Σάββατο 7 Σεπτέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΝΩΜΕΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΙΕΣ ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ
Πιλότοι «κουμπουροφόροι»

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Λίγες ημέρες μείνανε μέχρι τη συμπλήρωση ενός χρόνου από τα καταστροφικά γεγονότα της 11ης Σεπτεμβρίου και μαύρα σύννεφα σκιάζουν ολοένα και περισσότερο όλη την οικουμένη. Ενόσω οι αμερικανικές δυνάμεις προετοιμάζονται για τον «πόλεμο δίχως αύριο» ενάντια στο Ιράκ και πιθανά ενάντια σε όλη την εύφλεκτη περιοχή της Μέσης Ανατολής, στην αμερικανική επικράτεια η αποψίλωση και των εναπομεινασών ελευθεριών συνεχίζεται...

Εννοείται πάντα στον όνομα της τρομοκρατίας και της προστασίας των Αμερικανών πολιτών. Υπό αυτό το πρίσμα η αμερικανική Γερουσία ενέκρινε την Πέμπτη, με συντριπτική πλειοψηφία, πρόταση που προβλέπει ότι οι πιλότοι αεροσκαφών θα μπορούν -εάν το επιθυμούν - να οπλοφορούν, στο πλαίσιο των μέτρων για την ενίσχυση της ασφάλειας στις πτήσεις, μετά τα γεγονότα της 11ης Σεπτεμβρίου.

Ακόμα και οι γερουσιαστές του Δημοκρατικού Κόμματος, που υποστηρίζουν τον έλεγχο της οπλοφορίας, συντάχθηκαν με τη θέση συντηρητικών Ρεπουμπλικανών και έτσι η πρόταση εγκρίθηκε με ψήφους 87 έναντι 6, ενώ ανάλογο νομοσχέδιο έχει ήδη εγκριθεί από τη Βουλή των Αντιπροσώπων με μεγάλη πλειοψηφία.

Η πρόταση προβλέπει ότι οι πιλότοι που θα έχουν περάσει από εκπαίδευση θα μπορούν, εφόσον το επιθυμούν, να οπλοφορούν στο πιλοτήριο, ώστε να μπορούν να αντισταθούν σε περίπτωση αεροπειρατείας. Σύμφωνα με το BBC, η πρόταση για να γίνει νόμος θα πρέπει να υπογραφεί από τον Αμερικανό Πρόεδρο Τζορτζ Ουόκερ Μπους, ο οποίος αρχικά είχε εκδηλώσει την αντίθεσή του στην ιδέα. Ωστόσο, οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος υπαναχωρεί από τις αρχικές του αντιρρήσεις και αναμένεται να στηρίξει το εγχείρημα, υπό την προϋπόθεση να υπάρξει τρίμηνη δοκιμαστική περίοδος για να φανεί η ορθότητα ή μη της πρότασης.

Σε μία παράλληλη εξέλιξη, «κόκκινος συναγερμός» σήμανε στη Χημική Μονάδα Ντέζερερ 45 χιλιόμετρα δυτικά του Σολτ Λέικ Σίτι όταν εθεάθη στη μονάδα ένας άγνωστος άνδρας. Η μονάδα όπου βρίσκονται τα μεγαλύτερα αποθέματα του κόσμου σε χημικά όπλα και όπλα με θανατηφόρα αέρια διέκοψε τη λειτουργία της.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ