστατικό του αγνώστου ζευγαριού που ρωτούσε για την κατάσταση της υγείας του Σ. Ξηρού, αξιωματικός της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας έδειξε στο νοσηλευτικό προσωπικό φωτογραφίες στις οποίες «αναγνώρισαν τον άνδρα, που περιλαμβανόταν στη λίστα των πλέον αναγνωρίσιμων "γνωστών-αγνώστων" με παρελθόν παρακολουθήσεων για άλλες, συναφείς με το χώρο της τρομοκρατίας υποθέσεις». Στο ίδιο θέμα, αναφέρεται στην έκρηξη στον Πειραιά και γράφει: «Συνέβησαν πολλά παράξενα πράγματα. Ενα αυτοκίνητο με πινακίδες της Νομαρχίας Πειραιά ήταν παρκαρισμένο λίγα μέτρα πιο πίσω από το σημείο όπου εντελώς απρόσμενα για τον Ξηρό, χάρη στο "καταραμένο ρολόι", εξερράγη η βόμβα. Οι λιμενικοί περίμεναν 100 μέτρα πιο πέρα γιατί υπήρχε η πληροφορία ότι "ομάδα υπόπτων που πιθανόν να φέρουν όπλα" θα επιχειρούσε κάτι στο χώρο. Οταν ασθενοφόρο που βρισκόταν σχεδόν δίπλα στο χώρο του επεισοδίου κατέφθασε, αφού πήραν τον Ξηρό από το χώρο, κάποιοι ανακάλυψαν και μια αρμαθιά κλειδιά που μέχρι τότε κανείς δεν είχε "προσέξει". Και έμειναν οι φήμες για ανθρώπους κρατικών υπηρεσιών που έσπευσαν να απομακρύνουν συγκεκριμένους ανθρώπους από το χώρο του επεισοδίου, ενώ οι άνθρωποι του λιμανιού μιλούσαν για δυνάμεις της Αστυνομίας που από την προηγούμενη νύχτα είχαν πάρει θέσεις στην κοντινή ακτή Τζελέπη...».

Η «ΑΥΡΙΑΝΗ» με πρωτοσέλιδο τίτλο «Αρχισαν τις προβοκάτσιες οι "αποκλεισμένοι" της Κατεχάκη. ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΗΣ ΚΥΠ το ξεχασμένο όπλο που βρέθηκε κοντά στο σπίτι του Προέδρου της Δημοκρατίας», γράφει: «Πόλεμος μυστικών υπηρεσιών ξέσπασε με αφορμή την εξάρθρωση της 17Ν και την έρευνα για τις υπόλοιπες τρομοκρατικές οργανώσεις που δραστηριοποιήθηκαν στην Ελλάδα από το '75 μέχρι σήμερα. Αγρια είναι η σύγκρουση του κλιμακίου της CIA στην Αθήνα με τους Βρετανούς πράκτορες που έχουν την απόλυτη κυριαρχία στην υπόθεση της 17Ν... Στο παιχνίδι επιχειρούν να μπουν εκβιαστικά οι αποκλεισμένοι της Κατεχάκη χρησιμοποιώντας ανορθόδοξα, ως συνήθως, μέσα και γνώριμες πρακτικές προβοκάτσιας».

Η «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ», αναφερόμενη στα «10 χτυπήματα που ανέλαβε η 17Ν την περίοδο 1986-1996», που «ξέχασαν στις απολογίες τους οι συλληφθέντες», κάνει λόγο για «υποψίες για σκόπιμες αποκρύψεις». Στελέχη της Αντιτρομοκρατικής εκτιμούν ότι «ενδεχομένως ο Σ. Ξηρός πράγματι να μη θυμόταν ή να προσπαθούσε να διασώσει πρόσωπα που περιστασιακά συνεργάστηκαν με την οργάνωση υπό διάφορους ρόλους ή θέλησε να μη "φορτώσει" και με άλλες κατηγορίες κάποιους από τους ήδη συλληφθέντες». Σχολιάζει όμως ότι η τελευταία εκτίμηση «αγγίζει τα όρια της αντίφασης, καθώς, σύμφωνα με τα γνωστά στοιχεία, ο Ξηρός δεν είναι ενήμερος των κατηγοριών που βαρύνουν τους άλλους συγκατηγορούμενούς του».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ