Τετάρτη 25 Σεπτέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ
Αρνητική ψήφος από το ΚΚΕ στην πολιτική μισοκατάρτισης

Από παλιότερη φοιτητική κινητοποίηση ενάντια στις αναδιαρθρώσεις στην ανώτατη εκπαίδευση
Από παλιότερη φοιτητική κινητοποίηση ενάντια στις αναδιαρθρώσεις στην ανώτατη εκπαίδευση
Την αρνητική ψήφο των ευρωβουλευτών του ΚΚΕ απέσπασε η προσπάθεια της Ευρωπαϊκής Ενωσης για παραπέρα εφαρμογή της «διά βίου κατάρτισης». Η προσπάθεια αυτή αποτυπώνεται στην έκθεση Van Brempt, η οποία αναφέρεται στα βήματα που καλούνται να υιοθετήσουν τα κράτη - μέλη, προκειμένου να επιτευχθεί το μοντέλο εργαζόμενου που επιθυμούν οι πολυεθνικές, ενός εργαζόμενου που θα καταρτίζεται για να δουλέψει και θα δουλεύει για να μπορεί να καταρτίζεται.

Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Κ. Αλυσσανδράκης, επεξηγώντας την αρνητική ψήφο των ευρωβουλευτών του ΚΚΕ στην έκθεση, τόνισε ότι «η πολιτική της διά βίου κατάρτισης (και όχι μάθησης) είναι πολιτική υποκατάστασης της συστηματικής εκπαίδευσης και ουσιαστικής μόρφωσης με μια επιφανειακή και ληξιπρόθεσμη μετάδοση δεξιοτήτων - συμπεριφορών, προσαρμοσμένων στις απαιτήσεις της αγοράς. Βασικός στόχος είναι η ικανοποίηση των τρεχουσών αναγκών του κεφαλαίου για ευλύγιστη και ελαστική εργασία, η εξυπηρέτηση της αναδιάρθρωσης των εργασιακών σχέσεων και η προώθηση της "απασχολησιμότητας". Στα πλαίσια αυτά, ασκείται ιδεολογική και ψυχολογική πίεση στους εργαζόμενους να ενοχοποιήσουν τον εαυτό τους για την ανεργία, να αποδεχτούν τη μακρόχρονη ανεργία και την αποσύνδεση της μόρφωσης από την εξασφάλιση εργασίας», τόνισε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ. «Ταυτόχρονα, συνέχισε, το παραδοσιακό σχολείο γίνεται προθάλαμος της διά βίου κατάρτισης με το "άνοιγμά του στην κοινωνία" και στις "τοπικές αγορές εργασίας", που σημαίνει ότι οι πολυεθνικές επιχειρήσεις θα έχουν λόγο για το περιεχόμενο του σχολείου, όπως ήδη γίνεται μέσα από πιλοτικά προγράμματα που προωθούνται στην Ελλάδα με χρηματοδότηση της ΕΕ».

«Είμαστε ριζικά αντίθετοι σ' αυτήν την πολιτική και παλεύουμε για κατάργηση κάθε διάκρισης και εμποδίου στην ισότιμη συμμετοχή όλων των νέων σε ένα ενιαίο δημόσιο και δωρεάν γενικό σχολείο. Ενα σχολείο, που θα βοηθά τους νέους να οργανώσουν τη σκέψη τους, να αποκτήσουν επιστημονικό κριτήριο θεώρησης της φύσης και της κοινωνίας, να γίνουν συνειδητοί συντελεστές κοινωνικής προόδου. Για τους παραπάνω λόγους, οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ καταψηφίσαμε την έκθεση Van Brempt», κατέληξε ο Κ. Αλυσσανδράκης.

Η περιβόητη έκθεση επιχειρεί στο πλαίσιο των στόχων της Λισαβόνας να εντείνει τους ρυθμούς υποκατάστασης της μόρφωσης από τη «διά βίου κατάρτιση», μια διαδικασία η οποία προβλέπει ότι ο εργαζόμενος θα πρέπει να καταρτίζεται και να επανακαταρτίζεται σε εφήμερες γνώσεις πάνω σε αντικείμενα που ορίζουν οι επιχειρήσεις, προκειμένου να παραμείνει στην αγορά εργασίας. Στην κατεύθυνση αυτή, ανάμεσα σε άλλα, καλεί τα κράτη - μέλη να αναπτύξουν ένα «ευρωπαϊκό πλαίσιο δεξιοτήτων», τις οποίες πρέπει να αποκτούν οι μαθητές πριν ολοκληρώσουν την υποχρεωτική σχολική τους εκπαίδευση, επαναφέρει το ζήτημα της προώθησης συστήματος αναγνώρισης δεξιοτήτων ακόμα και εκείνων που «αποκτώνται στο πλαίσιο εξωσχολικής ή άτυπης κατάρτισης, επαγγελματικής πείρας και επαγγελματικής εκπαίδευσης, που παρέχονται από την εργασία στον επιχειρηματικό ή άλλους κλάδους». Παράλληλα, καλεί τα θεσμικά όργανα της ΕΕ «να ενσωματώσουν τη φιλοσοφία της διά βίου μάθησης στις πολιτικές τους για τις προσλήψεις, την κατάρτιση του προσωπικού και τις προαγωγές, καθώς και στην οικονομική πολιτική τους».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ