Πέμπτη 29 Αυγούστου 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Εισβολή αντί για αποχώρηση

Νεαροί Παλαιστίνιοι «επιτίθενται» με πέτρες ενάντια στα ισραηλινά τανκς

Associated Press

Νεαροί Παλαιστίνιοι «επιτίθενται» με πέτρες ενάντια στα ισραηλινά τανκς
ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.-

Από αέρος, θαλάσσης και ξηράς εισέβαλλε ο ισραηλινός στρατός στην παραλία νοτίως της πόλης της Γάζας, χτες τα ξημερώματα, με πρόσχημα την παρεμπόδιση παραλαβής από Παλαιστινίους μαχητές ενός παρανόμου φορτίου όπλων. Την εισβολή ακολούθησε η αναβολή της προγραμματισμένης, για χτες, συνάντησης ανάμεσα στον Ισραηλινό υπουργό Αμυνας, Μπένιαμιν Μπεν Ελιέζερ, και τον Παλαιστίνιο υπουργό Εσωτερικών, Αμπντέλ Ραζάκ Γιεχίγια, με θέμα την ισραηλινή αποχώρηση από τη Λωρίδα της Γάζας. Η αναβολή αποφασίστηκε από την ισραηλινή πλευρά επειδή «οι Παλαιστίνιοι δε φαίνεται να λαμβάνουν σοβαρά τις δεσμεύσεις που αναλαμβάνουν». Σχολιάζοντας την είδηση ο σύμβουλος του Αραφάτ, Ναμπίλ Αμπού Ρουντέινα, δήλωνε ότι η ισραηλινή στάση δεν αποτελεί έκπληξη «καθώς είναι συνηθισμένη η ισραηλινή υπαναχώρηση από συμφωνηθέντα».

Ισραηλινά τανκς υπό την κάλυψη στρατιωτικών ελικοπτέρων εισέβαλαν, νωρίς το πρωί, μέχρι το χωριό Σεΐκ Ιτζλί νοτίως της πόλης της Γάζας, διέκοψαν την ηλεκτροδότηση στην περιοχή, ενώ παράλληλα πολεμικά πλοία απέκλεισαν τη θαλάσσια περιοχή. Στόχος ήταν ένα λαθραίο φορτίο όπλων, υποστήριξε ο στρατός, συμπληρώνοντας ότι 20, τουλάχιστον, βαρέλια με τα λαθραία όπλα έχουν συλλεχτεί από τις δυνάμεις του. Η εισβολή, που ήταν η μεγαλύτερη σε μέγεθος που σημειώνεται στη συγκεκριμένη περιοχή από την έναρξη της δεύτερης Ιντιφάντα, έληξε λίγες ώρες αργότερα, όταν οι ισραηλινές δυνάμεις επανήλθαν στην περίμετρο του εποικισμού Νετζαρίμ, όπου στρατοπεδεύουν.

Στην κεντρική Λωρίδα της Γάζας, ένας Παλαιστίνιος έπεσε νεκρός από ισραηλινά πυρά «επειδή λιθοβολούσε το φυλάκιο του εποικισμού Γκους Κατίφ», ενώ ένας δεύτερος Παλαιστίνιος σκοτώθηκε, μέσα στο σπίτι του στον καταυλισμό της Τζενίν, στη Δ. Οχθη, κατά τη διάρκεια ανταλλαγής πυρών ανάμεσα σε Ισραηλινούς στρατιώτες και Παλαιστινίους. Στον καταυλισμό επιβλήθηκε, εκ νέου, απαγόρευση κυκλοφορίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ