Τρίτη 3 Σεπτέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Με «φτηνά δάνεια» η «δωρεάν Παιδεία»

Ευκαιρία δε χάνουν οι τράπεζες στην προσπάθειά τους να πουλήσουν την πραμάτεια τους. Ετσι με αφορμή την έναρξη της νέας εκπαιδευτικής περιόδου διαφημίζουν - τι άλλο - τα ληστρικά καταναλωτικά δάνεια, που σύμφωνα με τους ίδιους προσφέρουν «μοναδικές λύσεις και ανταγωνιστικά επιτόκια».

Το «φρούτο» αυτής της εποχής είναι τα λεγόμενα «σπουδαστικά δάνεια», που σύμφωνα με τις διαφημίσεις «εξασφαλίζουν στο σπουδαστή το επίπεδο σπουδών που ονειρεύεται και το αύριο που του αξίζει», αλλά στην πραγματικότητα το μόνο που εξασφαλίζεται είναι η μελλοντική κερδοφορία των ίδιων τραπεζών. Το γεγονός ότι χρόνο με το χρόνο οι διαφημίσεις αυτού του είδους παίρνουν ολοένα και μεγαλύτερες διαστάσεις και οι τραπεζίτες είναι δατεθειμένοι να πληρώσουν μεγάλα ποσά για αυτές τις διαφημίσεις, είχε την εξήγησή του: Η πολιτική των διαφόρων κυβερνήσεων έχει οδηγήσει μαθητές, σπουδαστές και φοιτητές στην αγκαλιά της ιδιωτικής εκπαίδευσης, ενώ και με τις απανωτές ανατιμήσεις προϊόντων και υπηρεσιών η λαϊκή οικογένεια δεν μπορεί να αντεπεξέλθει στις καθημερινές ανάγκες διαβίωσης των σπουδαστών.

Αυτή η πραγματικότητα επιτρέπει στους τραπεζίτες να «αλωνίσουν». Για παράδειγμα, η Γενική Τράπεζα, διαφημίζει από χτες το δάνειο «Γενική Σπουδών», με επιτόκιο 8,50%, πολύ πάνω από τον επίσημο τιμάριθμο. Το γεγονός τώρα ότι αυτό το επιτόκιο είναι «σταθερό» για τον πρώτο χρόνο διασφαλίζει την τράπεζα από την πιθανότητα αύξησης των επιτοκίων στο μέλλον, καθώς θα έχει τη δυνατότητα να αλλάξει προς τα πάνω τις δόσεις. Και ακόμη, η λεγόμενη «περίοδος χάριτος» που διαφημίζουν θα χρυσοπληρωθεί με τα παραπάνω από τους δανειολήπτες που θα «πρέπει» να πληρώσουν και τα «καθυστερούμενα»...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ