Τρίτη 24 Σεπτέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΝΕΟΛΑΙΑ
Αντιμαθήματα αγώνα

Μια αλλιώτικη παρουσίαση του μαθήματος «Αρχές της Οικονομίας» που διδάσκεται στην Α΄ Λυκείου έγινε την Παρασκευή το βράδυ στο στέκι της Παιδείας, στο 3ο κατά σειρά «αντιμάθημα» που πραγματοποιείται στο χώρο του Φεστιβάλ και διοργανώνει η ΕΣΑΚ - ΔΕΕ και η Μαθητική Επιτροπή του ΚΣ της ΚΝΕ.

Στο ρόλο του εκπαιδευτικού ο οικονομολόγος Γ. Μαγγανάς, ο οποίος χαρακτήρισε το συγκεκριμένο σχολικό βιβλίο ως ένα «μικρό λεξικό» οικονομικών όρων, που δεν παρέχει γνώσεις στους μαθητές, αλλά απλά πληροφορίες, έχοντας συγχρόνως στόχο την αναπαραγωγή της ιδεολογίας της άρχουσας τάξης. Πληροφορίες συνάμα που δε γίνονται κατανοητές στο μαθητή, ο οποίος αρκείται μόνο στην αποστήθισή τους. Αποψη που υποστήριξαν και οι «μαθητές» που παρακολούθησαν το αντιμάθημα, οι οποίοι και υποστήριξαν ότι το συγκεκριμένο μάθημα προσπαθούν να το «παπαγαλίσουν» για να ανταποκριθούν στις ανάγκες που επιβάλλονται στη διδασκαλία. Μάλιστα, μια μαθήτρια σημείωσε ότι στην παράδοση του μαθήματος δεν είναι λίγες οι φορές που ο καθηγητής αλλοιώνει και παρερμηνεύει έννοιες. Χαρακτηριστικά ανέφερε «παράδοση» εκπαιδευτικού, ο οποίος υποστήριζε ότι αν ακριβαίνει ένα προϊόν στην αγορά είναι καλό για την οικονομία του κράτους. Ο Γ. Μαγγανάς με τη σειρά του πρότεινε στους «μαθητές» του να αντιμετωπίζουν τέτοιου είδους «θεωρίες» κριτικά, να μελετούν ώστε να μπορούν να ανατρέψουν τέτοια φαινόμενα.

Εκδήλωση για τον κομμουνιστή δάσκαλο Γ. Μωραΐτη

«Τα βιβλία της κοινωνικής και πολιτικής αγωγής στην πρώτη βαθμίδα της εκπαίδευσης», ήταν το θέμα που απασχόλησε το τελευταίο μάθημα «εκτός έδρας» που πραγματοποιήθηκε στο Στέκι της Παιδείας, στο χώρο του Φεστιβάλ. Και τα τέσσερα «αντιμαθήματα» που έγιναν στο χώρο του Φεστιβάλ διοργανώθηκαν από την ΕΣΑΚ - ΔΕΕ και τη Μαθητική Επιτροπή της ΚΝΕ.

«Εκπαιδευτικοί» στο τελευταίο μάθημα, οι Κυριακή Καμαρινού και Φλώρα Σιδέρη, μέλη του Τμήματος Μελετών των Εκπαιδευτικών Προβλημάτων του ΚΜΕ. Το μάθημα αυτό αποτέλεσε συγχρόνως και μια σύντομη εκδήλωση μνήμης στον μεγάλο παιδαγωγό Γιώργη Κ. Μωραΐτη, που «έφυγε» από κοντά μας πρόσφατα και του οποίου η δουλιά ήταν καθοριστική για την έκδοση του βιβλίου με το παραπάνω τίτλο, που επιμελήθηκε το Τμήμα.

Οπως επισήμαναν οι «καθηγήτριες», το αντίστοιχο μάθημα που διδάσκεται στις δύο τελευταίες τάξεις του Δημοτικού Σχολείου και αποτελεί το 1/20 του ωρολόγιου προγράμματος (μία ώρα τη βδομάδα), δεν είναι καθόλου «αθώο», ενώ το ίδιο το βιβλίο που διδάσκεται είναι ξεπερασμένο. Και δεν είναι καθόλου «αθώο» όπως σημείωσαν γιατί τα κεφάλαια που διαπραγματεύονται έννοιες όπως οικογένεια, ισότητα των δύο φύλων, κράτος, Ευρωπαϊκή Ενωση, Τοπική Αυτοδιοίκηση, οι ορισμοί, αλλά και οι πλευρές που αναδείχνουν κρύβουν την αλήθεια, ενώ συγχρόνως διαπαιδαγωγούνται οι μικροί μαθητές με λανθασμένες έννοιες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ