Παρασκευή 13 Σεπτέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Στρατηγικές επιβίωσης

ΑΓΚΥΡΑ.--

Το δίλημμα των κομμάτων που θεωρούνται «εξουσίας» στην Τουρκία είναι αν πρέπει να αναβληθούν οι πρόωρες εκλογές που έχουν κηρυχτεί για τις 3 του Νοέμβρη ή όχι. Ο λόγος: Οι δημοσκοπήσεις επιμένουν πως το «φιλοϊσλαμικό» κόμμα Δικαιοσύνης & Ανάπτυξης του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είναι μακράν πρώτο στην πρόθεση ψήφου, με ποσοστό κάπου 25%, ενώ από τα υπόλοιπα μόνον εκείνο που δημιούργησε ο Μουσταφά Κεμάλ τη δεκαετία του '20, το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό, μοιάζει να είναι ικανό - απλώς ικανό - να ξεπεράσει το 10% και να μπει στη Βουλή, αφού έχει ένα ποσοστό πρόθεσης ψήφου 9,5%. Ο πανικός μοιάζει να καταλαμβάνει τα υπόλοιπα κόμματα που πρωταγωνιστούν στην τουρκική σκηνή, ωστόσο το ενδεχόμενο αναβολής των εκλογών φαίνεται πως «καίγεται», αφού η σχετική πρόταση του ηγέτη του κόμματος Μητέρας Πατρίδας,Μεσούτ Γιλμάζ, και υπουργού αρμόδιου για την ενταξιακή διαπραγμάτευση με την ΕΕ, χτες, προς τον πρωθυπουργό Μπουλέντ Ετζεβίτ απορρίφθηκε από το σύνολο των πολιτικών αρχηγών και τον Πρόεδρο Αχμέντ Νετζντέτ Σεζέρ, ενώ θεωρείται δεδομένη η θέση των στρατηγών ότι οι κάλπες δεν πρέπει να καθυστερήσουν.

Ο κυριότερος λόγος όμως που συντελεί στο να μην αναβληθούν οι εκλογές και να μην ανατραπεί η υπηρεσιακή, πλέον, κυβέρνηση της τρόικας Ετζεβίτ, Μπαχτσελί και Γιλμάζ - παρά την ανοιχτή σύγκρουση που έχει ξεσπάσει μετά την απόπειρα του δεύτερου, ηγέτη του ακροδεξιού κόμματος Εθνικιστικής Δράσης, να ακυρώσει τις «μεταρρυθμίσεις» που πέρασε το Κοινοβούλιο κατ' απαίτηση της ΕΕ (από τη Διάσκεψη Κορυφής στην Κοπεγχάγη) - είναι η κορύφωση της αμερικανικής πίεσης ενόψει ενός πιθανού Πολέμου του Κόλπου ΙΙ.

Ο βουλευτής της Μητέρας ΠατρίδαςΜπουλέντ Ακαρτζαλί σχολίασε ότι η προσπάθεια του ηγέτη του κόμματός του αφορά σε μια «στρατηγική επιβίωσης» των κομμάτων, αφού τα περισσότερα κινδυνεύουν να μείνουν εκτός Βουλής, εκτός δραματικού απροόπτου. Πάντως, ο πολιτικός επιστήμονας Αλί Τζάρκογλου, μιλώντας στην Λεϊλά Μπούλτον των Φαϊνάνσιαλ Τάιμς, εξέφρασε την εκτίμηση ότι η αναβολή των εκλογών θα είχε ακόμη περισσότερο δυσμενή αποτελέσματα για τα κόμματα της συγκυβέρνησης και του πολιτικού κέντρου: «Οι πολιτικοί ξέρουν κατά βάθος ότι οι ψηφοφόροι θα τους τιμωρήσουν σε περίπτωση αναβολής». Για τους πολιτικούς βέβαια αυτό που βαραίνει είναι η γνώμη των στρατηγών, εκ μέρους των οποίων ο Χουσεΐν Κιβρίκογλου είπε σιβυλλικά πως μια ενδεχόμενη αναβολή «θα προκαλούσε χάος».

Πολύ περισσότερο με τη σχεδιαζόμενη, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, αμερικανική επίθεση εναντίον του Ιράκ, που ο Μπουλέντ Ετζεβίτ χαρακτήριζε «ένα ξίφος πάνω από τα κεφάλια μας», τονίζοντας - σε συνέντευξή του στο NTV - πως «ζούμε σε κλίμα κινδύνου... Ελπίζω ότι δε θα γίνει επιχείρηση».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ετζεβίτ: «απομακρύνεται» το ευρωπαϊκό... τρένο (2002-07-26 00:00:00.0)
Πληθαίνουν τα σενάρια (2002-07-11 00:00:00.0)
«Ανεπιθύμητη» εκλογολογία (2002-06-02 00:00:00.0)
"Μέσα στο Σαββατοκύριακο" συμφωνία για κυβέρνηση (1999-05-22 00:00:00.0)
Παρατείνεται η κυβερνητική κρίση (1998-12-22 00:00:00.0)
Κατέρρευσε... πανηγυρικά η κυβέρνηση Γιλμάζ (1998-11-26 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ