Παρασκευή 13 Σεπτέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΤΩΝ ΗΠΑ
Εν μέσω σκοπέλων...

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.--

Οι αγορές μάλλον αντέδρασαν πέραν του δέοντος νευρικά, στις ανακοινώσεις τόσο της αμερικανικής κυβέρνησης περί αύξησης των επιδομάτων για την ανεργία καθώς και στις προειδοποιήσεις του Αλαν Γκρίνσπαν για προσοχή. Προειδοποιήσεις που σίγουρα δεν προοιωνίζονται ανάκαμψη. Τίποτα θετικό δεν πρόσθεσε ούτε η ανακοίνωση περί νέας διεύρυνσης του ελλείμματος. Και όλα αυτά στη σκιά της ομιλίας του Αμερικανού Προέδρου Μπους, στα Ηνωμένα Εθνη, όπου λίγο - πολύ έδωσε τελεσίγραφο προς το Ιράκ...

«Κάθε φορά, κάτι συμβαίνει που ανακόπτει την πορεία της αγοράς και αναγκάζει τους επενδυτές σε οπισθοχώρηση». Με αυτή τη φράση ο επικεφαλής επενδύσεων στην Trevor, Stewart Burton & Jacobsen συνοψίζει τις σημερινές εξελίξεις, που είναι η υψηλή ανεργία που καταγράφηκε την περασμένη εβδομάδα στις ΗΠΑ και η κατάθεση του προέδρου της Fed στη Βουλή. Στην κατάθεση αυτή, προειδοποίησε για τις «μεγάλες προκλήσεις» που είναι «η πτώση των χρηματιστηρίων και των επενδυτικών δαπανών και οι τρομοκρατικές ενέργειες».

Οι εξελίξεις αυτές, όπως ήταν φυσικό, δεν άρεσαν στους επενδυτές και σε συνδυασμό με την ανακοίνωση για την αύξηση των επιδομάτων για την ανεργία, είχαν ως αποτέλεσμα την πτώση τη Wall Street και βύθισαν ακόμη περισσότερο στο κόκκινο τις ευρωπαϊκές αγορές, υπό την πίεση κυρίως της υψηλής τεχνολογίας και των ασφαλειών.

Ο Αλαν Γκρίνσπαν ζήτησε από το Κογκρέσο να μην επιτρέψει την επιμήκυνση της περιόδου των δημοσίων ελλειμμάτων που θα μπορούσε να σπρώξει τα επιτόκια υψηλότερα. Μεταξύ, άλλων, ο Αλαν Γκρίνσπαν, μιλώντας στην Επιτροπή Προϋπολογισμού της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων, προσπάθησε να πείσει τους βουλευτές να εντείνουν τις προσπάθειες για τη συγκράτηση των κρατικών δαπανών. Επεισήμανε ότι εάν οι ΗΠΑ επιστρέψουν σε μία περίοδο συνεχιζόμενων μεγάλων ελλειμμάτων, αυτό θα έχει δυσμενή επίδραση στις προοπτικές της μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου, τονίζοντας πως «η ιστορία δείχνει ότι η εγκατάλειψη της δημοσιονομικής πειθαρχίας θα ωθήσει υψηλότερα τα επιτόκια, θα μειώσει τις κεφαλαιακές δαπάνες, θα οδηγήσει σε χαμηλότερο ρυθμό αύξησης της παραγωγικότητας και θα θέσει ενώπιόν μας στο μέλλον δυσκολότερες προκλήσεις» υπογράμμισε, σύμφωνα με το Reuters.

Η έμφαση στα ελλείμματα εξηγείται από τη σημερινή ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου Εμπορίου, σύμφωνα με την οποία το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών ανήλθε το δεύτερο τρίμηνο στο ποσό-ρεκόρ των 130 δισ. δολαρίων. Το τελευταίο 12μηνο το έλλειμμα άγγιξε το 4,2% του ΑΕΠ έναντι 3,9% το 2001. Το 2000, όταν τέλειωσε η δεκαετής επέκταση της αμερικανικής οικονομίας, είχε αγγίξει το επίπεδο-ρεκόρ του 4,2%.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ