Πέμπτη 12 Σεπτέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 33
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΒΟΥΛΗ
Πετσοκόβουν τις συντάξεις των καλλιτεχνών

Την απόσυρση της διάταξης ζήτησε ο βουλευτής του ΚΚΕ Α. Τζέκης. Απεργία πείνας των εικαστικών και κινητοποιήσεις των καλλιτεχνών

Από παλιότερη κινητοποίηση των εικαστικών για το ασφαλιστικό -συνταξιοδοτικό τους πρόβλημα
Από παλιότερη κινητοποίηση των εικαστικών για το ασφαλιστικό -συνταξιοδοτικό τους πρόβλημα
Ακολουθώντας την τακτική της «σαλαμοποίησης» κρίσιμων τομέων, η κυβέρνηση έφερε στη Βουλή νομοσχέδιο που ρυθμίζει συνταξιοδοτικά θέματα του δημοσίου και στο οποίο ξεχωρίζει η διάταξη με την οποία πετσοκόβονται οι τιμητικές συντάξεις καλλιτεχνών, εξέλιξη που ξεσήκωσε θύελλα διαμαρτυριών όλων των καλλιτεχνών.

Ο εισηγητής του ΚΚΕ, στο νομοσχέδιο, Αγγελος Τζέκης, επισημαίνοντας ότι η ρύθμιση αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο της περικοπής των κοινωνικών δαπανών, τόνισε την αντίθεση όλων των καλλιτεχνικών φορέων με τη ρύθμιση και ζήτησε την απόσυρση και επαναφορά της, μόνο μετά από ουσιαστικό διάλογο με τους καλλιτέχνες. Ο βουλευτής κατήγγειλε ότι με το νομοσχέδιο συρρικνώνονται οι τιμητικές συντάξεις και καταντούν επιδόματα αρωγής. Μάλιστα, θεσπίζονται ανεξέλεγκτες διαδικασίες χορήγησής τους, ενώ μπαίνουν και οικονομικοί περιορισμοί που ελαχιστοποιούν τα ποσά της ενίσχυσης. Είναι χαρακτηριστικό ότι στις αρμόδιες επιτροπές, τις οποίες διορίζει ο αρμόδιος υπουργός, καταργείται η εκπροσώπηση των συλλογικών φορέων.

Στο νομοσχέδιο υπάρχει και ρύθμιση για τους εκπαιδευτικούς, η οποία προβλέπει ότι όποιος φτάσει στο 67ο έτος της ηλικίας του και δεν έχει συμπληρώσει 35 χρόνια υπηρεσίας, θα μπορεί να εξαγοράσει μία πενταετία αδιοριστίας του. Γι' αυτή τη ρύθμιση ο Α. Τζέκης είπε ότι είναι προφανές πως δεν μπορεί να αποδώσει ένας εκπαιδευτικός στα 67 του χρόνια και ότι είναι ώριμο το αίτημα για χορήγηση σύνταξης στα 60 χρόνια για τους άνδρες και τα 55 για τις γυναίκες, ή για θεμελίωση δικαιώματος μετά από 30 χρόνια εργασίας.

Ενώ, όμως, η κυβέρνηση αρνείται να ικανοποιήσει ώριμα αιτήματα διάφορων κλάδων, δεν παραλείπει, με το νομοσχέδιο, να ικανοποιήσει συνταξιοδοτικά ακόμα και όσους διατέλεσαν επί χούντας διορισμένοι δήμαρχοι!

Ο υφυπουργός Οικονομικών Γ. Φλωρίδης υπερασπίστηκε ουσιαστικά την περικοπή των τιμητικών συντάξεων, ισχυριζόμενος ότι δεν πρόκειται για συντάξεις, αλλά για «αρωγή και ως εκ τούτου έπρεπε να μπει μια τάξη».

Η συζήτηση του νομοσχεδίου συνεχίζεται σήμερα με την ακρόαση φορέων. Η κυβέρνηση όμως φρόντισε να περιορίσει ασφυκτικά τον αριθμό των προς ακρόαση φορέων, παρά τις προτάσεις του εκπροσώπου του ΚΚΕ να κληθούν όσο γίνεται περισσότεροι, για να αναπτύξουν τα επιχειρήματά τους κατά του νομοσχεδίου.

Σε απεργία πείνας οι εικαστικοί

Με λουκέτο στα γραφεία του, «υποδέχτηκε» χτες το ΕΕΤΕ τη συζήτηση στη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής του σχεδίου νόμου, που τροποποιεί το καθεστώς των τιμητικών συντάξεων. Μία πρώτη πράξη διαμαρτυρίας για τις κυβερνητικές μεθοδεύσεις που «θέτει την τέχνη υπό διωγμόν», αφού το ΔΣ των εικαστικών δημιουργών είναι αποφασισμένο, εάν το νομοσχέδιο πάει στην ολομέλεια προς ψήφιση, να κατέβει σε απεργία πείνας. Οπως ανέφερε στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος του ΕΕΤΕ, «η κατάργηση του νόμου 2435/96, που καλύπτει εν μέρει τους ανασφάλιστους δημιουργούς, αποτελεί εχθρική πράξη της κυβέρνησης ενάντια στην τέχνη. Αποτελεί εμπαιγμό προς τους δημιουργούς, διότι ενώ επί 40 χρόνια η πολιτεία δεν αντιμετωπίζει το Ασφαλιστικό - Συνταξιοδοτικό των καλλιτεχνών με κωλυσιεργίες και άλλα διαδικαστικά "παιχνίδια", έρχεται εμμέσως πλην σαφώς να μας εντάξει στο σύστημα της αυτασφάλισης, όπου το κράτος δεν έχει καμία συμμετοχή, όπως και ο έμπορος, που και οι δύο εισπράττουν από το έργο μας». Εάν το σχέδιο νόμου πάει στην ολομέλεια προς ψήφιση, το ΔΣ του ΕΕΤΕ αποφάσισε, σε κάθε πολιτιστική - καλλιτεχνική εκδήλωση στη χώρα μας καθώς και στις εκδηλώσεις της «Πολιτιστικής Ολυμπιάδας», να διαμαρτύρεται με πανό ότι στην «Ελλάδα η τέχνη βρίσκεται υπό διωγμόν». Ακόμη θα αποστείλει σχετική διαμαρτυρία σε όλους τους πολιτιστικούς φορείς των άλλων κρατών, της ΕΕ, της «Ουνέσκο» κ.ά.

  • Την απόσυρση του νομοσχεδίου, που μετατρέπει τις τιμητικές συντάξεις σε «βοήθημα προς αναξιοπαθούντες, θίγοντας την αξιοπρέπεια των λογοτεχνών και καλλιτεχνών», ζήτησε χτες και η Ενωτική Εκφραση Λογοτεχνών, με επιστολή δυο μελών της (Βαγγέλης Σακκάτος, Γιώργος Σταυράκης) στον Πρόεδρο της Βουλής. Επίσης ζητά, έως ότου να λυθεί το ασφαλιστικό-συνταξιοδοτικό, να ενεργοποιηθεί ο Ν. 2435/96 και να επαναχορηγηθούν οι τιμητικές συντάξεις, «που παράνομα και αυθαίρετα δε χορηγούνται από το 2000».

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ