Πέμπτη 5 Σεπτέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΠΑΙΔΕΙΑ
Θέση αναμονής για το μάθημα των Θρησκευτικών

«Καμία μεταβολή στη διδασκαλία του μαθήματος των θρησκευτικών» είναι η αντίδραση του υπουργείου Παιδείας στην απόφαση της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, σύμφωνα με την οποία για την απαλλαγή από την παρακολούθηση του μαθήματος δεν απαιτείται να δηλώνουν οι γονείς άθρησκοι αλλά να καταθέτουν μία απλή δήλωση στην οποία θα επικαλούνται φιλοσοφικές πεποιθήσεις χωρίς περαιτέρω διευκρινίσεις.

Ωστόσο, γονείς και μαθητές οφείλουν να γνωρίζουν ότι, παρά τη στάση αναμονής του υπουργείου, διατηρούν το δικαίωμά τους να απαλλαγούν από το μάθημα των Θρησκευτικών με δήλωσή τους στην οποία με βάση την κατοχύρωση της θρησκευτικής ελευθερίας (άρθρο 13 του Συντάγματος) μπορούν να αναφέρονται σε λόγους συνείδησης χωρίς να έχουν την υποχρέωση να τους εξειδικεύσουν. Η υπόθεση αυτή, ανεξάρτητα πώς θα καταλήξει, φέρνει στην επιφάνεια αυτό που το ΚΚΕ έχει αναδείξει επανειλημμένα. Οτι χρειάζεται αγώνας για «ριζική αναμόρφωση του περιεχομένου των μαθημάτων του σχολείου έτσι ώστε να απαλλαγεί από τον ανορθολογισμό και τις κάθε λογής ανιστόρητες και αντιεπιστημονικές απόψεις που καθορίζουν την ιδεολογική του λειτουργία». Το ΚΚΕ είναι υπέρ του διαχωρισμού Εκκλησίας και κράτους και αντίθετο με τη διαπλοκή του σχολείου με την Εκκλησία, όπως με το συγκεκριμένο μάθημα. Μάθημα που αποτελεί μέσο προπαγάνδισης και επιβολής θρησκευτικής συνείδησης, μεταφυσικών δοξασιών και δογμάτων σε αντίθεση με την επιστήμη και τις ανάγκες της κοινωνικής ζωής. Επίσης, σημειώνει ότι η γνώση των όρων και διαδικασιών που επιδρούν, διαμορφώνουν και καθορίζουν την κοινωνική συνείδηση, όπως η θρησκευτική, μέσα στην ανθρώπινη ιστορία, είναι ένα ζήτημα που μπορεί να πάρει τη θέση του με επιστημονικό τρόπο μέσα στο σχολείο, μέσα από το μάθημα της ιστορίας, της κοινωνιολογίας, της φιλοσοφίας.

Το υπουργείο Παιδείας, προτίθεται να απευθύνει συγκεκριμένα ερωτήματα προς την Αρχή και να ζητήσει διευκρινίσεις. «Σε κάθε περίπτωση εφόσον εκκρεμούν παρόμοια θέματα, είναι προφανές ότι δεν τίθεται θέμα υλοποίησης της απόφασης αυτής», σημειώνει σε ανακοίνωση που εξέδωσε χτες το υπουργείο απαντώντας στην Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων. Για το θέμα βέβαια στήθηκε ένα αποπροσανατολιστικό «γαϊτανάκι» δηλώσεων, με την Εκκλησία μέσω της Ιεράς Συνόδου να χαιρετίζει τη θέση αναμονής του υπουργείου, αλλά και τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να κονταροχτυπιέται με αυτόν της ΝΔ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ