Κυριακή 1 Σεπτέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΜΝΗΜΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

Γιώργος Μπαντιάς
Γιώργος Μπαντιάς
Φωτ.

Στις 30 Ιούλη έφυγε από τη ζωή ο αγωνιστής ΤΗΛΕΜΑΧΟΣ ΜΕΤΑΞΩΤΟΣ. Γεννήθηκε το 1916 στο Μανταμάδο Λέσβου. Μικρός εγκαταστάθηκε στη Θεσσαλονίκη, όπου έμαθε την τέχνη του ράφτη. Οργανώνεται στην ΟΚΝΕ, παίρνει μέρος στον πόλεμο του '40-'41, στην πρώτη γραμμή και με την κατάρρευση του μετώπου, επιστρέφει στη Μυτιλήνη.

Στην Κατοχή, μέσω Τουρκίας, φτάνει στη Μέση Ανατολή και κατατάσσεται στον Ελληνικό Στρατό. Παίρνει μέρος στο αντιστασιακό κίνημα.

Οταν επέστρεψε στην Ελλάδα οργανώθηκε στο ΕΑΜ. Μετά τη Βάρκιζα συλλαμβάνεται με την ομάδα Τατάκη. Ηταν από τους πρώτους που στάλθηκαν στο Μακρονήσι και στα Γιούρα και γνώρισε τη βαρβαρότητα των «εθνοσωτήρων».

Ο Τηλέμαχος Μεταξωτός ήταν ένας από τους 7 που επέζησαν από την ομάδα Τατάκη. Δικάστηκε τέσσερις φορές σε θάνατο και γλίτωσε την εκτέλεση χάρη στην κινητοποίηση του αθηναϊκού λαού. Εμεινε στη φυλακή 18 χρόνια, αφού πέρασε από όλα τα μπουντρούμια.

Αφέθηκε ελεύθερος το 1964. Παντρεύτηκε την αγωνίστρια της Εθνικής Αντίστασης Ρένα Χαραλαμπίδου.

Το 1967 η χούντα τον συλλαμβάνει και πάλι και τον στέλνει εξορία, από όπου επέστρεψε με τους τελευταίους πολιτικούς κρατούμενους.

Ο Τηλέμαχος Μεταξωτός διακρινόταν για την πραότητα και την ηρεμία του χαρακτήρα του, το ήθος και την καλοσύνη του.

Θέμης Μωσαϊδης
Θέμης Μωσαϊδης
Εμεινε πιστός ως το τέλος της ζωής του στα ιδανικά του εργατικού κινήματος.

Στη μνήμη του τα ανίψια του Γιάννης και Ντίνα Τζένα προσφέρουν, μέσω ΚΟ Θεσσαλονίκης, 100 ευρώ στο ΚΚΕ και 20 ευρώ στο «Ριζοσπάστη».

* * *

Φωτ.

Πέρασαν κιόλας 3 μήνες από τις 20 Απρίλη 2002, που έφυγε από τη ζωή η πολυαγαπημένη σύζυγός μου ΖΑΦΕΙΡΟΥΛΑ ΦΡΑΓΚΙΔΗ, οπαδός του ΚΚΕ. Αγωνίστηκε για την ειρήνη και για να καταργηθεί η εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, για το σοσιαλισμό.

Στη μνήμη της προσφέρω 200 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟ Θεσσαλονίκης.

Νίκος Φραγκίδης

* * *

Φωτ.

Πριν από 17 χρόνια πέθανε ο αγαπημένος μας σύζυγος, πατέρας και παππούς ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΠΑΝΤΙΑΣ. Γεννήθηκε στα Ρίζια Εβρου. Στην Κατοχή ήταν ΕΠΟΝίτης και αντάρτης του ΕΛΑΣ. Στον εμφύλιο, μαχητής του ΔΣΕ, τραυματίστηκε και έμεινε ανάπηρος. Εζησε πολιτικός πρόσφυγας στη Βουλγαρία, από όπου επαναπατρίστηκε το 1984.

Πέθανε το 1985.

Ο αδελφός μου ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΜΑΟΣ, από το Ελληνοχώρι Εβρου, μέλος του ΚΚΕ και αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης, το Μάη του 1945 τραυματίστηκε βαριά στο πόδι από στρατιώτες της 101 βρετανικής μονάδας. Πιάστηκε και κρατήθηκε στις φυλακές περισσότερο από ένα χρόνο. Το 1946 διωκόμενος και κουτσός, κατέφυγε στο ΔΣΕ. Από το φθινόπωρο του 1949 έζησε πολιτικός πρόσφυγας στη Βουλγαρία.

Πέθανε εκεί το 1976 χωρίς να εκπληρωθεί η επιθυμία του για επιστροφή στην πατρίδα.

Η ΑΝΝΑ ΜΑΟΥ, συντρόφισσα του Αποστόλη, δούλεψε στη Βουλγαρία ως δασκάλα στα παιδιά των Ελλήνων πολιτικών προσφύγων, ήταν υπόδειγμα στη δουλιά της και πέθανε εκεί.

Η ΑΘΑΝΑΣΙΑ ΜΑΟΥ, μέλος του ΚΚΕ, ΕΠΟΝίτισσα στην Κατοχή, το 1947 κατατάχτηκε στο ΔΣΕ.

Σκοτώθηκε το Μάη του 1949.

Ο εξάδελφός μου ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΟΥΛΑΣ, ΕΠΟΝίτης και μαχητής του ΔΣΕ, σκοτώθηκε στον εμφύλιο.

Οι γονείς μου ΧΑΡΙΣΗΣ και ΦΑΝΗ ΜΑΟΥ και η γιαγιά μου ΖΛΑΤΟΥ ΜΑΟΥ, αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης, πέθαναν πολιτικοί πρόσφυγες στη Βουλγαρία.

Στη μνήμη τους προσφέρω 30 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω της ΚΟ Μαγνησίας.

Δήμητρα Μπαντιά

* * *

Φωτ.

Με τη συμπλήρωση 5 χρόνων από τον πρόωρο «χαμό» του κομμουνιστή ΓΙΩΡΓΟΥ ΤΣΙΓΑΡΑ συνδικαλιστή, η γυναίκα του Κατερίνα, προσφέρει στο ΚΚΕ 100 ευρώ.

* * *

Φωτ.

Τιμώντας τη μνήμη των συντρόφων και φίλων μου, οι οποίοι καταδικάστηκαν από τα έκτακτα Στρατοδικεία και εκτελέστηκαν από το αμερικανόδουλο καθεστώς το 1948, που ανάμεσά τους ήταν: Οι ΘΟΔΩΡΟΣ ΤΣΟΜΠΑΝΙΚΟΣ, ΑΝΔΡΕΑΣ ΔΕΛΗΔΗΜΟΣ, ΑΛΙΚΗ, ΣΤΑΥΡΟΣ ΔΗΜΗΤΡΑΤΟΣ, καθώς επίσης στη μνήμη του κομμουνιστή φίλου και συντρόφου μου ΘΕΜΗ ΜΩΣΑΪΔΗ, ο οποίος πέθανε πριν από λίγα χρόνια στη Θεσσαλονίκη, προσφέρω, μέσω της ΚΟ Γερμανίας, για ενίσχυση του «Ριζοσπάστη» 75 ευρώ.

Σταύρος Ρωσσίδης

* * *

Στη μνήμη της αγωνίστριας ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΜΙΧΟΥ, μέλους του ΚΚΕ από την Ελασσόνα, η Χρυσαυγή Γιάνναρου προσφέρει στην ΚΟ Ελασσόνας 30 ευρώ και άλλα 30 ευρώ στο Παράρτημα Ελασσόνας της ΠΕΑΕΑ.

* * *

Φωτ.

Στις 14 Αυγούστου 2002 «έφυγε» για πάντα ένας υπέροχος άνθρωπος, ντόμπρος και έντιμος, αγαπητός από όλους τους συγχωριανούς μας, ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΡΩΜΑΝΟΣ, από τα Ζερβάτα Σάμης Κεφαλονιάς. Ηταν από την πάστα εκείνη των απλών ανθρώπων της εργατιάς και της αγροτιάς, που με τη συμπεριφορά του, ως ανθρώπου, οικογενειάρχη, συγχωριανού και με τους αγώνες του για το καλό του χωριού και των συγχωριανών του, αλλά και με το ήθος του, απέσπασε την εκτίμηση όλων μας. Εμεινε ως το τέλος της ζωής του αταλάντευτα πιστός στα ιδανικά για τα οποία θυσίασε τη ζωή του ο πατέρας του και υπέφερε ο ίδιος και η οικογένειά του διώξεις και κατατρεγμούς, αλλά έμειναν πιστοί στο ΚΚΕ.

Οι σύντροφοι, οι φίλοι και οι συγχωριανοί του θα τον έχουν πάντα στην καρδιά και στη μνήμη τους, ως το πιο διαλεχτό παιδί της εργατοαγροτικής φτωχολογιάς της Κεφαλονιάς και ως υπόδειγμα για όλους μας θα είναι η σεμνότητα, η εργατικότητα, το ήθος, η ειλικρίνεια και η ντομπροσύνη του.

Στη μνήμη του και αντί για στεφάνι στον τάφο του, προσφέρουμε 90 ευρώ στο ΚΚΕ για τις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές, μέσω της ΝΕ Κεφαλονιάς.

Σπύρος Καλογηράτος, Γεράσιμος Μιχαλάτος και συγχωριανοί και φίλοι του.

* * *

Φωτ.

«Η ΠΗΝΕΛΟΠΗ Χ. ΡΗΓΚΑ (Ρίγγενα) μπήκε στο ΕΑΜ, αμέσως μετά τη δημιουργία του, αναφέρει η οργάνωση του ΕΑΜ Αρτας στον αντιπρόσωπο του ΕΑΜ στο 3/40 Σύνταγμα Μήτσο Πομώνη -Παυλόπουλο. Μετέτρεψε το σπίτι της σε ταβέρνα και έτσι μπορούσε να έρχεται σε επαφή με αγωνιστές, αλλά και με δημοκρατικούς Ιταλούς. Επαιρνε πληροφορίες, τις οποίες μεταβίβαζε στην οργάνωση. Οι Ιταλοί της προμήθευαν όπλα, πυρομαχικά, τρόφιμα και ιματισμό, τα οποία τα έκρυβε στο σπίτι της και τα μετέφερε στην πολιτική οργάνωση του ΕΑΜ. Αργότερα, όταν αναπτύχθηκαν οι ανταρτικές ομάδες και το 3/40, τα μετέφερε στους αντάρτες. Πήρε μεγάλες ποσότητες φαρμάκων, προσφορά από τους φαρμακοποιούς, αλλά και από Ιταλούς. Από το σπίτι της πέρασαν τραυματίες και διωκόμενοι αγωνιστές και βρήκαν καταφύγιο και προστασία. Παράλληλα μετέφερε έγγραφα της οργάνωσης, και κυκλοφορούσε προκηρύξεις ακόμη και έξω από τη Χωροφυλακή, την Καραμπινερία και αργότερα την Γκεστάπο.

Οι πράξεις της Πηνελόπης Ρήγκα, συνεχίζει η έκθεση της οργάνωσης του ΕΑΜ Αρτας, είναι διαποτισμένες από πατριωτισμό και αγάπη για τη λευτεριά της πατρίδας και την ανεξαρτησία της. Χήρα, 48 χρόνων και με τρία παιδιά, εκτέλεσε σοβαρές αποστολές και κινδύνεψε επανειλημμένα, αλλά τα 'βγαλε πέρα με τόλμη και αποφασιστικότητα».

Και καταλήγει η έκθεση: «Για όλα αυτά προτείνουμε να της απονεμηθεί δημόσιος έπαινος για να παραδειγματίζονται οι πατριώτες.

Το 3/40 Σύνταγμα του ΕΛΑΣ με Ημερήσια Διαταγή του της 5 Μάη 1944 απονέμει έπαινον Ηρωίδας στην Πηνελόπη Ρήγκα "διά τας πολλαπλάς προς τον ΕΛΑΣ υπηρεσίας της και δίνει αυτήν παράδειγμα προς μίμησιν εις τας λοιπάς Ελληνίδας"».

Η μάνα μας «Ρίγγενα» έζησε, αγωνίστηκε και πέθανε κομμουνίστρια και ανεξάρτητα από το ότι εμείς τα παιδιά της δεν τη φτάσαμε, ούτε θα τη φτάσουμε ποτέ (ακόμη και ο πεθαμένος μεγάλος αδελφός μας Μάχος, αντάρτης του ΕΛΑΣ και εξόριστος στη Μακρόνησο), είμαστε βαθιά περήφανα για τους αγώνες της, για την παλικαριά και για την ιδεολογία της.

Στη μνήμη της προσφέρουμε 100 ευρώ στην ΠΕΑΕΑ.

Τα παιδιά της

* * *

Η Ελένη Καρτασίδου - Τζιώκα προσφέρει 100 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω Αχτίδας Υγείας, στη μνήμη του αδερφού της ΙΩΑΝΝΗ Αναστάσιου ΚΑΡΤΑΣΙΔΗ (Βελισσάριου), της μητέρας της ΡΟΥΔΑΜΑΣ ΚΑΡΤΑΣΙΔΟΥ, του θείου της ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΓΟΥΝΑΡΙΔΗ και της θείας της ΣΟΦΙΑΣ ΓΟΥΝΑΡΙΔΟΥ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ (2015-08-06 00:00:00.0)
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ (2014-01-23 00:00:00.0)
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ (2012-04-22 00:00:00.0)
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ (2012-03-07 00:00:00.0)
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ (2002-11-05 00:00:00.0)
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ (2002-07-04 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ