Τρίτη 22 Φλεβάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΕΥΒΟΙΑΣ
Απαιτούν δουλιά!

Σε τετράωρο αποκλεισμό της Εθνικής προχώρησαν χτες εκατοντάδες άνεργοι και εργαζόμενοι της Εύβοιας, απαιτώντας δουλιά. Με ΜΑΤ, βία και συλλήψεις, τους αντιμετώπισε η κυβέρνηση

ΧΑΛΚΙΔΑ (τουανταποκριτήμας).-

Με βασική απαίτηση να έχουν δουλιά, εκατοντάδες άνεργοι και εργαζόμενοι στις επιχειρήσεις « ΒΙΟΜΑΓΝ», «Ναυπηγεία Αυλίδας», «Κελαΐδίτης, «Αλλατίνη», «Ελλενίτ» και πρώην «Μιμίκος»κατέλαβαν χτες τα διόδια Σχηματαρίου της Εθνικής Οδού Αθηνών - Λαμίας για πάνω από τέσσερις ώρες (από τις 11 το πρωί μέχρι τις 3 το μεσημέρι). Ο αποκλεισμός έγινε ταυτόχρονα με την 24ωρη απεργία, που είχαν κηρύξει το Εργατικό Κέντρο Εύβοιας και τα σωματεία εργαζομένων των επιχειρήσεων, παράλληλα με δίωρη στάση εργασίας σε όλο το νομό, στα πλαίσια ενός προγράμματος κινητοποιήσεων, που θα ξεδιπλωθεί το επόμενο χρονικό διάστημα.

Τους διαδηλωτές «υποδέχτηκαν», και πάλι, εκατοντάδες ΜΑΤατζήδες και αστυνομικοί. Η απάντηση της κυβέρνησης στα αιτήματά τους ήταν η βίαιη απώθηση των εργαζομένων και η σύλληψη τριών, οι οποίοι αργότερα αφέθηκαν ελεύθεροι. Πρόκειται για τους: Κυρ. Τάρλαεργαζόμενο στη «ΒΙΟΜΑΓΝ», Οικονόμου ηλεκτροσυγκολλητή στα «Ναυπηγεία Αυλίδας» και Απ. Αγιασοφίτη, οδηγό λεωφορείου στο Δήμο Λίμνης.

Οι διαδηλωτές ήρθαν σε άμεση σύγκρουση με την κυβερνητική πολιτική, καθώς ζήτησαν: «Να έχουν δουλιά. Να σταματήσει η ασυδοσία των εργοδοτών με τις απολύσεις και ο εργασιακός μεσαίωνας. Να υπάρξει παραγωγική ανάπτυξη και να δημιουργηθούν νέες θέσεις απασχόλησης. Να τους καταβληθούν τα δεδουλευμένα».


Η εντολή της κυβέρνησης, διά στόματος του διευθυντή της Αστυνομικής Διεύθυνσης Βοιωτίας, ήταν σαφής: «Σας δίνω προθεσμία δέκα λεπτά για να αποχωρήσετε από το οδόστρωμα, αλλιώς θα πράξω ό,τι προβλέπει ο νόμος»!Ετσι, χωρίς την παρουσία εισαγγελέα, εξουσιοδότησε «εν λευκώ» τις 10 διμοιρίες των ΜΑΤ και άλλων τόσων αστυνομικών από όλη την Περιφέρεια Στερεάς να χτυπήσουν τους εργαζόμενους, που παλεύουν για το ψωμί τους, ενάντια στο μεγάλο, ντόπιο και ξένο, κεφάλαιο και τους πολιτικούς τους εκφραστές, την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και τα κόμματα που στηρίζουν αυτή την πολιτική.

«Πυροσβεστικές» παρεμβάσεις

Η χτεσινή κινητοποίηση και η συμμετοχή σ' αυτήν εργαζομένων από πολλούς χώρους, ενόχλησε και οδήγησε σε διάφορες προσπάθειες για την ακύρωσή της. Φιλοκυβερνητικοί δήμαρχοι και βουλευτές έκαναν «προτάσεις» - τις οποίες αποδέχτηκε και ο ΠΑΣΚίτης πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου - για να σταματήσει η κινητοποίηση. Οταν αυτό δεν έγινε δυνατό, επιδίωξαν να μετατραπεί η κινητοποίηση σε «περίπατο», ώστε να μην γίνει αποκλεισμός και «ταλαιπωρηθούν οι διερχόμενοι» δήθεν. Οι εργαζόμενοι, όμως, ήταν ανυποχώρητοι, με συνέπεια να αποχωρήσουν από την Εθνική οι δήμαρχοι Κηρέως και Νηλέως, η ηγεσία του Εργατικού Κέντρου και παράγοντες του κυβερνώντος κόμματος.

Κοντά στους εργαζόμενους, βρέθηκε, για μια ακόμη φορά, το ΚΚΕ, συμπαραστάτης στον αγώνα τους. Παρών μέχρι και την τελευταία στιγμή, ο Κ. Παρασκευάς, μέλος του ΠΓ της ΚΕ, αντιπροσωπεία της ΝΕ Εύβοιας του ΚΚΕ, το μέλος της Γραμματείας του ΠΑΜΕ Γ. Σταυρόπουλος, ο γγ της ΠΟΕΜ Δ. Τσουμπρής, ο επικεφαλής της «Δημοτικής Αγωνιστικής Κίνησης» Δήμου Κηρέως Στ. Λιαγκάκης, ο αντιδήμαρχος Λίμνης, κ.ά.

Κάλεσμα αγωνιστικού συντονισμού

Σε ενιαίο συντονισμό δράσης και αγώνα, καλεί όλους τους εργαζόμενους και τα πρωτοβάθμια σωματεία η ΤΑΞΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ (ΕΣΑΚ) του Εργατικού Κέντρου Εύβοιας, σε ανακοίνωσή της, με την οποία εκφράζει τη συμπαράστασή της στους αγωνιζόμενους εργαζόμενους και άνεργους του νομού.

«Οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, οι άνεργοι, οι συνταξιούχοι, οι γυναίκες και η νεολαία, εδώ και αρκετά χρόνια, πλήττονται από μια γενικότερη αντιλαϊκή - αντεργατική πολιτική», σημειώνεται στην ανακοίνωση της παράταξης, η οποία προσθέτει ότι η πολιτική αυτή εκπορεύεται από την Ευρωπαϊκή Ενωση και το κεφάλαιο, με συμπαραστάτες τα κόμματα που ψήφισαν τη Συνθήκη του Μάαστριχτ (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΣΥΝ), όσους αποδέχονται την ΟΝΕ και τις υποταγμένες πλειοψηφίες σε ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ - ΕΚ Εύβοιας.

«Η πλειοψηφία του ΔΣ του Εργατικού Κέντρου Εύβοιας - συνεχίζει η ανακοίνωση - παρ' ότι διαπιστώνει τα προβλήματα, αναλώνεται σε διαβουλεύσεις και ανέξοδες συζητήσεις στα διάφορα υπουργεία. Ενώ γνώριζε τις θέσεις της κυβέρνησης ότι "τέλειωσε ο κύκλος του λευκολίθου" - η θέση που ομολόγησαν επίσημα μπροστά στους εργαζόμενους στο Μαντούδι, τόσο ο δήμαρχος Κηρέως, όσο και οι κυβερνητικοί βουλευτές - προσπαθούσε να μπει ανάχωμα στο ξεδίπλωμα των αγώνων. Ενώ υπάρχουν συσσωρευμένα ανεπίλυτα προβλήματα των εργατοϋπαλλήλων, το ΔΣ του ΕΚΕ είχε να συνεδριάσει 3 μήνες».

Η ΤΑΞΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ επισημαίνει ακόμη ότι η πλειοψηφία έχει αναστείλει πολλές κινητοποιήσεις και ότι αρνήθηκε πρότασή της για πλαίσιο διεκδικήσεων και προγραμματισμό δράσης, που θα απορρίπτει την αντεργατική κυβερνητική πολιτική.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ