Πέμπτη 12 Σεπτέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 33
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Η γιορτή των «μικρών»

«Καλοκαιρινός έρωτας» του Βαρδή Μαρινάκη
«Καλοκαιρινός έρωτας» του Βαρδή Μαρινάκη
Ποσοτική και ποιοτική αύξηση των συμμετοχών προαναγγέλλει το Φεστιβάλ Ελληνικών Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας που έφτασε αισίως στα 25α «γενέθλιά» του και ανοίγει τις «πύλες» του από 15-21/9. Η έναρξη θα γίνει στις 15/9 με συναυλία του Διονύση Σαββόπουλου και των «Mode Plagal».

Το κυρίως πρόγραμμα θα «ντυθεί» με καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, ημερίδες, ενώ θα χρησιμοποιηθεί και ο ιστορικός κινηματογράφος της πόλης, «Ολύμπια», o οποίος άρχισε να λειτουργεί το 1930 σε κτίριο του 1920 και ανακαινίστηκε πρόσφατα. Φυσικά, η ιστορική, για το ίδιο το φεστιβάλ, αίθουσα «Αστέρια», θα στεγάσει και φέτος τις προβολές του.

Παράλληλα, θα διεξαχθεί και το 8ο Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους, το οποίο «μετρά» επίσης πολλές συμμετοχές, αλλά και απουσίες, χαρακτηριστικές των δυσκολιών που αντιμετωπίζει το ανεξάρτητο σινεμά σε όλον τον κόσμο.

Στο ελληνικό διαγωνιστικό τμήμα συμμετέχουν 30 ταινίες μυθοπλασίας, τέσσερα ντοκιμαντέρ και 10 σπουδαστικές. Στο πληροφοριακό πρόγραμμα συμμετέχουν 26 σπουδαστικές, 15 μυθοπλασίας, τρία ντοκιμαντέρ και μία εκτός συναγωνισμού. Τέσσερις ταινίες περιλαμβάνονται στο διαγωνιστικό τμήμα «Ελληνες του κόσμου», το οποίο αφορά ταινίες που έχουν πάρει την «ελληνικότητά» τους από το γνωμοδοτικό συμβούλιο του υπουργείου Πολιτισμού.

Το διεθνές τμήμα περιλαμβάνει 90 ταινίες (και τρεις ελληνικές) από 50 χώρες όλων των ηπείρων. Από την Ταϊλάνδη μέχρι την Ισλανδία και από το Περού μέχρι την Τουρκία. Ωστόσο, ο μόνιμος «επισκέπτης» του φεστιβάλ, η Νέα Ζηλανδία, αντί για ταινίες, έστειλε φέτος εκκλήσεις συμπαράστασης, αφού η πολιτική της κυβέρνησης της χώρας οδήγησε στο «λουκέτο» το Κέντρο Κινηματογράφου της!

Ενδιαφέρον παρουσιάζει το αφιέρωμα στον μεξικανικό κινηματογράφο μικρού μήκους, με 18 ταινίες της τελευταίας δεκαετίας. Επίσης, θα υπάρχει αφιέρωμα στον κινηματογράφο της Δανίας, στο πλαίσιο του οποίου θα προβληθεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα η ταινία του Λαρς Φον Τρίερ, «Images of a relief» του 1983. Σε ένα παράλληλο πληροφοριακό πρόγραμμα θα προβληθούν ευρωπαϊκές ταινίες που παρήχθησαν από περιφερειακές οργανώσεις, καθώς και παραγωγές των πιο σημαντικών κινηματογραφικών σχολών της Ευρώπης.

Στις παράλληλες εκδηλώσεις περιλαμβάνονται η σημαντική διημερίδα για την απουσία της κινηματογραφικής εκπαίδευσης στη χώρα μας και η ημερίδα για τον ψηφιακό κινηματογράφο. Επίσης θα γίνουν και παρουσιάσεις κινηματογραφικών βιβλίων. Κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί έκθεση του Αλέκου Φασιανού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ