Τρίτη 1 Οχτώβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Πειραματικές «Εκκλησιάζουσες»

Η Πειραματική Σκηνή της «Τέχνης», που παρουσίασε για πρώτη φορά τις «Εκκλησιάζουσες» του Αριστοφάνη, το 1984, σήμερα, δεκαοκτώ χρόνια μετά, επιστρέφει με το σπουδαίο αυτό έργο, για να το παρουσιάσει στα «Δημήτρια λζ» και να περιοδεύσει από την άνοιξη σε διάφορες χώρες της Ευρώπης. Από τις 4 μέχρι τις 6 του Οκτώβρη λοιπόν, στο πλαίσιο των «Δημητρίων», οι «Εκκλησιάζουσες», στο Θέατρο της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών.

Οι γυναίκες της Αθήνας διεισδύουν στην Εκκλησία του Δήμου μεταμφιεσμένες σε άνδρες και εκλέγουν εαυτές στην εξουσία. Η δυναμική και ελκυστική Πραξαγόρα προσωποποιεί την πειθώ, όπως αυτή μπορεί να φανεί χρήσιμη σε πολιτικό, αλλά και σε ερωτικό επίπεδο. Πρόκειται για την πειθώ που προάγει τόσο τα δημόσια, όσο και τα ιδιωτικά συμφέροντα και αποτελεί την κατάλληλη μέθοδο επίλυσης μιας σειράς σημαντικών (ωστόσο αστείων όπως παρουσιάζονται εδώ) προβλημάτων. Ο Πλάτων αναφέρει πως σε μια επανάσταση, οι «νικητές» οφείλουν να μη φέρονται άσχημα στους «νικημένους». Αντίθετα, πρέπει να επιδιώκουν την ισότητα και να αποδέχονται το γεγονός πως ούτε αυτοί μπορούν να υπερβούν το νόμο. Κατ' αναλογία λοιπόν, οι Αθηναίες δεν επιθυμούν να εκδικηθούν για τα τότε καταπιεστικά, στο πρόσωπο της γυναίκας, ήθη.

Η παράσταση ανεβαίνει σε μετάφραση Μίνου Βολανάκη, σκηνοθεσία Νίκου Χουρμουζιάδη, σκηνικά Απόστολου Βέττα, κοστούμια Ιωάννας Μανωλεδάκη, μουσική Ηρακλή Πασχαλίδη και χορογραφία Στέλλας Μιχαηλίδου. Παίζουν: Κυριάκος Δανιηλίδης, Ελένη Δημοπούλου, Αθηνά Ευσταθίου, Μαρία Κοσκινά, Αννα Κυριακίδου, Μένη Κυριάκογλου, Νίκος Λύτρας, Κυριακή Ματσακίδου, Στάθης Μαυρόπουλος, Γιάννης Μόχλας, Δημήτρης Ναζίρης, Νανά Παπαγαβριήλ, Εφη Σταμούλη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ