Τρίτη 3 Σεπτέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΤΙΜΑΡΙΘΜΟΣ ΧΟΝΔΡΙΚΗΣ
Επίσημα, αμετάβλητος στο εφτάμηνο

Σε μέσα επίπεδα οι τιμές στο χονδρεμπόριο αυξήθηκαν 2,2%

Μηδενική αύξηση, εμφανίζει - επίσημα - ο τιμάριθμος χονδρικής το μήνα Ιούλη (σε σύγκριση με τον Ιούνη) και στο εφτάμηνο (σύγκριση Ιούλη με Δεκέμβρη του 2001), παρά το γεγονός ότι ο τιμάριθμος λιανικής καλπάζει, αναδεικνύοντας την Ελλάδα πρωταθλήτρια στον πληθωρισμό. Αυτή είναι η εικόνα που δείχνουν τα επίσημα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας της Ελλάδας (ΕΣΥΕ) για τον δείκτη τιμών χονδρικής, που δόθηκαν χτες στη δημοσιότητα. Σύμφωνα, με τα ίδια στοιχεία, οι τιμές στο χονδρεμπόριο - σε μέσα επίπεδα - αυξάνονταν στο εφτάμηνο Γενάρης - Ιούλης 2002 συγκριτικά με το ίδιο εφτάμηνο του 2001, με ρυθμό 2,2%.

Διαβάζοντας κανείς τα αναλυτικά στοιχεία με τις μεταβολές στον τιμάριθμο χονδρικής και συγκρίνοντάς τα με τον τιμάριθμο λιανικής που καλπάζει στα ύψη, μπορεί να σχηματίσει την εντύπωση ότι για το κύμα ακρίβειας που παρατηρείται στην αγορά δε φταίνε οι μεγαλοεπιχειρηματίες (μεγαλοβιομήχανοι και χονδρέμποροι που έχουν το πάνω χέρι στη διαμόρφωση των τιμών) αλλά οι μικρέμποροι και οι εργαζόμενοι αγρότες (που αποτελούν τον τελευταίο τροχό της ιστορίας στις μεταβολές του πληθωρισμού). Αυτή η εικόνα, που βολεύει την κυβέρνηση και τα μονοπώλια (κρατικά και ιδιωτικά), είναι παραπλανητική. Κι αυτό, για τον εξής απλό λόγο, ότι πριν από την αναζωπύρωση του τιμάριθμου λιανικής, είχε προηγηθεί η μεγάλη άνοδος των τιμών χονδρικής.

Εκείνοι που προβάλλουν το επιχείρημα ότι δήθεν για την έξαρση της ακρίβειας στην αγορά φταίνε είτε οι μικρέμποροι (που αισχροκερδούν) είτε οι μισθωτοί και συνταξιούχοι (που διεκδικούν και αποσπούν μεγάλες αυξήσεις μισθών και συντάξεων), με στόχο να υπερασπιστούν τα μονοπωλιακά κέρδη και υπερκέρδη που εξασφαλίζονται από τις μονοπωλιακές τιμές, αποσιωπούν το γεγονός ότι σε όλη τη διάρκεια του 2001 ο τιμάριθμος χονδρικής αυξανόταν με πολύ υψηλότερο ρυθμό από τον τιμάριθμο λιανικής. Ετσι, ενώ φέτος τον Ιούλη ο τιμάριθμος εμφανίζει αύξηση 0,7% (συγκριτικά με τον Ιούλη του 2001) και μηδενική μεταβολή (σε σύγκριση με το Δεκέμβρη του 2001), την ίδια περσινή περίοδο, οι τιμές στο χονδρεμπόριο είχαν εμφανίσει αύξηση 4,5% και 1,7% αντίστοιχα. Και φυσικά, οι αυξήσεις αυτές, εμφανίστηκαν - με τη συνηθισμένη καθυστέρηση - στο λιανεμπόριο, προκαλώντας την αναζωπύρωση του πληθωρισμού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ