Τρίτη 8 Οχτώβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗ
Μόνο «έργο» η καταστροφή αρχαίων

Στην κατηγορηματική διάψευση των ισχυρισμών του υπουργού Πολιτισμού, Ε. Βενιζέλου, ότι οι εργασίες στον αρχαιολογικό χώρο του Μακρυγιάννη γίνονται κανονικά, προχώρησε η Συντονιστική Επιτροπή Συλλόγων και Φορέων για την προστασία και ανάδειξη του Αρχαιολογικού χώρου του Μακρυγιάννη και του περιβάλλοντος χώρου της Ακρόπολης, με ανακοίνωσή της.

Το μόνο που προχωρά «κανονικά» είναι οι καταστροφές ευρημάτων. Οπως σημειώνει η Επιτροπή, τα αρχαία που βρέθηκαν στα νοτιοανατολικά του οικοπέδου (εκεί όπου η Α΄ ΕΠΚΑ ισχυριζόταν πως είναι «βράχος»), καταστράφηκαν χτες από μπουλντόζα, «παρά τη ρητή εντολή του Συμβουλίου Επικρατείας, να μην μπουν βαριά εκσκαπτικά μηχανήματα στον Αρχαιολογικό Χώρο Μακρυγιάννη για την αποφυγή τετελεσμένων».

Η Επιτροπή θυμίζει πως «εκκρεμούν μηνύσεις για καταστροφές και έχει διαταχτεί προκαταρκτική εξέταση από τον Εισαγγελέα Πρωτοδικών και ότι «το καταστροφικό έργο δεν έχει αρχίσει ακόμα και συνεπώς δεν τίθεται θέμα σπατάλης χρήματος, όπως ισχυρίζονται σε άλλα καταστροφικά έργα (Μαραθώνας)». Επιπλέον, τονίζεται ότι «ο ΟΑΝΜΑ ΑΕ, στην προσπάθειά του να εκβιάσει καταστάσεις και να δημιουργήσει τετελεσμένα, υπέγραψε τη σύμβαση με τη ΘΕΜΕΛΙΟΔΟΜΗ ΑΕ, ενώ εκκρεμούσαν προσφυγές στο ΣτΕ και μηνύσεις».

Η Συντονιστική Επιτροπή «καλεί όλους τους ευαισθητοποιημένους» πολίτες σε σιωπηρή διαμαρτυρία μπροστά στο θέατρο του Διονύσου στη Διονυσίου Αρεοπαγίτου, αύριο, Τετάρτη, στις 18.00, «για την καταστροφή της πολιτιστικής κληρονομιάς και την οικοπεδοποίηση των τελευταίων ελεύθερων χώρων (Μακρυγιάννη, Μαραθώνα, Μερέντα, Γουδί, Ριζάρη, Ελαιώνα, Θων κλπ.)».

Απαντώντας, τέλος, στον υπουργό, ο οποίος δήλωνε την «απορία» του για το ότι δε διαμαρτυρήθηκε κανείς για τους κινδύνους που θα προκαλούσε το τραμ στην Πύλη του Αδριανού (!), η Επιτροπή υπενθυμίζει «ότι τα μέλη της και οι τοπικοί φορείς έπαιξαν καθοριστικό ρόλο τον δεκαπενταύγουστο για την προστασία της Πύλης του Αδριανού».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ