Πέμπτη 29 Αυγούστου 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΟΗΕ ΓΙΑ ΤΗ ΓΗ
O λόγος για το νερό...

Associated Press

ΓΙΟΧΑΝΕΣΜΠΟΥΡΓΚ.-

Μπορεί το μεγαλύτερο μέρος της επιφάνειας του πλανήτη να καλύπτεται από νερό, αλλά η ασύδοτη «ανάπτυξη», που έχει τροχιοδρομηθεί στις ράγες του καπιταλισμού, μολύνει και αφανίζει λίμνες και ποτάμια με ραγδαίους ρυθμούς, απειλώντας την πρόσβαση της συντριπτικής πλειοψηφίας των ζώντων οργανισμών του πλανήτη σ' ένα απ' τα βασικότερα αγαθά: το νερό.

Τα στοιχεία του ΟΗΕ, που κοινοποιήθηκαν χτες στο πλαίσιο της Διεθνούς Διάσκεψης του Οργανισμού για τη Γη στο Γιοχάνεσμπουργκ, που είχε χτες ως θεματικό άξονα την κατάσταση των υδροφόρων οριζόντων και την πρόσβαση των ανθρώπων σε βασικές υπηρεσίες υγιεινής, αναφέρουν:

- Ηδη 1,1 δισ. άνθρωποι δεν έχουν πρόσβαση σε πόσιμο νερό.

- 2,4 δισ. άλλοι δεν έχει πρόσβαση σε αποχέτευση.

- 12 εκατ. άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο από ασθένειες που έχουν ως βασική αιτία ακάθαρτο νερό.

- Το 50% των ποταμών του πλανήτη είτε έχει μολυνθεί, είτε η στάθμη νερού τους έχει μειωθεί σε ανησυχητικά χαμηλά επίπεδα.

- Επτά μεγάλα ποτάμια του πλανήτη δε φθάνουν πλέον στη θάλασσα, ενώ μόνο στην Κίνα περίπου 500 λίμνες έχουν αποξηρανθεί και μετατραπεί σε καλλιεργήσιμες εκτάσεις.

- Ο αριθμός των ανθρώπων που δεν έχει πρόσβαση σε πόσιμο νερό αυξάνεται δραματικά. Το 1995, ο συνολικός πληθυσμός των ανθρώπων σε 29 χώρες που στερούνταν πόσιμο νερό ανερχόταν σε 436.000.000. Ως το 2025, οι 29 χώρες θα γίνουν 48 και ο συνολικός πληθυσμός των ανθρώπων που θα πουν το νερό νεράκι θα ανέλθει σε 1,4 δισ.!

- Εάν δε ληφθούν άμεσα μέτρα, προβλέπεται πως έως τα επόμενα 30 χρόνια το 50% της ανθρωπότητας θα υποφέρει από τα δεινά της λειψυδρίας...

Με δεδομένα τα παραπάνω στοιχεία, ειδικοί, κυβερνητικοί αξιωματούχοι και άλλοι απ' τους χιλιάδες συνέδρους έκρουσαν υποκριτικά τον κώδωνα του κινδύνου για τη δραστική μείωση των αποθεμάτων του πόσιμου νερού, με τους Αμερικανούς - ως είθισται... - να αντιτίθενται στη θέσπιση κάποιων συγκεκριμένων μέτρων για τη βελτίωση των συνθηκών υγιεινής για ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού του πλανήτη που ζει σε αναπτυσσόμενες χώρες... Οι περισσότεροι σύνεδροι αρκέστηκαν -όπως πριν δέκα χρόνια στο Ρίο - στο ακόλουθο ευχολόγιο: Να διπλασιαστεί μέχρι το 2015 ο αριθμός των ανθρώπων του πλανήτη που θα έχει πρόσβαση σε καθαρό νερό και υπηρεσίες υγιεινής...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ