Τρίτη 8 Οχτώβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«Επιστροφή» στην αρχαία στάθμη

Στην πιο άνετη πρόσβαση των επισκεπτών στα μνημεία αποβλέπει, εκτός των άλλων, η πρόταση Κορρέ
Στην πιο άνετη πρόσβαση των επισκεπτών στα μνημεία αποβλέπει, εκτός των άλλων, η πρόταση Κορρέ
Την πρόταση για επαναφορά του εδάφους στην Ακρόπολη στο πρωταρχικό του επίπεδο, όπως δηλαδή ήταν κατά τον 5ο αιώνα π.Χ., παρουσίασε ο αναπληρωτής καθηγητής του ΕΜΠ και αναστηλωτής του Παρθενώνα, Μανώλης Κορρές (προχτές, στη διάρκεια της 5ης διεθνούς συνάντησης για την αποκατάσταση των μνημείων της Ακρόπολης).

Αν και, όπως σημείωσε ο Μ. Κορρές, «πριν ακόμη αρχίσει η μεγάλη ανασκαφή μεταξύ 1885 - 1890 είχε γίνει ήδη αντιληπτό ότι τον 5ο αι, π.Χ. το έδαφος της Ακρόπολης ήταν ισοπεδωμένο», ωστόσο, «για διάφορους ψυχολογικούς, τεχνικούς, επιστημονικούς και οικονομικούς λόγους το έργο αυτό εκκρεμεί». Το αποτέλεσμα είναι να φθείρονται τα θεμέλια των μνημείων, η διάβρωση των θεμελίων και των τειχών από το νερό, το οποίο δε φεύγει επιφανειακά, αλλά λιμνάζει στις επιχώσεις, η προβληματική πρόσβαση των επισκεπτών και η δυσκολία της «ορθής θεώρησης» των μνημείων «ως αυτοτελών έργων και ως μερών ενός ευρύτερου συνόλου».

Οι προτάσεις της μελέτης στοχεύουν στην «προσομοίωση» της τελικής επίστρωσης του Ιερού Βράχου με την αρχαία επιφάνεια, κάτι που θα επιβάλει ακόμη και την υπογειοποίηση του μουσείου «χωρίς να απολέσει το φυσικό φωτισμό και αερισμό του». Η πρόταση θεωρείται από την Επιτροπή Συντήρησης Μνημείων Ακροπόλεως ως «απολύτως αναγκαία».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ