Παρασκευή 13 Σεπτέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Αυστηρότερος γίνεται ο Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας

Αλλαγές επί το αυστηρότερον για ορισμένες παραβάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (ΚΟΚ), προωθεί η κυβέρνηση.

Με απόφαση των υπουργών Μεταφορών - Επικοινωνιών και Δημόσιας Τάξης, θα αντιμετωπίζονται πιο αυστηρά οι νέοι οδηγοί, όσοι οδηγούν υπό την επήρεια αλκοόλ και όσοι παραβιάζουν το όριο ταχύτητας.

Ειδικότερα, στους οδηγούς που δεν έχουν συμπληρώσει τρία χρόνια από την απόκτηση της άδειας οδήγησης, θα επιβάλλονται επιπλέον τρεις βαθμοί ποινής («πόιντ σύστεμ») για κάθε παράβαση απ' ό,τι στους άλλους οδηγούς. Με τις νέες ρυθμίσεις: Οσοι οδηγούν υπό την επήρεια αλκοόλ (0,80 γραμμάρια ανά λίτρο αίματος και άνω) θα τιμωρούνται με χρηματικό πρόστιμο 293,5 ευρώ (100.000 δρχ.) και με επιτόπου αφαίρεση του διπλώματος για τρεις μήνες. Οσοι παραβιάζουν το όριο ταχύτητας κατά 40 χλμ. και άνω θα τιμωρούνται με αφαίρεση διπλώματος και πρόστιμο 147 ευρώ (50.000 δρχ.). Οσοι κάνουν αυτοσχέδιους αγώνες θα καταβάλλουν πρόστιμο 293,5 ευρώ, ενώ θα τους αφαιρούνται το δίπλωμα και η άδεια κυκλοφορίας του οχήματος. Η αντικανονική φόρτωση του οχήματος τιμωρείται με πρόστιμο 293,5 ευρώ και ακινητοποίηση, ενώ η αντικανονική χρήση φώτων τιμωρείται με 59 ευρώ (20.000 δρχ.), με αφαίρεση της άδειας οδήγησης και φυλάκιση ενός έτους. Τέλος, το πρόστιμο για παραβίαση των λεωφορειολωρίδων ανέρχεται σε 147 ευρώ, ενώ αφαιρούνται οι άδειες οδήγησης και κυκλοφορίας.

Στις παρακάτω πέντε παραβάσεις, μαζί με τους βαθμούς ποινής, θα επιβάλλεται και πρόστιμο 293,5 ευρώ: Παραβίαση κόκκινου σηματοδότη και διαγράμμισης οδών, αντικανονική θέση στο δρόμο, αντικανονικό προσπέρασμα και παραβίαση προτεραιότητας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ