Τετάρτη 23 Φλεβάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΦΠΑ
Αύξησαν τους συντελεστές κοροϊδίας

Αλλο ένα προεκλογικό «τρικ» εξαπάτησης των αγροτοκτηνοτρόφων εξήγγειλε χτες η κυβέρνηση από τη Βουλή, διά μέσω του υπουργού Γεωργίας.

Ο υπουργός Γεωργίας κατέθεσε εσπευσμένα χτες τροπολογία στο νομοσχέδιο του υπουργείου Πολιτισμού «Ιδρυση Εταιρίας "Ολυμπιακό Χωριό 2004"» για να φέρει προς ψήφιση την ψευτοεξαγγελία που έκανε ο πρωθυπουργός στις 20/10/99 για αύξηση των συντελεστών επιστροφής του ΦΠΑ. Ο υπουργός Γεωργίας, για λόγους δημιουργίας εντυπώσεων, ανακοίνωσε στη Βουλή ότι οι αγροτοκτηνοτρόφοι θα εισπράξουν για το 1999 επιστροφή ΦΠΑ που θα ανέρχεται σε 18 δισ. δραχμές περίπου. Η προεκλογική αυτή ενέργεια της κυβέρνησης γίνεται λίγο πριν λήξει η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων των αγροτοκτηνοτρόφων για την επιστροφή του ΦΠΑ και μάλιστα πολλοί αγροτοκτηνοτρόφοι έκαναν ήδη ανοιχτές δηλώσεις. Πάντως, σύμφωνα με την τροπολογία που κατατέθηκε χτες στη Βουλή, ο συντελεστής επιστροφής του ΦΠΑ γίνεται 5% από 3,5% για τα προϊόντα φυτικής παραγωγής, 6% από 5% για τα προϊόντα ζωικής παραγωγής και 4% από 2,5% για προϊόντα αλιείας και ξυλείας.

Η κοροϊδία της υπόθεσης είναι ότι ενώ οι αγρότες και κτηνοτρόφοι ζητούν τη μείωση του ΦΠΑ, η κυβέρνηση αρνείται να το πράξει και ψευτοερίζει για το θέμα αυτό με τη ΝΔ, ενώ τα δύο αυτά κόμματα έστησαν από κοινού άλλο ένα επεισόδιο φτηνής προεκλογικής αντιπαράθεσης. Επίσης αξίζει να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση, χωρίς να υπάρχει διαφωνία επί της ουσίας και από την αξιωματική αντιπολίτευση, προχώρησε στην αύξηση των συντελεστών της επιστροφής του ΦΠΑ, όχι για να επιστρέψει περισσότερα χρήματα στους αγρότες, αλλά για να ρίξει άλλο ένα κίνητρο - «δόλωμα» για την αύξηση των φορολογικών εσόδων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ