Πέμπτη 12 Σεπτέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
«ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ»
Σε «Εβερεστ» - Γερμανούς η «Ολύμπικ Κέτερινγκ»
  • Κλείνει και η γραμμή προς Αυστραλία, στο πλαίσιο της συρρίκνωσης του δικτύου και της πολιτικής ξεπουλήματος
  • Να γυρίσουν τις πλάτες στις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες και να αγωνιστούν για να ανατρέψουν αυτήν την πολιτική, καλεί τους εργαζόμενους η ΕΣΚ

Με την εκποίηση της κερδοφόρας θυγατρικής «Ολύμπικ Κέτερινγκ» (ΟΚ) στην κοινοπραξία της «Εβερεστ» - θυγατρική της γερμανικής αεροπορικής εταιρίας «Λουφτχάνσα» - και το κλείσιμο της γραμμής της Αυστραλίας, άρχισε η αντίστροφη μέτρηση για το ξεπούλημα του ομίλου εταιριών της «Ολυμπιακής Αεροπορίας» (ΟΑ) κομμάτι - κομμάτι, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το μέλλον χιλιάδων εργαζομένων.

Η κυβέρνηση, θέτοντας σε πλήρη εφαρμογή το σχέδιο κατακερματισμού, απαξίωσης και συρρίκνωσης του ομίλου, πριν το οριστικό ξεπούλημα, ανακοίνωσε χτες την εκχώρηση του 58% των μετοχών της ΟΚ στην «Εβερεστ» - «Λουφτχάνσα», έναντι τιμήματος τεσσάρων ευρώ ανά μετοχή (περίπου 5,5 δισ. δρχ.). Με την εκχώρηση του 58% της «Ολύμπικ Κέτερινγκ», ουσιαστικά, η εταιρία ξεπουλήθηκε πλήρως, δεδομένου ότι ήδη το 32% των μετοχών της έχει εκχωρηθεί στους ιδιώτες, μέσω Χρηματιστηρίου.

Παράλληλα, με την εκποίηση της «Ολύμπικ Κέτερινγκ», η διοίκηση της μητρικής «Ολυμπιακής», εφαρμόζοντας την κυβερνητική πολιτική συρρίκνωσης του δικτύου της εταιρίας, αποφάσισε το κλείσιμο της γραμμής της Αυστραλίας από τον ερχόμενο μήνα. Κάτι που είχε επιδιώξει και η διοίκηση των Βρετανών μάνατζερ, αλλά υποχρεώθηκε σε αναδίπλωση μετά τη γενική κατακραυγή που ξεσήκωσε η απόφαση αυτή στην ομογένεια της Αυστραλίας.

Οσον αφορά στο μέλλον των εργαζομένων στην «Ολύμπικ Κέτερινγκ» μετά το ξεπούλημα, ακόμα και η ανακοίνωση του υπουργείου δεν αφήνει το παραμικρό περιθώριο αισιοδοξίας. Στην ανακοίνωση αναφέρεται επί λέξει: «Ο αγοραστής δεσμεύεται να μην απολύσει και να μη θέσει σε διαθεσιμότητα κανέναν εργαζόμενο για διάστημα μεγαλύτερο των δύο ετών από την υπογραφή της συμφωνίας». Δηλαδή, στην καλύτερη περίπτωση, η κυβέρνηση ...εγγυάται στο προσωπικό δουλιά μέχρι τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

ΕΣΚ: Πολλαπλό σκάνδαλο

Με ανακοίνωσή της, η «Ενωτική Συνδικαλιστική Κίνηση» (ΕΣΚ) επισημαίνει ότι με την παράδοση της «Ολύμπικ Κέτερινγκ» σε ανταγωνιστική εταιρία, ανοίγεται διάπλατα ο δρόμος για το διαμελισμό και το ξεπούλημα της «Ολυμπιακής», όπως βολεύει και συμφέρει τους ανταγωνιστές των υπηρεσιών εδάφους, οι οποίοι διαλέγουν τα φιλέτα, αποσκοπώντας στην κερδοσκοπία σε βάρος των εργαζομένων και του κοινωνικού συνόλου. Καταγγέλλει ότι το ξεπούλημα της «Ολύμπικ Κέτερινγκ» είναι σκάνδαλο πολλαπλών διαστάσεων, καθώς: Βλάπτει οικονομικά και λειτουργικά την «Ολυμπιακή», όπως απέδειξε η προηγούμενη ιδιωτικοποίηση της «Ολύμπικ Κέτερινγκ» επί ΝΔ. Κι αυτό γιατί η «Ολυμπιακή» είναι πλήρως εξαρτημένη στους τομείς της φορτοεκφόρτωσης (χάντλινγκ) και της τροφοδοσίας των αεροσκαφών της. Συνιστά σκανδαλώδη πριμοδότηση των ανταγωνιστών της «Ολύμπικ Κέτερινγκ», που κάνουν πόλεμο τιμών σε διάφορες υπηρεσίες εδάφους της «Ολυμπιακής» και οδηγούνται σε χρεοκοπία. Ετσι, σαν «από μηχανής θεός», η κυβέρνηση προστρέχει να τους στηρίξει, βγάζοντας από τη μέση την «Ολύμπικ Κέτερινγκ».

Η ΕΣΚ καταγγέλλει την κυβέρνηση για προσπάθεια αποπροσανατολισμού των εργαζομένων, με την αναφορά ότι οι κερδοσκοπικές ορέξεις των αγοραστών θα ανασταλούν για δύο χρόνια, επισημαίνοντας ότι οι εργαζόμενοι δε θα πρέπει να έχουν αυταπάτες για το τι τους περιμένει.

Τέλος, η ΕΣΚ στηλιτεύει το ρόλο που έπαιξε στο ξεπούλημα της «Ολύμπικ Κέτερινγκ» ο κυβερνητικός συνδικαλισμός και καλεί όλους τους εργαζόμενους στον όμιλο σε αγωνιστική συσπείρωση, για την αποτροπή του σκανδάλου.

«Δε θα παραμείνουμε παθητικοί θεατές»

Ο Στ. Μανούσος, στέλεχος της ΕΣΚ «Ολυμπιακής» και αντιπρόεδρος της ΟΣΠΑ, τονίζει ότι η πολιτική εκποίησης δημόσιου πλούτου που εφαρμόζει ξεδιάντροπα η κυβέρνηση, συνιστά τεράστιο πολιτικό και οικονομικό σκάνδαλο, ενώ για το κλείσιμο της γραμμής της Αυστραλίας επισημαίνει ότι θα φανεί χρυσοφόρα σε όποιον την εκμεταλλευτεί. Παράλληλα, αναφέρει ότι παρά τις όποιες «δεσμεύσεις» της κυβέρνησης, το ξεπούλημα στον τομέα των μεταφορών θα ρίξει χιλιάδες εργαζόμενους στην ανεργία, ενώ θα φέρει και ριζικές ανατροπές - προς το χειρότερο - στις εργασιακές σχέσεις, που με αγώνες έχουν κατακτήσει οι εργαζόμενοι.

Η ΕΣΚ και το ΠΑΜΕ δε θα παραμείνουν παθητικοί θεατές του εγκλήματος, που δυστυχώς παρακολουθεί με συναίνεση η πλειοψηφία (ΠΑΣΚΕ ΔΑΚΕ) της συνδικαλιστικής ηγεσίας του χώρου, τονίζει ο Στ. Μανούσος. «Θα κάνουμε κάθε προσπάθεια και προς κάθε κατεύθυνση, ώστε να ενεργοποιηθεί κάθε εργαζόμενος, ανεξάρτητα από την πολιτική του τοποθέτηση, αλλά και όλα τα πρωτοβάθμια σωματεία της "Ολυμπιακής" και σε συνεργασία με κάθε συνδικαλιστικό, κοινωνικό φορέα να συγκροτήσουμε ένα πλατύ λαϊκό μέτωπο, με σκοπό να αντιπαλέψουμε και αν είναι δυνατόν να αντικρούσουμε την κυβερνητική πολιτική. Προειδοποιούμε τις συνδικαλιστικές πλειοψηφίες της ΟΣΠΑ, της ΓΣΕΕ, αλλά και του ΕΚΑ (όπου πολλά από τα μέλη του είναι εργαζόμενοι στην «Ολύμπικ Κέτερινγκ») ότι αν δεν αντιδράσουν απέναντι σ' αυτήν την πολιτική θα έχουν τις συνέπειες από τους έργα στην "Ολυμπιακή" που τους αρμόζει».

Ο Στ. Μανούσος καλεί όλους τους εργαζόμενους στις αερομεταφορές και τις μεταφορές γενικότερα να γυρίσουν τις πλάτες σ' αυτές τις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες, να συντονιστούν με τις ταξικές δυνάμεις του ΠΑΜΕ και της ΕΣΚ, ώστε όλοι μαζί να ανατρέψουν αυτήν την πολιτική και να υπερασπίσουν τις εργασιακές τους σχέσεις, τις θέσεις εργασίας τους, τα ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά τους δικαιώματα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ