Τετάρτη 23 Φλεβάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Γ. ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ
Δεσμεύσεις και χρονοδιάγραμμα για το ξεπούλημα

Αποκαλυπτικές συζητήσεις του υπουργού Εθνικής Οικονομίας στο Λονδίνο

 

Το ξεπούλημα του εναπομείναντος δημόσιου πλούτου, μέσω της προώθησης του προγράμματος των...«διαρθρωτικών αλλαγών», βάσει μάλιστα συγκεκριμένου... χρονοδιαγράμματος, φέρεται να συζήτησε στο Λονδίνο ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Γ. Παπαντωνίου, σε μια προσπάθεια προσέλκυσης ξένων κεφαλαίων... Οι τελευταίοι έθεσαν επίσης και θέμα εκχώρησης της διοίκησης μεγάλων ΔΕΚΟ σε ξένους, αίτημα στο οποίο η ελληνική πλευρά διάκειται ευνοϊκά...

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της ελληνικής πρεσβείας στο Λονδίνο, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας συναντήθηκε χτες με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών της αγγλικής κυβέρνησης κ. Vaz και συζήτησαν τις τελευταίες εξελίξεις της ελληνικής οικονομίας. Με φόντο την τελευταία Σύνοδο Κορυφής της Λισαβόνας, συζήτησαν επίσης τις διαρθρωτικές αλλαγές της ευρωπαϊκής οικονομίας, όπου ο Αγγλος υπουργός είπε «ότι πρέπει να τεθούν συγκεκριμένοι στόχοι και χρονοδιαγράμματα όπως στην περίπτωση της ΟΝΕ». Ως γνωστό, κατά τους κοινοτικούς εταίρους η Ελλάδα παρουσιάζει σημαντικό έλλειμμα «διαρθρωτικών παρεμβάσεων» ( ασφαλιστικό, αγορά εργασίας, ιδιωτικοποιήσεις, «απελευθέρωση» αγορών) θέματα για τα οποία έχουν αποσπάσει τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ ότι θα υλοποιηθούν αμέσως μετά τις εκλογές.

Σύμφωνα επίσης με πληροφορίες από το Λονδίνο, οι εκπρόσωποι των διεθνών χρηματοδοτικών οργανισμών με τους οποίους συναντήθηκε η ελληνική αντιπροσωπεία, έθεσαν θέμα παραχώρησης των διοικήσεων των μεγάλων ΔΕΚΟ σε ξένους, κάτι που η ελληνική πλευρά συζήτησε... Αλλωστε εδώ και ορισμένους μήνες, η κυβέρνηση έχει διαρρεύσει τις προθέσεις της να παραδώσει τη διοίκηση του ΟΤΕ σε ξένους...

Με αρκετό θράσος πάντως, αποποιήθηκε των κυβερνητικών ευθυνών για το όργιο παραπληροφόρησης σχετικά με τις εξελίξεις του Χρηματιστηρίου, που είχαν σαν αποτέλεσμα να οδηγήσουν δεκάδες ή εκατοντάδες χιλιάδες «επενδυτές» - θύματα του χρηματιστηριακού τζόγου, στον «εγκλωβισμό» τους. Αναφερόμενος σε θέματα διαφάνειας του ελληνικού χρηματιστηρίου, τα οποία του έθεσαν οι ξένοι συνομιλητές, τους δήλωσε πως «το πρόβλημα του ελληνικού χρηματιστηρίου είναι ότι η ραγδαία άνοδος του περασμένου χρόνου, δημιούργησε τις βάσεις για μια βιομηχανία φημών, αναληθών φημών, πάνω στην οποία χτίστηκαν ορισμένα πρόσκαιρα κέρδη ιδιαίτερα το καλοκαίρι». Επίσης είπε «ήταν ένα πρόσκαιρο, ένα παροδικό φαινόμενο αυτή η βιομηχανία φημών που συνδέεται με μια ανώριμη φάση του χρηματιστηρίου, μια παιδική ασθένεια, η οποία ξεπεράστηκε»

Η πολυπόθητη πάντως «άνοιξη» του ελληνικού χρηματιστηρίου πάει από αναβολή σε αναβολή. Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από τις συγκρατημένες δηλώσεις Παπαντωνίου, ο οποίος φαίνεται, ότι παρά τις φιλότιμες προσπάθειες και τις υποσχέσεις που παρέσχε στους ξένους χρηματιστές να πάρουν μέρος στο «πλιάτσικο» των επόμενων χρόνων (ιδιωτικοποιήσεις, «απελευθέρωση» ενεργείας, τηλεπικοινωνιών, Βαλκάνια, Γ' ΚΠΣ, Ολυμπιάδα) δεν κατάφερε να τους πείσει να προτιμήσουν την ελληνική αγορά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ