Κυριακή 8 Σεπτέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΑΤΖΕΝΤΑ
«Ωραίος» ... ως λαϊκός νεοέλλην!

«Ο αρχαίος Ελλην ήταν ωραίος, αθλητικός, με νουν και σώμα υγιές. Ο διαχρονικός Ελληνας είναι ωραίος σαν τον Οδυσσέα Ανδρούτσο, τον Αθανάσιο Διάκο, τον Σίμωνα Μπολιβάρ. Ο νεοέλληνας πώς είναι; Σαν τον Θανάση Βέγγο: σκονισμένος. Η αγωνία του Βέγγου για τη σκόνη, στη ζωή και στην οθόνη, που κρύβει, σκεπάζει, φθείρει, παραχαράσσει, είναι δικός του κώδικας και όχι των σεναριογράφων ή των σκηνοθετών».

Ετσι βλέπει και μ' αυτά τα λόγια «ερμηνεύει» την - γεμάτη αγώνες δρόμου της ψυχής, του κορμιού και της τέχνης του - πορεία του λαοφιλούς ηθοποιού και σκηνοθέτη πλήθους ταινιών, Θανάση Βέγγου, ο ιστορικός του Ελληνικού Κινηματογράφου (και δημιουργός των αποκλειστικά αφιερωμένων στην 7η Τέχνη εκδόσεων «Αιγόκερως») Γιάννης Σολδάτος στο βιοεργογραφικό βιβλίο του για τον Θανάση Βέγγο, με τον εύστοχο τίτλο «Ενας άνθρωπος παντός καιρού». Μια πορεία που ανέσυρε και εξακολουθεί να ανασύρει από το «βυθό» της διαστρέβλωσης και της παραχάραξης, την ουσιαστική λειτουργία της τέχνης, ως συστατικού σημαινόμενου της ζωής. Ο συγγραφέας θα είναι και ο επιμελητής των κειμένων της αυριανής εκδήλωσης ονοματοδοσίας του Δημοτικού Θεάτρου Κορυδαλλού (Χειμάρρας και Πλαταιών, χώρος 88 στρεμμάτων), σε Δημοτικό Αμφιθέατρο «Θανάσης Βέγγος».

Εκεί, στις 8.30 μ.μ., με τον ηθοποιό παρόντα, θα παρουσιαστεί ένα αφιέρωμα για τη μεγάλη προσφορά του Βέγγου στην τέχνη, στο οποίο θα μιλήσουν προσωπικότητες που κατά καιρούς συνεργάστηκαν μαζί του, για τον αγαπημένο τους φίλο, συνάδελφο και συνεργάτη. Ανάμεσά τους ο Νίκος Κούνδουρος, η Αννα Φόνσου, ο Παντελής Βούλγαρης, ο Θόδωρος Αγγελόπουλος, ο Ηλίας Λογοθέτης, ο Δήμος Αβδελιώδης, ο Ντίνος Κατσουρίδης και πολλοί άλλοι. Τη σκηνοθετική επιμέλεια της εκδήλωσης έχει ο Κλεάνθης Δανόπουλος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ