Σάββατο 7 Σεπτέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
«Αντεπίθεση» Καρζάι

Ενώ η αφγανική κυβέρνηση υπερθεματίζει όσον αφορά στην επέκταση της στρατιωτικής κατοχής της χώρας από τα συμμαχικά στρατεύματα

Ερευνες και συλλήψεις. Οι δυνάμεις της κυβέρνησης Καρζάι επιχειρούν να «διορθώσουν την εικόνα» μετά τις επιθέσεις της Πέμπτης

Associated Press

Ερευνες και συλλήψεις. Οι δυνάμεις της κυβέρνησης Καρζάι επιχειρούν να «διορθώσουν την εικόνα» μετά τις επιθέσεις της Πέμπτης
ΚΑΜΠΟΥΛ-ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ-ΝΤΟΥΜΠΑΪ-ΣΤΟΥΤΓΚΑΡΔΗ- ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Η κυβέρνηση Καρζάι προσπαθούσε χτες να «ελέγξει» την κατάσταση, μία μέρα μετά τη διπλή βομβιστική επίθεση στην πρωτεύουσα Καμπούλ και την απόπειρα κατά της ζωής του Προέδρου στην Κανταχάρ, που εξέθεσε την «αδυναμία» της, κατά το σχόλιο που πρόβαλλαν στο σύνολό τους τα διεθνή ΜΜΕ. Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας, οι αρχές προχώρησαν σε τουλάχιστον 17 συλλήψεις. Ανάμεσα στους συλληφθέντες, σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς, υπάρχει κι ο Σαγιέντ Ρασούλ, ένας «τοπικός διοικητής», ο οποίος φέρεται να «είχε δεσμούς» με τον επίδοξο δολοφόνο, που έπεσε νεκρός από τα πυρά των Αμερικανών των ειδικών δυνάμεων μαζί με άλλα δύο άτομα. Σύμφωνα με το CNN, ο αποπειραθείς τη δολοφονία, Αμπντούλ Ραχμάν, ήταν φρουρός του κυβερνείου της Κανταχάρ και «ενδεδυμένος τη στολή του νέου αφγανικού στρατού». Είχε καταγωγή από περιοχή που θεωρούνταν «προπύργιο των Ταλιμπάν».

Συνοψίζοντας την προσπάθειά του να μειώσει την εικόνα της ανικανότητας της κυβέρνησης να ελέγξει τη χώρα - που αποτελεί ακόμη το πεδίο δράσης των αμερικανικών και συμμαχικών Ενόπλων Δυνάμεων - ο Καρζάι δήλωσε, σύμφωνα με το BBC, ότι «(η απόπειρα) ήταν μια μεμονωμένη πράξη (...) που δε σημαίνει ότι υπάρχουν επεισόδια βίας σε όλη τη χώρα». Δήλωση που έγινε στην Καμπούλ, όπου ο Πρόεδρος επέστρεψε, και δε συνοδεύτηκε από απόδοση ευθύνης σε οποιονδήποτε. Ο Καρζάι έχει αφήσει να εννοηθεί πως πιστεύει ότι ήταν πρώην στελέχη του καθεστώτος των Ταλιμπάν που διέταξαν τη δολοφονία του, αν και άλλες πηγές στην κυβέρνησή του απέδωσαν την απόπειρα στην Αλ Κάιντα.

Μία σύλληψη έγινε σε σχέση με τη διπλή βομβιστική επίθεση της Πέμπτης στην Καμπούλ, έξω από το υπουργείο Πληροφοριών, που είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν 26 άνθρωποι και να τραυματιστούν δεκάδες άλλοι. Ανταποκριτές τονίζουν την πρόθεση του Καρζάι να «δείξει αποφασιστικότητα» μετά την επίθεση, που συνοδεύεται με τη συνέχιση των μπίζνες ως συνήθως: Συναντήθηκε χτες με τον Ρώσο υπουργό Αμυνας, Σεργκέι Ιβάνοφ, ο οποίος πραγματοποίησε επίσκεψη στην πρωτεύουσα του Αφγανιστάν.

Στο μεταξύ, η κυβέρνηση Καρζάι υπερθεματίζει όσον αφορά στις αναφερθείσες προθέσεις των ΗΠΑ να επεκτείνουν την κατοχή της χώρας, που της ανατέθηκε να «διοικεί». Ο Ασράφ Γκάνι Αχμαζντάι, υπουργός αρμόδιος για την οικονομία και κορυφαίος σύμβουλος του Καρζάι, είπε στο BBC πως το να αναπτυχθούν «από 500 έως 1.000» στρατιώτες της ISAF, της διεθνούς δύναμης - στην οποία μετέχει και η χώρα μας, όλως παρεμπιπτόντως - «σε κάθε μεγάλη πόλη» του Αφγανιστάν, θα μπορούσε να έχει ως αποτέλεσμα «μια φανταστική βελτίωση», όσον αφορά στην ασφάλεια.

Την Πέμπτη ο υφυπουργός Αμυνας των ΗΠΑ, Πολ Γούλφοβιτς, είχε πει στο Ινστιτούτο Μπρούκινγκς ότι «μελετάμε την επέκταση της αποστολής της διεθνούς δύναμης».

Την ίδια ώρα, κλιμάκωση της βίας αναφερόταν και στα σύνορα Αφγανιστάν-Πακιστάν - όπου οι συνοριακοί φρουροί αντάλλαξαν πυρά με αποτέλεσμα δύο γυναίκες να τραυματιστούν. Το επεισόδιο έγινε επειδή ένας Αφγανός έμπορος προσπάθησε να μπει στο Πακιστάν «χωρίς κατάλληλα ταξιδιωτικά έγγραφα» και οι Πακιστανοί φρουροί άνοιξαν πυρ, σύμφωνα με το Ασοσιέιτεντ Πρες. Το επεισόδιο αντανακλά τη σκλήρυνση της χούντας του Πακιστάν, που συνδέεται με τις αμερικανικές σχετικές οδηγίες.

Αλλη μια σημαντική διάσταση των εξελίξεων στο Πακιστάν ήταν οι συνεχιζόμενες και χτες διαδηλώσεις κατά των αμερικανικών (μυστικών και μη) επιχειρήσεων στη χώρα, ειδικά στις περιοχές κοντά στο Αφγανιστάν.

Παράλληλες εξελίξεις

Στο μεταξύ, το δίκτυο του Κατάρ «Αλ Τζαζίρα» ανακοίνωσε ότι διαθέτει μαγνητοσκοπημένες «ομολογίες» δύο στελεχών της Αλ Κάιντα, τα οποία φέρονται να δηλώνουν πως η οργάνωση πραγματοποίησε τις επιθέσεις της 11ης του Σεπτέμβρη 2001 στις ΗΠΑ. Οι δύο άνδρες, κατά την ανακοίνωση του δορυφορικού τηλεοπτικού δικτύου, είναι ο Ραμζί μπιν αλ Σαϊμπάχ, πρώην συγκάτοικος του Μοχάμεντ Ατα, και ο Χαλέντ αλ Σεΐχ Μοχάμαντ, ο οποίος είναι από τους πλέον καταζητούμενους «τρομοκράτες» κατά τις λίστες του αμερικανικού FBI.

Στη Γερμανία, η εφημερίδα Μπιλντ έγραφε στο χτεσινό της φύλλο ότι συνελήφθη νεαρός Τούρκος με υλικό παρασκευής εκρηκτικών μηχανισμών, στα περίχωρα της Χαϊδελβέργης. Η εφημερίδα επικαλέστηκε εκπρόσωπο του περιφερειακού υπουργείου Εσωτερικών της Βάδης-Βιρτεμβέργης, κι ανέφερε ότι ο νεαρός Τούρκος, τα στοιχεία του οποίου δε δημοσίευσε, είναι ύποπτος για το σχεδιασμό «επίθεσης κατά αμερικανικών εγκαταστάσεων», ενώ ερευνάται «πιθανή σύνδεση» με την Αλ Κάιντα...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ