Σάββατο 7 Σεπτέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
Νέα παρέμβαση Σολάνα για την κατάργηση της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας...

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.--

Να εξομαλύνει τις αντιπαραθέσεις ανάμεσα σε Βελιγράδι και Ποντγκόριτσα όσον αφορά στη σύνταξη του νέου Συντάγματος, με σκοπό την κατάργηση της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας και τη μετατροπή της σε ένα ιδιότυπο κρατικό υβρίδιο με την ονομασία «Σερβία-Μαυροβούνιο», επιχείρησε, και χτες, ο επικεφαλής της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική και Ασφάλεια, Χαβιέ Σολάνα.

Ο Σολάνα συναντήθηκε χτες με τον Πρόεδρο της Ομοσπονδίας, Βόγισλαβ Κοστούνιτσα, τον πρωθυπουργό της Σερβίας, Ζόραν Τζίντζιτς, και τον Πρόεδρο του Μαυροβουνίου, Μίλο Τζουκάνοβιτς. Το αποτέλεσμα αυτής της συνάντησης δεν έγινε άμεσα γνωστό. Εντούτοις, λίγο πριν τη συνάντηση των τεσσάρων, ο Τζίντζιτς εξέφρασε την πεποίθηση πως κάθε λογής εμπόδια θα πρέπει να ξεπεραστούν προκειμένου όλα να είναι έτοιμα για τον «επανακαθορισμό» των σχέσεων ανάμεσα στους δύο εταίρους της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας μέχρι το τέλος του χρόνου... Νωρίτερα, πάντως, ο ευρωενωσιακός αξιωματούχος με την άφιξή του στο Βελιγράδι (αργά προχτές βράδυ) εξέφρασε - στερεότυπα... - την αισιοδοξία του (για την κατάργηση της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας...) προβλέποντας συνάμα πως «υπάρχει ακόμη πολλή δουλιά ενόψει».

Η επίσκεψη Σολάνα γίνεται μετά την αποτυχία των ειδικών συνταγματικών επιτροπών Σερβίας- Μαυροβουνίου να καταλήξουν σε κοινές θέσεις σχετικά με το πνεύμα του νέου Συντάγματος της ένωσης των δύο Δημοκρατιών. Μετά απ' αυτό το αδιέξοδο, την αποστολή αυτή ανέλαβαν οι κυβερνήσεις Σερβίας και Μαυροβουνίου που την περασμένη βδομάδα ανακοίνωσαν πως κατέληξαν σε κοινή συμφωνία. Σύμφωνα δε με τον Πρόεδρο του Μαυροβουνίου, «το μόνο που μένει είναι η επικύρωσή της απ' τα Κοινοβούλια». Ωστόσο, Σέρβοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι επισήμαναν πως τα εμπόδια δεν εξαλείφτηκαν και πως το βασικότερο όλων είναι εάν οι βουλευτές του μελλοντικού κοινού σερβο-μαυροβουνιακού Κοινοβουλίου θα εκλέγονται απευθείας απ' το σώμα των ψηφοφόρων ή έμμεσα απ' τους βουλευτές των Κοινοβουλίων σε Σερβία και Μαυροβούνιο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ