Σάββατο 24 Αυγούστου 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Οι Σαϊδονίτες τίμησαν τους πεσόντες αγωνιστές τους

Τη μνήμη των αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης και του Δημοκρατικού Στρατού τίμησαν την Κυριακή 11-8-02 στη Σαϊδόνα, με το καθιερωμένο χρονιάτικο μνημόσυνο. Τελέστηκε στο χώρο του μνημείου της Εθνικής Αντίστασης με τη συμμετοχή αντιστασιακών της περιοχής και πλήθους κόσμου από τη Σαϊδόνα, αλλά και από την ευρύτερη περιοχή της Μεσσηνίας, όπου την εκδήλωση διοργάνωσαν από κοινού το Τοπικό Κοινοτικό Συμβούλιο Σαϊδόνας και ο Σύλλογος Σαϊδονιτών Αθήνας.

Στη σεμνή τελετή μνήμης και τιμής των πεσόντων μαχητών, παραβρέθηκαν και κάτοικοι των γειτονικών διαμερισμάτων του Δήμου Λεύκτρου, καθώς και εκδρομείς από την Αθήνα. Την εκδήλωση ακόμη τίμησαν και κατέθεσαν στεφάνια: Ο δήμαρχος Λεύκτρου Γ. Μαραμπέας, ο υποψήφιος υπερνομάρχης Αθήνας της «Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας» Θανάσης Παφίλης, ο υποψήφιος δήμαρχος Λεύκτρου Κ. Λαμπρινέας, εκπρόσωποι του ΚΚΕ και άλλων κομμάτων και του Κεντρικού Συμβουλίου της ΠΕΑΕΑ, καθώς και εκπρόσωποι της ΚΝΕ. Ακόμη, πήραν μέρος, αντιπροσωπείες Παραρτημάτων της ΠΕΑΕΑ, κινημάτων ειρήνης και άλλων μαζικών φορέων.

Χαιρετισμό προς όλους τους καλεσμένους απηύθυνε ο πρόεδρος του Συλλόγου Στέφανος Ξυδέας. Ο αντιστασιακός Β. Ξυδέας, πρώην πρόεδρος της Κοινότητας Σαϊδόνας, και κατασκευαστής του μνημείου της Εθν. Αντίστασης, με το μεστό και εμπεριστατωμένο λόγο του συγκίνησε τον κόσμο, στην κεντρική ομιλία που έκανε. Εκτός των άλλων, αναφέρθηκε στο νόημα της θυσίας των πεσόντων αγωνιστών, οι οποίοι δε δίστασαν να δώσουν και τη ζωή τους για τα ιδανικά των ΕΑΜ - ΕΛΑΣ, για μια Ελλάδα ελεύθερη και ανεξάρτητη. Επίσης, σχολίασε το βασικό ρόλο που έπαιξαν οι πρωταγωνιστές της μάχης της Σαϊδόνας που έγινε στις 27-3-1942, ενάντια στους Ιταλούς φασίστες κατακτητές, Ηλίας Νοέας και Κώστας Ξυδέας. Τέλος, αναφερόμενος στις επερχόμενες Δημοτικές και Νομαρχιακές εκλογές κάλεσε τους παρευρισκόμενους σε συσπείρωση, για την επιτυχία των αγωνιστικών συνδυασμών, που υποστηρίζονται από το ΚΚΕ και άλλες συνεργαζόμενες δυνάμεις, ώστε να βγει ο τόπος από τις μεγάλες δυσκολίες, που τον έχουν οδηγήσει ο δικομματισμός, η παγκοσμιοποίηση και η νέα τάξη πραγμάτων.

Σύντομη αναφορά έγινε από την αντιστασιακή Β. Κουτσογιαννοπούλου - Ξυδέα, για το σκοπό και την ανέγερση του μνημείου της Εθνικής Αντίστασης στη Σαϊδόνα.

Η εκδήλωση έκλεισε με το «Πέσατε θύματα...» και τον Εθνικό Υμνο. Ακολούθησε δεξίωση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ