Τρίτη 3 Σεπτέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πωλητήριο και στη ΔΕΠΑ

Χτες η κυβέρνηση δημοσίευσε και επίσημα τους όρους με τους οποίους προτίθεται να πουλήσει την τρίτη δημόσια επιχείρηση του ενεργειακού τομέα (μετά τη ΔΕΗ και τα ΕΛ.ΠΕ) στους ιδιώτες

Το δρόμο της παραχώρησής της στο ιδιωτικό κεφάλαιο, πήρε οριστικά και η Δημόσια Επιχείρηση Αερίου (ΔΕΠΑ), αφού η κυβέρνηση χτες δημοσίευσε το πωλητήριο της εταιρίας στο διεθνή και εγχώριο Τύπο. Ετσι, με την πώληση της ΔΕΠΑ, το ελληνικό δημόσιο μετά την ιδιωτικοποίηση των Ελληνικών Πετρελαίων (ΕΛ.ΠΕ) και της ΔΕΗ, παραδίδει και την τρίτη ενεργειακή επιχείρηση και κατ' αυτόν τον τρόπο το σύνολο του ενεργειακού τομέα της χώρας στα χέρια του ιδιωτικού κεφαλαίου. Ειδικότερα, στην περίπτωση της ΔΕΠΑ, το δημόσιο δε θα κατέχει ούτε μία μετοχή, αφού ήδη έχει προηγηθεί η πώληση ποσοστού που ανέρχεται στο 35% του μετοχικού κεφαλαίου της στα ΕΛ.ΠΕ, και έχει προγραμματιστεί η παραχώρηση ποσοστού περίπου 30% στη ΔΕΗ που αναμένεται να υλοποιηθεί από στιγμή σε στιγμή. Το εναπομείναν 35%, και το μάνατζεμεντ θα παραχωρηθεί σε ξένη ενεργειακή εταιρία.

Σύμφωνα με την πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την πώληση της ΔΕΠΑ, οι υποψήφιοι «επενδυτές» θα πρέπει να έχουν «σημαντικές δραστηριότητες είτε στη μεταφορά, είτε στη διανομή, είτε στη χονδρική ή λιανική προμήθεια φυσικού αερίου, και να δεσμεύονται για την επίτευξη του ανταγωνισμού στην ελληνική αγορά, την αύξηση της διαφοροποίησης των προμηθευτών αερίου στην ελληνική αγορά και την εφαρμογή των μακροπρόθεσμων σχεδίων που θα διευκολύνουν την εταιρία να καταστεί ένας από τους κύριους μεταφορείς αερίου από την Κασπία στην Ευρώπη». Ουσιαστικά, αποδεικνύεται ότι παραχώρηση της ΔΕΠΑ σε πολυεθνικούς κολοσσούς αποσκοπεί στην εξυπηρέτηση των πολυεθνικών συμφερόντων. Την ίδια στιγμή, καταδεικνύεται ότι οι κυβερνητικές ιαχές περί μετατροπής της χώρας σε «ενεργειακό κόμβο», εγκυμονούν σοβαρούς κινδύνους, αφού η μεταφορά των ενεργειακών πρώτων υλών και οι ανάλογες οδοί και τα δίκτυα, θα ελέγχονται από τις πολυεθνικές και τα καιρούς - ανάλογα με τις περιστάσεις - διαμορφούμενα συμφέροντα και τους ανταγωνισμούς των μεγάλων καπιταλιστικών χωρών.

Η πρόθεση της κυβέρνησης, ή καλύτερα η υλοποίηση των επιταγών του ιδιωτικού κεφαλαίου για την παραχώρηση της ΔΕΠΑ σε ξένες πολυεθνικές επιχειρήσεις, με άμεσο σχεδόν τρόπο καταγράφεται και στη σχετική προκήρυξη. Συγκεκριμένα, στο διαγωνισμό μπορούν να συμμετάσχουν μόνο επιχειρήσεις που η καθαρή οικονομική θέση ξεπερνά τα 950 εκατομμύρια ευρώ. Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει μέχρις τις 20 του Σεπτέμβρη να προβούν στην εκδήλωση μη δεσμευτικού ενδιαφέροντος, ώστε να ακολουθήσει η δεύτερη φάση του διαγωνισμού που περιλαμβάνει την κατάθεση των δεσμευτικών προσφορών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ