Πέμπτη 26 Σεπτέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΦΟΠΛΙΣΤΩΝ
Καλούν σε απολογία όσους έκαναν απεργία!

Και την ίδια ώρα ο Ανωμερίτης αξιώνει από τα θύματα της εφοπλιστικής πολιτικής του ΠΑΣΟΚ να τον θεωρούν σωτήρα τους! Εφτασε να δηλώσει ανερυθρίαστα ότι οι συνταξιούχοι θα πάρουν αυξήσεις 179%!

Και τους τσάκισαν στο ξύλο και τους καλούν να απολογηθούν γιατί «διατάραξαν την εύρυθμη λειτουργία» του λιμανιού!
Και τους τσάκισαν στο ξύλο και τους καλούν να απολογηθούν γιατί «διατάραξαν την εύρυθμη λειτουργία» του λιμανιού!
Μία άνευ προηγουμένου ψηφοθηρία, αλλά και αισχρή κοροϊδία σε βάρος των ναυτεργατών βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ! Χτες με έκτακτη συνέντευξη Τύπου στους ναυτιλιακούς συντάκτες ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Γ. Ανωμερίτης, είπε ούτε λίγο ούτε πολύ ότι οι συνταξιούχοι ναυτεργάτες στο εξής θα τρώνε με «χρυσά κουτάλια»! Ανέφερε ότι με την τροπολογία προσθήκη που κατατέθηκε την περασμένη Πέμπτη στη Βουλή, οι συντάξεις των ναυτεργατών το 2007 θα είναι αυξημένες κατά 76% έως 90%, ενώ οι επικουρικές τους συντάξεις θα είναι αυξημένες κατά ...164% έως 179%! Ακόμα με ιδιαίτερο στόμφο ανακοίνωσε την άρση του φασιστικού μέτρου της πολιτικής επιστράτευσης που είχε επιβάλει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ από την 21η Ιούνη σε βάρος των πληρωμάτων των ακτοπλοϊκών πλοίων, προκειμένου να ανακόψει τη μεγαλειώδη απεργία των ναυτεργατών για ουσιαστικές αυξήσεις στις συντάξεις, την οποία στη χτεσινή συνέντευξη χαρακτήρισε ως «ακραίες κινητοποιήσεις».

Κατά τον υπουργό «οι ανώτατες συντάξεις του ΝΑΤ αυξάνονται από 60% του ονομαστικού μισθού στο 70% του πραγματικού μισθού. Ενσωματώνεται για όλους το επίδομα Κυριακών. Οι αυξήσεις θα καταβληθούν σταδιακά εντός της τετραετίας, 2,5% ετησίως, από την 1η Γενάρη του 2003». Διπλασιάζονται οι κατώτερες συντάξεις του Κεφαλαίου Επικουρικής Ασφάλισης, ενώ «το ποσοστό της επικουρικής σύνταξης για κάθε έτος ασφάλισης αυξάνεται από 1% σε 1,5% με ανώτατο ποσοστό το 30% του μισθού. Ακόμα σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε κατέγραψε έναν... κατάλογο από επιπρόσθετα μέτρα, όπως μείωση της φορολογίας των αξιωματικών στο 6% και των κατωτέρων πληρωμάτων στο 3%, αύξηση του αφορολόγητου ορίου στα 10.000 ευρώ, αύξηση των επιδομάτων των ανέργων κατά 34% για τους έγγαμους και 29% για τους άγαμους και άλλα.

Ομως η πραγματικότητα είναι άλλη! Οπως προκύπτει από τα στοιχεία που παρουσιάζονται στους σχετικούς πίνακες, όταν οι συνταξιούχοι θα φτάσουν στο γκισέ του ταμείου για να... εισπράξουν, θα αντιληφθούν ότι αυτά ακριβώς τα μέτρα «παγώνουν» τις συντάξεις για χιλιάδες ναυτικούς που δεν υπηρέτησαν σε πλοία άνω των 4.000 κόρων! Ενώ για τους υπόλοιπους αυτά τα... αστρονομικά ποσοστά που σέρβιρε ο Γ. Ανωμερίτης αντιστοιχούν σε ψίχουλα! Επίσης απέκρυψε ότι ακόμα και αυτά τα ψίχουλα, τα οποία άλλωστε είναι «καρπός» του πολυήμερου απεργιακού αγώνα των ναυτεργατών, είναι επισφαλή, αφού σύμφωνα με τον αντιασφαλιστικό νόμο, που ψήφισε το καλοκαίρι η κυβέρνηση (ο οποίος είναι συνέχεια των αντιασφαλιστικών νόμων της ΝΔ και των προηγούμενων κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ), δε διασφαλίζεται ούτε η ίδια η ύπαρξη του Ναυτικού Απομαχικού Ταμείου. Σχετική διάταξη του νόμου αναφέρει ότι με μία απλή απόφαση της διοίκησης του ΝΑΤ και υπουργική απόφαση, μια σειρά ταμείων, ανάμεσά τους και το ΝΑΤ, αλλάζουν φορέα και εντάσσονται στο υπουργείο Εργασίας...

Οσον αφορά την άρση της επιστράτευσης, η αλήθεια είναι ότι πλέον αυτό το έσχατο μέτρο στο εξής θα κρέμεται ως «δαμόκλειος σπάθη» στα κεφάλια των ναυτεργατών, ενώ σύμφωνα με καταγγελίες ναυτεργατών, τώρα το υπουργείο «άνοιξε» καινούρια φάμπρικα για να επιβάλλει την τρομοκρατία και τον αυταρχισμό στα πληρώματα. Συγκεκριμένα άρχισαν να αποστέλλουν σε ναυτεργάτες κλήσεις σε απολογία για την «παρακώλυση της εύρυθμης και ομαλής λειτουργίας του λιμανιού» στις 20 Ιούνη, δηλαδή την προτελευταία μέρα της μεγάλης απεργίας!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ