Τρίτη 20 Αυγούστου 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗ - ΝΕΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ
Προκλητική καταστροφή αρχαιοτήτων

Στις 13/8/2002 στο Συμβούλιο της Επικρατείας, η Συντονιστική Επιτροπή των φορέων, συλλόγων και πολιτών που αντιτίθενται στην ανέγερση του Νέου Μουσείου Ακρόπολης στο χώρο Μακρυγιάννη, κατέθεσαν αίτηση αναστολής της ανέγερσης. Θυμίζουμε ότι πρόκειται για τους φορείς ICOMOS και τους τοπικούς συλλόγους «ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ» και «ΠΑΡΘΕΝΩΝΑΣ» και πολίτες.

Την ίδια ημέρα, όμως, στον αρχαιολογικό χώρο του Μακρυγιάννη εισήλθε μια μπουλντόζα που προχώρησε σε νέες καταστροφές τοίχων και εκθεμελιώσεις κτιρίων της ρωμαϊκής εποχής, που έφεραν στο φως οι ανασκαφές.

Η αντίδραση των μελών της Συντονιστικής Επιτροπής στη νέα καταστροφή αρχαιοτήτων ήταν άμεση. Η Συντονιστική Επιτροπή κατέθεσε μια ακόμη μήνυση στο οικείο Αστυνομικό Τμήμα, με τη διαδικασία του αυτόφωρου, εναντίον του Διοικητικού Συμβουλίου του ΟΑΝΜΑ και των εντεταλμένων -να συγκατανεύουν στην καταστροφή αρχαιοτήτων- αρχαιολόγων.

Την επομένη της κατάθεσης της μήνυσης (14/8) τα μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής, έχοντας ενημερώσει την Αστυνομία για τη μήνυσή της και τις προβλεπόμενες διαδικασίες, περίμεναν έξω από τον αρχαιολογικό χώρο το περιπολικό της Αμεσης Δράσης, για να προχωρήσει στις προβλεπόμενες ενέργειες. Κι ενώ το Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΑΝΜΑ και οι αρχαιολόγοι εγκαλούνταν σε διαδικασία αυτόφωρου, εντούτοις συνέχισαν την καταστροφή στον αρχαιολογικό χώρο με τη χρήση της μπουλντόζας, αψηφώντας τους νόμους και προκαλώντας το δημόσιο αίσθημα. Μετά από επεισόδια η μπουλντόζα σταμάτησε πάλι τις καταστροφές, με επέμβαση, τελικά, της Αστυνομίας.

Τα μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής κατέθεσαν και δεύτερη μήνυση, στο οικείο Αστυνομικό Τμήμα, με αποτέλεσμα από την εορτή της Παναγίας και την επομένη, 16/8/2002, να μη γίνονται, επιτέλους, καταστροφές στον αρχαιολογικό χώρο του Μακρυγιάννη.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Το ΚΚΕ ζητά τα έγγραφα(2003-10-02 00:00:00.0)
Νέο Μουσείο με... συλλήψεις και δίκες(2003-07-24 00:00:00.0)
Μόνο «έργο» η καταστροφή αρχαίων(2002-10-08 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ